Ogledano: Vojna za planet opic (2017)

Naslov: Vojna za planet opic (War for the Planet of the Apes)
Premiera: 13. 7. 2017
Žanr: akcijska pustolovska znanstvena fantastika
Država: ZDA
Igrajo: Judy Greer, Woody Harrelson, Andy Serkis, Steve Zahn, Ty Olsson, Terry Notary, Sara Canning, Max Lloyd-Jones, Gabriel Chavarria, Aleks Paunovic, Amiah Miller, Alessandro Juliani, Mercedes de la Zerda
Režija: Matt Reeves


OPIS:

Ko ljudje odkrijejo zadnje oporišče poslednje skupine opic, ki jih vodi Caesar, se morajo te odpraviti na pot iskanja novega domovanja. Na poti jim ljudje, ki jim poveljuje premaknjeni Polkovnik, še enkrat prekrižajo načrte in vse skupaj ulovijo ter odpeljejo v svojo bazo, da bi jih tam izkoristili za težaško delo.


FILMSTART. RECENZIJA:

Bolj človeški od ljudi

Opice in ljudje smo si, gledano evolucijo, odvijajočo se že nekaj milijard let, najmlajši sorodniki. Zato tudi ne čudi dejstvo, da smo si najbolj podobni po številu lastnosti in sposobnosti, glede na katero koli drugo vrsto. Očitno je to tudi povod, da si nekateri ljudje, vsaj v svojih zamislih, opice zamislijo kot potencialno grožnjo človeštvu in že davnega leta 1968 je v kinematografe prišel prvi iz serije petih filmov o planetu, kjer so opice nadrejene ljudem. Od tedaj je izšlo še preko deset filmov za velika platna in male zaslone ter tudi nekaj serij. In v paket spada tudi letošnja Vojna za planet opic (War for the Planet of the Apes, 2017).

Režiser Matt Reeves, ki je poskrbel že za drugi del na novo obujene franšize, Zora planeta opic (Dawn of the Planet of the Apes, 2014), in predhodnico nedavno tega tudi pri nas pohvaljene Cloverfildske 10 (10 Cloverfild Lane, 2016), se bo sedaj lotil dela na novem filmu o Batmanu, za katerega je bilo najprej mišljeno, da ga bo režiral kar Ben Affleck, vendar je slednjemu zaenkrat ostala v rokah le glavna vloga. Glede na videno skladnost izbire kadrov, glasbene podlage in vsebine, prikazane v posameznih prizorih, s katerimi nam postreže Vojna za panet opic, se nam obeta precej boljši izdelek od Batmana proti Supermanu: Zora pravice (Batman vs Superman: Dawn of Justice, 2016).

Vojna za planet opic Caesar War for the Planet of the Apes

Gledalcem že pred začetkom filma sprememba v oglasu za studio 20th Century Fox, kjer je zvok trobil, ki po navadi spremlja video, zamenjan s tolkali, kar takoj namigne, da bo prihajajoča tematika, ki jo bodo spremljali v naslednjih dveh urah in dvajsetih minutah, malce bolj primitivne narave, kot smo vajeni.

Že takoj na začetku smo vrženi v sredino enega izmed spopadov več let trajajoče vojne med poslednjo skupino opic, ki jih vodi Cesar, in skupino vojakov pod poveljstvom Polkovnika, ko slednji napadejo poslednje opičje oporišče. Prvemu svojo mimiko, s pomočjo posebne tehnologije zaznavanja in digitaliziranja obraznih grimas, posodi Andy Serkis, ki je že stari znanec takšnih trikov, saj jih je prvič izkusil že v letu 2001, ko je v Gospodarju prstanov: Bratovščina prstana posodil svojo mimiko obskurnemu Golumu. Pridno pa sodeluje tudi v na novo obujeni franšizi Vojne zvezd, kjer je v Vojna zvezd: Sila se prebuja (Star Wars: Force Awakens: 2015) gibanje svojih obraznih mišic posodil vrhovnemu poveljniku Snoku. Drugega pa izvrstno upodobi Woody Harrelson, ki se v vlogi malce preveč vase zaverovanega voditelja odcepljene vojaške enote odlično znajde.

Woody Harrelson Polkovnik v Vojni za planet opic

Tako se tekom filma počasi spoznavamo s široko druščino opičnjakov, ki so vsled preganjanja s strani ljudi izpostavljeni najrazličnejšim življenjskim izzivom. Z njimi se lahko zaradi njihove prvinskosti in sorodnosti njihovih odnosov z našimi zelo hitro poistovetimo. Še posebej, ko se sčasoma pokaže njihova človeškost v razmišljanju in dejanjih. Pa naj bo to v pozitivni ali negativni smeri čustvenega spektra, opice so v svoji igri prikazane zelo človeško. Poleg tega jih spremlja še vrhunska računalniška obdelava, ki poskrbi, da tudi njihov izgled gledalca z lahkoto prepriča, da gleda prave opice. Razvoj tehnologije je, če recimo primerjamo opice iz legendarne 2001: Vesoljske odiseje (2001: Space Odisey, 1968), ki je za tisti čas vsebovala izvrstno kostumografijo opic, kratko malo neverjeten. Bomo videli ali lahko v prihodnosti sploh še napredujemo v tolikšni meri, kot je bilo to v praksi do danes.

Posebej velja pohvaliti zelo močno sceno iz sredine filma, ko se opice znajdejo v človeškem ZOO-ju, kjer v določenem trenutku izkažejo spoštovanje svojemu voditelju, ki se navkljub podrejenemu položaju zoperstavi svojemu človeškemu ekvivalentu. Režiser si za prizor vzame zares dovolj časa, vendar mu uspe zadržati gledalčevo pozornost in jo še stopnjevati do vrhunca prizora z zavidljivo spretnostjo. Tudi drugi prizori, kjer opice med sabo komunicirajo le z uporabo znakovnega jezika, saj vse nimajo razvite zmožnosti govora, so zaradi izpopolnjenosti obraznih mimik prav tako zelo sporočilni.

Vojna za planet opic je, razen na nekaterih delih precej za lase privlečenega scenarija, zapakirana v čisto zgleden paket, ki zna pozitivno presenetiti marsikaterega gledalca. Le za naslov bi lahko za prvo besedo izbrali kaj ustreznejšega.

Vaša reakcija na članek?

Filmstart.sihttps://filmstart.si/
Ideja o portalu Filmstart se je rodila leta 2014, ekipa je skozi leta pridobila številne izkušnje katere dnevno deli z vami. Novice, recenzije, lestvice, podcasti in še veliko več najdete na portalu Filmstart.si

Sveže objave

HOPsi gaming računalnik – Test računalnika | Sveti se že, ali tudi dostavi?

Računalniki so v sodobnem svetu nepogrešljivi spremljevalci, pa najsi je v ospredju tvojega tipičnega dneva delo ali zabava. Čeravno sestava računalnika po...

Final Fantasy 16 uradno najavljen za PlayStation 5

Sony je na svoji konferenci za PlayStation 5 pošteno razveselil vse privržence Final Fantasy franšize. Ta je svoj zadnji glavni del, Final...

Five Nights At Freddy’s: Security Breach dobil prvi napovednik

Rad imam grozljivke, vendar pa nisem privrženec Five Nights At Freddy's iger. Razlog je preprost: ne maram tako imenovanih "jump scarov", ki...

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Sveže novice na email!