Ogledano: Atomska blondinka (2017)

Naslov: Atomska blondinka (Atomic Blonde)
Premiera: 17. 8. 2017 (Slovenija)
Žanr: akcija
Država: ZDA
Igrajo: Charlize Theron, James McAvoy, John Goodman, Toby Jones, Sofia Boutella
Režija: David Leitch


OPIS:

Lorraine Broughton, agentka MI6 pod krinko, je poslana v Berlin, ki je tik pred padcem tamkajšnjega zidu. Tam mora raziskati umor njenega kolega iz agencije in najti seznam dvojnih agentov. Pot ji prekriža britanski kolega Percival (James McAvoy), ki ima ravno tako svoje načrte.


FILMSTART. RECENZIJA:

David Leitch in Chad Stahelski sta obraza novega vala hollywoodskih akcijskih filmov, saj je njun skupni prvenec John Wick (2014) ponovno obudil strast do snemanja v slogu stare šole, kjer računalniške posebne učinke nadomeščajo kaskaderski podvigi in precizno koreografirani akcijski prizori. Stahelski je letos že postregel z nadaljevanjem Johna Wicka, medtem ko se bo Leitch podal v superjunaške vode, saj trenutno snema drugega Deadpoola. Toda še prej je postregel z malce bolj izvirnim akcijskim trilerjem, ki je po oglaševanju sodeč izgledal kot ženska verzija Johna Wicka.

Če je bil slednji le tipična premočrtna zgodba o maščevanju, ki jo je slog obeh režiserjev povzdignil precej nad povprečje, je Atomska blondinka na papirju še veliko več. Triler, ki se odvija v času hladne vojne, kjer so vohuni radi delali za obe strani, je postavljen v Berlin, ki je odlična kulisa, obenem pa je tu tudi obdobje osemdesetih, ki s svojo popkulturo še dodatno začinijo atmosfero. Za razliko od takrat pregolerega Keanuja Reevesa (ki se je s franšizo o Wicku izjemno vrnil na sceno), je tokrat mogoče spremljati izjemno igralsko zasedbo, saj ji poveljuje prelestna Charlize Theron, ki je že dokazala, da je lahko močen akcijski lik (Pobesneli Max: Cesta besa), pomagajo pa ji vedno zanesljivi James McAvoy, John Goodman, Toby Jones in obetavna Sofia Boutella. Na akcijske prizore se je bilo mogoče zanesti že po ogledu napovednika, dobrodošla pa je tudi sprememba spola v žanru akcijskega filma, ki pogosteje pripada moškim. Se je vse to udejanjilo tudi v praksi?

Že res, da so akcijski prizori fantastični in so lahko vzor marsikateremu žanrskemu sorodniku. Sekvenca, ki se odvija na stopnišču, je naravnost izjemna in kljub temu, da je bilo uporabljenih nekaj montažnih trikov, gre definitivno za zavidljiv dosežek in najverjetneje za najboljši akcijski prizor leta. Theronova je seksi in karizmatična v svoji vlogi, prav nič pa ne zaostaja Škot McAvoy. Za nameček je tu tudi vroč prizor, kjer se pobližje spoznata protagonistka in njena francoska kolegica, ki moškega enostavno ne pusti ravnodušnega. Poleg dogajanja v Berlinu je film podkrepljen tudi z odlično new wave glasbo osemdesetih, saj se tekom slabih dveh ur odvije pravi “best off” izvajalcev kot so New Order, Nena, David Bowie itd.

Na žalost pa film pogrne pri osnovah kot so podajanje zgodbe in njeno tempiranje. Mnogi časovni preskoki ubijajo tempo in tako z izjemo prej omenjenega akcijskega prizora film sploh ne diha in da priložnosti svojim likom, ki so izredno površni. K temu ne pomaga niti prekomerno doziranje, sicer odlične glasbe, ki v prizore skače ob povsem neprimernih trenutkih in v tem pogledu spominja na videospot, ki sliši na ime Odred odpisanih (Suicide Squad, 2016).  Ob ogledu je mogoče v spomin priklicati adaptacije del Johna Le Carréja, še posebej na Kotlar, Krojač, Vojak, Vohun (Tinker Tailor Soldier Spy, 2011), toda kaj ko je v tem pogledu film precej površinski. Nič kaj ne bi bilo presenetljiv, da se je izdelek popolnoma izgubil na montažni polici in bi katera druga njegova verzija delovala mnogo bolje.

Atomska blondinka je tako tipičen primer filma, kjer lahko uporabimo izraz “style over substance”, ki bi ga lahko prevedli kot izgled pred vsebino. Akcijski aspekt filma je resda odličen in dobro skoreografiran, Theronova pa se je za vlogo odlično pripravila, toda podajanje zgodbe je žal tako medlo, da se filmom o Bournu, ki so standard postavili zelo visoko, nikoli ne približa. Škoda.

Vaša reakcija na članek?

Filmstart.sihttps://filmstart.si/
Ideja o portalu Filmstart se je rodila leta 2014, ekipa je skozi leta pridobila številne izkušnje katere dnevno deli z vami. Novice, recenzije, lestvice, podcasti in še veliko več najdete na portalu Filmstart.si

Sveže objave

CDPR bo prisilil delavce, da do izida igre Cyberpunk 2077 delajo 6-dnevne, 10-urne delavnike

Izdelovanje iger se sliši kot sanjski posel in vsekakor nosi svoje prednosti. Delavci dobijo priložnost, da sodelujejo pri gradnji nečesa res posebnega,...

Hekerji izmaknili 150 milijonov dolarjev iz azijske kripto menjalnice

Mrzlica nakupovanja kriptovalut se je v letu 2020 malce umirila in čeprav tudi danes s težavo pridemo do novih NVIDIA 3080 grafičnih...

Assassin’s Creed Valhalla novi napovednik nam pove več o zgodbi

Za igro Assassin's Creed Valhalla smo dobili že nekaj napovednikov in čeprav me ti osebno niso razočarali, so me preveč spomnili na...

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Sveže novice na email!