ELIGMA – velika usta, zavajanje in še večje obljube

Dejan Roljič, ustanovitelj platforme ELIGMA, ki bo po njegovih besedah konkurirala, Alibabi, Amazonu, Ebayu, vpeljala umetno inteligenco (AI) v nakupovanje in spremenila način nakupovanja kot ga poznamo!

Ne veste kdo je Dejan Roljič? Ni problema, zraven sta tudi Jože Mermal (veliki šef nakupovalnega BTC Citya v Ljubljani) kot soustanovitelj in Matej Gregorčič (soustanovitelj), ki je nekaj mesecev pred Eligmo uspešno s DJ Umekom speljal ICO projekt Viberate, kjer so v petih minutah zbrali iskani kapital (bo sledil članek v prihodnosti).

Ali se tudi vam sliši tole vse skupaj malo klišejsko in preveč sanjsko? Isto sekundo, ko se primerjaš ali zgolj izgovoriš besede Alibaba, Ebay ali Amazon, si na tankem ledu, ko dodaš še AI (umetna inteligenca) pa si na meji, da bo led počil. Eligma je zgubila tla pod nogami preden so sploh zaključili zbiranje sredstev, ekstra hitro tonejo pa že več mesecev.

Kje se je zataknilo?

Dejan Roljič je sicer lepo poskrbel za svojo spletno identiteto ampak zgodba v ozadju je zelo temačna in bo slej kot prej vse prišlo na plan. Ne bom se dotikal njega in njegovih prejšnjih projektov (lahko pa se razpišete v komentarje), kajti Eligma povzame vse kar se je naučil. Osebno sem spremljal praktično vse ICO projekte v Sloveniji in Eligma je prejela posebno nagrado zavajanja, izkoriščanja nevednosti ljudi in nezmožnosti Googlanja.

Pričnimo pri zbiranju sredstev (ICO). Vsi, ki ste prebrali whitepaper (težko ga najdeš na uradni Eligma strani) lahko rečete, da je spisan zelo dobro in obljublja revolucijo v skoraj vsakem odstavku.

Prav tako zasledimo večkrat visoko leteče besede kot so AI, blockchain, milijarda produktov, smart contract, kripto, program lojalnosti, prodaja rabljenih izdelkov (Bolha?), hitri nakup, varčevanje vašega časa, Blockchain City, Affiliate program… našteto je skoraj vse.

Tega si osebno ne vzemam k srcu in upam, da bodo vse te obljube dostavili ampak moti pa me, kako predstavijo celotne zadeve javnosti. Koliko sredstev pa so zares zbrali?

Zbiranje ni šlo po načrtih in po besedah Roljiča so zbrali 8 milijonov $ od želenjih 24 milijonov. Med tem časom se jim je pripetila zelo osnovna napaka, ko so razkrili podatke od 298 uporabnikov preko povezave (vir. Kriptoreporter). Prav tako je bilo navedenih več različnih zneskov in po besedah Kriptoreporterja je bilo zbranih zgolj 943,99 Eteruma (ETH).

Roljič je za 24ur povedal, da so zbrali 8 milijonov $, na sliki spodaj (vzeta iz uradne strani od Eligme) pa lahko vidite nekaj več kot 11 milijonov $.

Eligmina stran za zbiranje sredstev (ICO) ne obstaja več, prav tako težko najdete Whitepaper.

Seveda so celotno zadevo obesili na “slab čas” ker je cena kriptovalut pričela drastično padati, ampak za tak projekt mislim, da je cena kriptovalut popolnoma nepomembna, konec koncev njihova platforma spreminja sam način kupovanja. Po mojem mnenju je bil glavni problem, da jim veliki investitorji niso verjeli ker so mogoče, samo mogoče obljubljali veliko preveč.

Prav tako je zanimivo dejstvo, da so njihove marketinške kampanje bile zelo vsiljive samo v Sloveniji (24ur in nadležni Facebook oglasi) in to samo za čas ICO projekta.

Roljič je seveda potoval po svetu in konferencah ampak verjetno bolj zaradi sebe kot kaj drugega. Nisem zasledil, da bi potoval v tretje države kot so Indonezija, Bangladeš ter Nepal, od koder prihaja večina njihovih Facebook oboževalcev, če se že ne gre za kupljene všečke.

Prav tako je zanimivo, da so pred meseci imeli 166.300 všečkov, sedaj pa jih imajo 160.000, kar v večini primerov potrjuje lažne všečke, katere Facebook briše (Facebook izbriše lažne račune).

Slika vzeta iz kriptoreporter strani. Roljič, od lajkov se ne živi.

Če ti pač ne uspe zbrati dovolj sredstev enostavno malo prirediš obljube, ker pač ti je vseeno za investitorje. Vprašanje je, kdo je spisal njihov whitepaper, kajti Eligma je zadržala večji delež ELI žetonov kot pa so obljubljali. Kriptoreporter je razkril, da so uničili zgolj neprodane žetone (vse skupaj namenjenih 60%), ostalih 40% pa je bilo za ekipo (delež teh pa ni bil uničen).

Vse te “mučke” so imele tudi pričakovan rezultat in sicer na otvoritveni dan trgovanja je bil 50% pod ICO ceno. Velike obljube Roljiča kako bodo pristali na velike menjalnice, so pričakovane šle hitro po zlu in trajalo je več kot 1 mesec, da so bili objavljeni na cryptocompare.com strani, kar je naravnost sramotno.

Prav tako še vedno niso na kakšni resni menjalnici, saj jih, razumljivo, zaradi njihovega volumna ne jemljejo resno.

Kriptoreporter je prav tako objavil članek o lažnem dogodku, klikni za več info.

Bitcoin City, ukradena ideja trola, grožnje s tožbami in nagnusno zavajanje javnosti!

Internetni trol Miha Artnak je februarja 2018 objavil lažno novico o Bitcoin City, s sliko pred nakupovalnim središčem BTC City. Celotno zgodbo si lahko preberete na spletni strani Kriptoreporter ali direktno pri pri Miha Artnaku, ki je odličen primer kako lahko je preslepiti današnje medije v globalnem obsegu.

Roljiču žal ni padlo na pamet, da bi Miho vzel za svetovalca in verjamem, da bi skupaj spisali odlično zgodbo (čeprav zavajajočo).

TheGuardian je brez zadržkov objavil nepreverjeno novico o BTC mestu.

Splavitev AI nakupovalne asistentke ELLY.

Tukaj se ne bom zadrževal, kajti ni kaj preveč za povedati. Oglaševanje je trajalo točno dobra dva dni, potem pa so ugotovili, da je asistentka popolnoma neuporabna in vse prej kot pametna.

Ne vsebuje niti malo umetne inteligence, saj v zadnjih mesecih, od mojega prvega testiranja pa do danes, se ni naučila popolnoma nič in po pravici povedano mi je lažje poklikati filtre na spletni strani kot na njej zabijati ogromno časa.

Vse kar zna najti je pametni telefon na Amazonu in izpisati podatke o njemu.

Žal ne prepozna znamke Samsung in skozi celoten proces izbirate filtre kot na spletnih straneh s tem, da vam bo to seveda vzelo celo dopoldne, ker večino stvari ne razume. Toliko o pospešenem nakupovanju katerega obljubljajo.

Asistentka Elly deluje kot programirano pogovorno okno, ki vrača določene odgovore iz baze zastavljenih ključnih besed oziroma vprašanj in niti ne diši po pametni AI asistentki.

Razvijalci, dodajte v bazo tudi opcijo, da ko me enkrat pozdravi in se predstavi kako je “pametna”, da to ne stori vedno ko napišem “Hi” v chat.

Asistentka predlaga sama, da nas želi ponovno nagovoriti, na določeni točki ti pa kar zapre pogovor s razlago, da je v beta testiranju.

EliPay – prihodnost v mojem žepu!

Odkritje ekipe Eligma, da lahko s kriptovalutami tudi plačuješ je bilo “mind-blowing”. Seveda so razvili svoj sistem za plačevanje in ga javnosti predstavili kot da so to storili prvi na svetu.

Aplikacija za plačevanje deluje, sicer se moraš verificirati, kjer zahtevajo od tebe za 5 € vse podatke (da, tudi sliko osebne in sliko sebe), kar je malo sumljivo (ne rečem, za večje vrednosti je potreben KYC) in mislim, da bodo v prihodnosti prodajali vaše podatke ostalim.

V današnjem času je pač to zelo dober posel.

Reakcija ko so pri Eligmi izvedeli, da lahko s kriptovalutami plačujete in rojena je bila ideja ELIPAY.

Rešitve za plačevanje s kriptovalutami segajo pred leto 2013 (v Sloveniji 2014), ko so te rešitve začela rasti kot gobe po dežju. In za razliko od EliPay, ki omogoča plačevanje z ELI, ETH, BTC in BCH ostale rešitve omogočajo plačevanje s preko 50+ različnimi kovanci (Coingate, Coinpayments, BitPay….).

Popolnoma drži, da je EliPay močno prisoten v BTC nakupovalnem središču ampak kakšen volumen se ustvari, pa je popolnoma druga zgodba (če bi bil vsaj spodoben volumen verjamem, da bi ponosno bil prikazan na spletni strani Elipay-a).

Povzamemo lahko, da je tudi tukaj ELIGMA zadevo enostavno skopirala in zavajajoče predstavila javnosti, kot da so prvi in edini, trenutno pa so prisotni močno samo v BTC nakupovalnem središču, kar seveda ni bilo težko doseči glede na to, da je zraven “sklede” tudi šef BTC nakupovalnega središča, Jože Mermal.

V letu 2019 bo cena kriptovalut predvidoma bolj kot ne mirovala in to bo predstavljalo probleme za številna zagonska podjetja, ki temeljijo na blockchainu. Zelo zanimivo bo spremljati Eligmo kajti za projektom stojijo velika imena, ki po vsej verjetno ne bodo dopustila takojšnega propada, kot se je to zgodilo številnim ICO projektom proti koncu leta 2018 (Cofoundit,Iconomi, 4th Pillar…).

Od Eligme se pričakujejo inovacije na trgu nakupovanja, česar pa, po vsej verjetnosti, ne bomo nikoli videli.

Vaša reakcija na članek?

Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Sveže novice na email!