Del Torova pravljica za odrasle očarala žirijo 74. beneškega filmskega festivala!

9 članska žirija pod vodstvom ameriške igralke Annette Bening je na zaključni slovesnosti podelila nagrade najboljšim filmom, njihovim ustvarjalcem in preostalim posameznikom, ki so tako ali drugače sodelovali pri le-teh.

Glavne in hkrati najstarejše festivalske nagrade, zlatega leva, se je prvič v zgodovini lahko razveselil (kak) Mehičan Guillermo del Toro za svoj “portret upanja” (v trenutnem političnem stanju) in “protistrup za današnji čas” imenovan Oblika vode (The Shape of Water). Poetična in lirična vizualna poslastica pa si je prislužila še 3 nagrade iz preostalih manj odmevnejših kategorij izmed katerih velja izpostaviti predvsem nagrado Soundtrack Stars Award, ki je romala v roke francoskega komponista Alexandrea Desplata, ki se je podpisal tudi pod partituro še enega filma letošnjega tekmovalnega programa – Clooneyjeve komične kriminalke Suburbicon.

Z nagrado žirije ali kot ji radi rečemo z nagrado za (nehvaležno) drugo mesto se je moral zadovoljiti ravno največji favorit za zmago izraelski režiser Samuel Maoz za njegov, v grško tragedijo zakamufliran, nadrealističen pogled na žalovanje in vojaštvo Foxtrot, srebrnega leva pa je prejel mladi francoski režiser Xavier Legrand za svoj prvenec Skrbništvo (Jusqu’à la garde). Najboljši scenarij prihaja izpod »peresa« Martina McDonagha in sicer za njegovo hvaljeno črno komedijo, ki s(m)o jo nekateri že proglasili za prvega pravega naslednika kultnega Farga, Trije oglasni panoji pred Ebbingom v Missouriju (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri).

V kategoriji za najboljšo igralko je slavila britanska veteranka Charlotte Rampling iz italijanske drame Hannah, za najboljšega igralca pa palestinski igralec Kamel El Basha za svojo upodobitev palestinskega begunca Yasserja v francosko-libanonski drami Žalitev (L’insulte). Na beneški Mostri vsako leto podelijo tudi nagrado Marcella Mastroiannija za najboljšega mladega igralca. Letos so jo namenili 18-letnemu Američanu Charlieju Plummerju za predstavo v filmu Nasloni se na Peta (Lean on Pete).

S temle prispevkom se zaključuje moja beneška dogodivščina. Upam, da sem vam v preteklih 11 dneh vsaj malenkost približal vzdušje in atmosfero letošnjega dogajanja na otoku Lido. Morda se še ob kakšni priložnosti beremo na vašem priljubljenem spletnem portalu, če ne oz. do takrat pa Vam želim kopico kvalitetnih in ogleda vrednih filmov! Bodite veličastni in prijazni; do sebe, drugih in sveta! Hvala Filmstart(ovci), za nepozabno izkušnjo!

Vaša reakcija na članek?

Filmstart.sihttps://filmstart.si/
Ideja o portalu Filmstart se je rodila leta 2014, ekipa je skozi leta pridobila številne izkušnje katere dnevno deli z vami. Novice, recenzije, lestvice, podcasti in še veliko več najdete na portalu Filmstart.si

Sveže objave

Iron Harvest – Recenzija | Retrofuturistična prva svetovna vojna

Iron Harvest je novi strateški naslov razvijalca KING Art Games in založnika Deep Silver. Ta razvojni studio je sicer znan predvsem po...

Prva smrtna žrtev digitalnega hekerskega napada

Hekerski napadi so lahko za razna podjetja zelo boleča, a še vedno je vse samo digitalno in škoda, ki jo utrpijo, se...

Myst predelava dobila svoj prvi napovednik

Ime Myst je verjetno znano samo veteranom in pa retro navdušencem, vendar pa je ta igra leta 1993 navdušila praktično vsakega PC...

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Sveže novice na email!