FIFA 21 – končno strel v pravo smer

Pisalo se je leto gospodovo 1998, ko sem kot mulo prvič prišel v stik s Fifo. Epsko odkritje že tako nogometno navdušenega mulca je sprožilo nekakšen “love – hate” odnos, ki traja že več kot dvajset let. Zakaj “love – hate”? Zato, ker sem v teh letih preigral vse inačice te športne dinastije in kljub ljubezni do nogometa in iger, često ugotavljal, da me večkrat pusti precej ravnodušnega. Nazadnje se je to zgodilo s FIFO 20. Lanska edicija je bila med širšo publiko slabše sprejeta, kritizirali pa so jo predvsem profesionalni igralci, saj so očitali rigidnost in neuravnoteženost. Tudi meni osebno, ki načeloma igram spletne obračune, ni bila ljuba, a sprejeti smo jo morali takšno kot je. Svetla točka lanske FIFE je vpeljava novega igralnega modula Volta, kjer igraš mali nogomet, sicer površno in slabo vpeljan, a vseeno zanimiv način, katerega nadgradnjo v letošnji ediciji igre Fifa 21 sem nestrpno čakal.

In ravno ta mali nogomet je tisto, kar mi je vzbudilo nostalgijo kot Proustu okus po magdalenicah. FIFA 98 je imela možnost igranja v dvorani, kar je bila ena najbolj zanimivih takratne in vse od takrat sem si močno želel povratka dvoran v FIFO. Kdor čaka očitno res dočaka, tako nas je lansko leto presenetila Volta, ki je imela sicer kar nekaj poporodnih težav, a je vnesla vsaj nekaj svežine v drugače “naštancan” svet nogometa. Rahle spremembe, ki se skozi leta dogajajo, nas včasih navdušijo, spet drugič krepko razočarajo. Spomnim se, ko so šprint na tipkovnici spremenili iz W v E, mislim, da je bilo to iz leta 2002 v 2003, a tudi tega smo se navadili in danes si ne predstavljam tekanja s tipko E oziroma v čisti iskrenosti, FIFE že vsaj deset let nisem igral na tipkovnici, saj je igralni plošček preprosta nuja.


Razvojna ekipa:  EA Vancouver
Založnik: EA Sports
Platforme: PC, PS4, Xbox One, NS, PS5, Xbox Series X/S
LinkLINK
Datum izida: 09.10.2020
Cena: 59.99 € (Eigre.si)
Žanr: Športa simulacija


VIDEO RECENZIJA


Dovolj obujanja spominov na pretekle dni, že nekaj dni imam v rokah ali bolje rečeno na disku najnovejšo inačico EA Sports-ovega paradnega konja FIFA 21. Pričakovanja so bila kot vsako leto visoka in kljub temu da so večkrat brcnili v temo, sem prepričanja, da je vseeno potrebno imeti visoke standarde za takšne igre, saj konec koncev niso poceni. V naši trgovine Eigre.si vas bo trenutno koštala 53,99 evra za PC, 63.99 evra za PS4 in Xbox One, Steam vas bo za PC obral za 59.99 evra, PS Store pa za 69.99 evrskih bankovcev in bakrenih kovančičev.

Zbrana četa Interja se postavi na ogled.

Pa začnimo na samem začetku. Letos nas ob vklopu igre na naslovnici pričaka mladi zvezdnik PSG – ja Kylian Mbappe, ki zadnja leta navdušuje nogometno srenjo. Na začetku odigramo uvodno tekmo, kjer se v barvah PSG – ja pričakovano udarimo z igralci Liverpoola. Prvi stik s žogo še ni povedal veliko o novi stvaritvi založnika EA, a že po nekaj podajah sem ugotovil, da se igralci veliko lepše in bolj tekoče premikajo in tudi žoga potuje precej bolj realno in naravno. Hitro sem ugotovil, da sta premikanje in animacija precej boljša, to so pozna vse od “klizanja”, strelov na gol, podaj kot tudi pri tresenju gola ob vratnicah in celo železne palice za golom, ki nateguje mrežo. Naslednja stvar, ki sem jo opazil je, da igralci precej veliko blokirajo podaje in strele, to velja tako za umetno pamet nasprotnika kot tudi za lastno ekipo. Prva tekma je bila na Professional težavnosti in kljub temu, da je nasproti stala ena najboljših ekip v sami igri, sem imel občutek, da je AI malce butast, saj so si podajali visoke žoge na pet metrov in imeli veliko izgubljenih ali predolgih žog.

Fifa 21 je končno bolj tekoča.

V prvi tekmi sem opazil še, da tipke vsaj na igralnih ploščkih ostajajo iste ter da grafično ne ponuja nič novega, a to se bo verjetno precej spremenilo z izidom nove generacije konzol. Na tej točki naj še povem, da sem jo testiral na PS4, zato težko rečem, kakšen je izgled na PC. Po končani tekmi se preselimo v glavni meni. Tu je zgodba povsem ista kot lansko leto, seveda s spremembami barvne palete. FIFA 21 je odeta v vijolični spekter. Hiter pregled vsaj tistim, ki ste igrali lansko ali predlansko edicijo ne ponudi ničesar novega. Od prijateljskih tekem, do kariernega načina, Ultimate Team, večigralskih možnosti in, v zadnjih zavihkih predvsem, nastavitvene zadeve.

Najprej sem se lotil tistega, česar sem se najbolj veselil in to je mali nogomet in kaj novega nas čaka. Volta nam ponuja možnosti igranja po regularnih pravilih ali z določenimi modifikacijami. Sam sem izbral normalna pravila in Futsal, kar pomeni profesionalna pravila futsala. Že ob izbiri igralcev sem bil razočaran, saj sem takoj uvidel, da zopet nimaš na voljo menjav. To me je že lansko leto zelo motilo in tudi letos EA vztraja pri tem. Ob izbiri igrišča sem bil pozitivno presenečen, saj so dodali kar precej igrišč in mnogim zamenjali podlago, tako da je sedaj večina igrišč travnatih. Sam potek igre je malenkost boljši kot v FIFI 20, lažje je zadeti gol in preigravanja so bolj uporabna. Še vedno pa so vratarji kot mladi panterji, ki s neverjetnimi paradami na betonu rešujejo svoje ekipe.

V Fifi 21 z Volto niso naredili nič novega.

Moj najljubši način igranja je že nekaj let “Be a Pro”. Letos bistvenih razlik nisem opazil. Kreacija svojega nogometaša ostaja enaka, torej precej obsežen knjižnica očes, ušes, frizur in ostalega, da se boste lahko čim bolj podrobno in podobno uredili. Je pa ta del na PlayStationu še vedno precej okorn in zamuden. Treningi igralca ostajajo isti, s to razliko, da ko treninge enkrat naredite z odliko (se pravi oceno A), ga potem lahko brez skrbi simulirate in ostala ocena bo vedno ostala na istem nivoju (se pravi A). S tem igra hitreje napreduje skozi sezono. Ostale stvari ostajajo več ali manj iste in “Be a Pro” še vedno vsaj pri meni velja za najboljši del igre. 

Na hitro sem šel tudi skozi karierni način managerja, ki je dobil v FIFI 21 nekaj novosti. Malenkostno prevetritev je bil deležen nakup in prodaja igralcev, kjer imamo več načinov odplačila igralcev. Stvar, ki me je zmotila je prevelika koncentracija treningov, čeprav po eni strani igra dobi s tem več realnosti. Tukaj boste opazili tudi novost in sicer, da imajo igrali sedaj po karakteristikami tudi “fitness”, ki pove kako fizično pripravljeni so in da ekipa s treningi in predsezono dobiva na tako imenovanem “Match Sharpness” oziroma slovensko tekmovalni pripravljenosti. Za tiste, ki ne igrate vsako tekmo posebej pa so pripravili tudi nov simulacijski način. Tukaj naj še omenim, če boste iskali slovenske igralce, izstopajo predvsem Oblak (91), Handanović (88), Iličić (84), Kampl (81) in Verbič (78). V oklepajih je njihov štartni overall rating.

Naslovnico Fife 21 krasi Mbappe, ki ima nore karakteristike.

V grobem sem obdelal celotno igro in vesel sem, da se v celoti FIFA premika v bolj pozitivno stran. Skozi leto bomo verjetno deležni raznih popravkov, kar je žal postala navada skoraj vseh razvijalcev, ki svojo dela v prodajo pošiljajo nedokončana. Tudi FIFA 21 ni tukaj nobena izjema. Od šestih penalov, ki sem jih imel je v štirih primerih prišlo do hrošča, kjer je čas tekel, slika pa je kazala igralca, ki se je počasi in tresoče premikal, da sem lahko izvedel enajstmetrovko sem moral počakati skoraj dvajset sekund. Prav tako me je zmotilo to, da so stadioni polni, kar vemo da trenutno ni res in takšno malenkosti bi verjetno brez težav vkomponirali v igro. Všečno mi je, da so dodali nekaj novih komentarjev med tekmo, a se še vedno prehitro začnejo ponavljati. Letos recimo precej pretiravajo s podatki drugih tekem, ki se igrajo istočasno.

Če še enkrat strnem svoje misli. FIFA 21 je končno naredila en dober korak naprej. Za razliko od prejšnje edicije je precej bolj igralna in realna, ter si lahko vsaj za to leto zopet nadene ime simulacija. Karierni načini so dobro urejeni in so dobili nekaj svežine, žal pa Volta ostaja na isti ravni kot lansko leto, kar je vsaj meni veliko razočaranje. Skozi leto bo potrebno še nekaj popravkov, da bo igra delovala čisto nemoteno in morda presenetijo tudi s kakšnim bonbončkom kot so lansko leto s uvedbo Copa Libertadores. Upamo lahko, da EA tudi za drugo leto pripravlja korak naprej.

PS: Pogrešam čase, ko je FIFA imela vrhunsko glasbeno podlago…

(+) Korak naprej v igralnosti

(+) Preglednost menijev

(+) Večigralnost

(+/-) Grafična podoba

(-) Volta

(-) Hrošči

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

EA Sports je s Fifo 21 končno pokazal, da znajo prisluhniti igričarski publiki in letos lansiral izdelek, ki nas navdaja z upanjem, da se bo serija nogometne simulacije Fifa v bodoče razvijala v pravo smer. Fifa 21 je lepo zaokrožena nogometna igra, ki ima letos več plusov kot minusov. Tekoča igra, bolj realno gibanje igralcev in žoge so le nekatere od pomembnih sprememb v Fifi 21.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
EA Sports je s Fifo 21 končno pokazal, da znajo prisluhniti igričarski publiki in letos lansiral izdelek, ki nas navdaja z upanjem, da se bo serija nogometne simulacije Fifa v bodoče razvijala v pravo smer. Fifa 21 je lepo zaokrožena nogometna igra, ki ima letos več plusov kot minusov. Tekoča igra, bolj realno gibanje igralcev in žoge so le nekatere od pomembnih sprememb v Fifi 21.FIFA 21 - končno strel v pravo smer