Ogledano: Okja (2017)

Naslov: Okja
Premiera: 28. 6. 2017
Žanr: pustolovska drama
Država: Južna Koreja, ZDA
Igrajo: Ahn Seo-Hyun, Tilda Swinton, Paul Dano, Jake Gyllenhaal, Giancarlo Esposito
Režija: Bong Joon-ho


OPIS

Mija (Ahn Seo-Hyun) je mlado korejsko dekle, ki na dedkovi kmetiji skrbi za ogromnega prašiča Okjo. Med njima je stkana tesna povezava, ki pa postane kaj hitro ogrožena, saj nekega dne prispejo predstavniki podjetja Mirando, pravega lastnika živali.


FILMSTART.SI RECENZIJA

Netflixov blockbuster

Trend visokoproračunskih filmov se nagiba k ponavljajočim se formulam, kjer mora glavni junak rešiti ljubezen ali pa kar cel svet, nauk zgodbe pa zelo težko seže dlje od družine. Okja, novi celovečerec Bong John-hoja, režiserja Ledenega vlaka (Snowpiercer, 2013), se poskuša otresti ustaljenih kalupov, toda še vedno je to najverjetneje najbolj dostopen režiserjev film njegove dosedanje kariere. S podporo Netflixa se je film uvodno predstavil na slavnem filmskem festivalu v Cannesu, kjer je oral ledino, saj gre za prvi film kakšnega spletnega giganta, ki je bil prikazan na Azurni obali. Seveda Netflix sproža določene polemike, toda povprečen gledalec se na to ne bo oziral, važno je namreč, da je film dober.

Opaziti je, da je podobno kot pri televizijskih serijah, tudi pri celovečernih filmih veliko vidnejši pečat režiserja. Prav fascinantno je, da ima ameriški film s proračunom petdesetih milijonov dolarjev v glavni vlogi korejsko punčko, ki povrhu vsega v filmu govori v domačem jeziku, ostale hollywoodske zvezde, kot so Jake Gyllenhaal, Tilda Swinton in ostali, pa so potisnjene v stranske vloge. Povrhu vsega pa je v samem jedru filma tematika mesnopredelovalne industrije, ki je ne bi zmogli najti v kakšnem filmu velikih studiev.

Po slogu in strukturi gre za pravi družinski film, ki spomni na čase E.T. – Vesoljčka (E.T. the Extra-Terrestial, 1982). Superprašič, ki sliši na ime Okja, je namreč izredno prikupna žival, ki premore toliko karizme, da so tudi šale o prdcih okusne. Prva polovica filma je osredotočena na odnos med njo in njeno skrbnico Mijo, a nato se dvojica v drugi polovici filma poda na pustolovščino, polno vzponov in padcev. Bong Joon-ho zelo dobro operira s kamero in pričara nekaj izredno zabavnih akcijskih sekvenc, tekom pustolovščine pa dvojec spozna ogromno paleto likov, kjer lahko najdemo čudaško direktorico podjetja Monsanto, pardon, Mirando, ki jo upodobi vedno odlična Tilda Swinton (čeprav je potrebno priznati, da je bila v Ledenem vlaku boljša), strašljivega zoologa v podobi Jakea Gyllenhaala in skupino borcev za pravice živali, ki jo vodi Paul Dano. Ti elementi so izredno pretirani in na trenutke precej otročji, kar pripelje do edine večje težave filma, saj ta težko uravnoteži povsem različne tone.

Otročavost, barvitost in Gyllenhaalovo pretiravanje žal ne sovpadajo s prizori, ki podajajo komentar o korporativnem pohlepu in prehrambeni industriji. Film namreč odpira teme mesnopredelovalne industrije, gensko spremenjenih organizmov in z njimi izredno uspešno sproži razmislek po ogledu filma, kar je gotovo kompliment. Določeni prizori so kar malce šokantni in dobro učinkujejo, toda film bi bil veliko bolj tekoč, če bi tiste klovnovske elemente, ki se dogajajo na površju, malce znižali. Izboljšave bi bilo lahko deležno tudi tempiranje filma, ki na trenutke ni najboljše, kar se še posebej pozna v drugi polovici filma.

Okja je tako izredno unikaten film in škoda, da ga ne bo mogoče videti v slovenskih kinematografih. Bong Joon-ho dokazuje, da se tudi korejski režiserji lahko dokazujejo v Hollywoodu in s tem obdržijo avtorski pečat ter prinesejo nekaj novega na mizo, bi pa najverjetneje oporekal, če bi tja položili meso. Toda ironično, ravno meso je tisto, kar Okja premore in njegovim sodobnikom onkraj Atlantika manjka. Le tako naprej Bong in Netflix ter še na dolga leta.

Vaša reakcija na članek?

Filmstart.sihttps://filmstart.si/
Ideja o portalu Filmstart se je rodila leta 2014, ekipa je skozi leta pridobila številne izkušnje katere dnevno deli z vami. Novice, recenzije, lestvice, podcasti in še veliko več najdete na portalu Filmstart.si

Sveže objave

HOPsi gaming računalnik – Test računalnika | Sveti se že, ali tudi dostavi?

Računalniki so v sodobnem svetu nepogrešljivi spremljevalci, pa najsi je v ospredju tvojega tipičnega dneva delo ali zabava. Čeravno sestava računalnika po...

Final Fantasy 16 uradno najavljen za PlayStation 5

Sony je na svoji konferenci za PlayStation 5 pošteno razveselil vse privržence Final Fantasy franšize. Ta je svoj zadnji glavni del, Final...

Five Nights At Freddy’s: Security Breach dobil prvi napovednik

Rad imam grozljivke, vendar pa nisem privrženec Five Nights At Freddy's iger. Razlog je preprost: ne maram tako imenovanih "jump scarov", ki...

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Sveže novice na email!