OpenAI naj bi letos utrpel za kar 5 milijard dolarjev izgube

Program ChatGPT je resda postal del našega vsakdanjega življenja, a ta njegova razširjenost hkrati s sabo prinaša visoko ceno, saj je orodje za navadnega uporabnika povsem brezplačno. Podjetje OpenAI sicer ponuja možnost opcijske naročnine, ki prinese dodatne dobrote, a samo to ni dovolj za poganjanje strežnikov in za vse drugo, kar za svoj razvoj zahteva umetna inteligenca.

Največji podpornik podjetja OpenAI je Microsoft, ki v njihovih produktih vidijo vizijo prihodnosti, zato so začeli v njo investirati res velike denarce. Microsoft je v začetku leta 2023 v OpenAI vložil kar 10 milijard dolarjev, s tem pa naj bi si pridobil 49 % delež podjetja ter si prisvojil 75 % njihovega ustvarjenega dobička. OpenAI je v zameno za to dobil cenejši dostop do Microsoftove strežniške infrastrukture Azure. Podjetje OpenAI je v začetku junija najavilo tudi partnerstvo z Applom, tako da bo njihova umetna inteligenca zaživela tudi znotraj operacijskih sistemov iOS, MacOS in iPadOS, kar jim je zagotovo prav tako naneslo zvrhan kupček zelenih dolarjev.

A vse to naj ne bi bilo dovolj, da bi OpenAI dejansko začel delati profit. Spletna stran The Information namreč poroča, da se bo zgodilo ravno nasprotno in da naj bi OpenAI kljub vsem tem finančnim injekcijam utrpel za kar 5 milijard dolarjev izgube.

Kam je torej izginila ta nepredstavljiva vsota denarja? No, The Information seveda nima uradnih podatkov, a ima konkretne informacije, da je šlo veliko od vloženega denarja v smer izpopolnjevanja njihovega jezikovnega modela oziroma na račun treniranja LLM-a. Umetna inteligenca se vedno uči, a za svoje treniranje potrebuje tudi ogromno bazo podatkov, za vse te stvari pa je OpenAI zapravil okoli 7 milijard dolarjev. Umetna pamet prav tako zaenkrat ne more stati samo na svojih nogah, zato potrebuje človeško podporo, za zaposlovanje novih delavcev pa je podjetje zapravilo dodatnih 1,5 milijarde dolarjev. K temu prištejte še vsakdanje operativne zneske: ChatGPT naj bi vsak dan za svoje delovanje pokuril 700.000 dolarjev in vzpon konkurenčnih podjetij, ki ponujajo svoje rešitve in hitro pridemo do finančne izgube, ki vsak dan dela velik minus in na takšen način skozi leta preprosto ne more operirati.

Nekateri analitiki so lani podjetju OpenAI celo začeli napovedovati bankrot in to tezo je podprla tudi spletna stran The Information. To se verjetno sicer ne bo zgodilo, saj ima OpenAI preveč podpornikov, ki so mu voljni nakazati dodatne evre podpore, v najslabšem primeru pa bo Microsoft odkupil celotni delež, saj je zdaj vse svoje storitve, vključno z operacijskim sistemom Windows, pregloboko zakopal v nedrje umetne inteligence, da bi zdaj od nje odstopil.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime