Tule je prva neodvisna primerjava delovanja igre na PlayStation 5 Pro

PlayStation 5 Pro zdaj ni več nek predmet ugibanj, ampak resnična konzola, ki izide novembra in bo pri nas zase zahtevala kar 799 €. Takšno ceno ni lahko upravičiti in pošteno povedano Sonyjeva originalna predstavitev ni vsebovala kakšnega konkretnega prikaza naprednosti nove konzole in zakaj bi novi ali obstoječi lastniki odšteli takšno količino denarja za izdelek, ki je v bistvu samo osvežitev že obstoječe generacije konzol.

Priljubljeni YouTube kanal Digital Foundry se je zdaj med prvimi dokopal do testiranja nove konzole in dobil je dovoljenje, da javno objavi rezultate primerjave med običajno konzolo PlayStation 5 in njeno prihajajočo Pro nadgradnjo. Testiranje je bilo izvedeno znotraj igre Final Fantasy 7 Rebirth, ki jo zaenkrat lahko igramo samo na tej konzoli, igralci na njej pa lahko izbirajo med dvema grafičnima nastavitvama: “Performance” – kjer so sličice na sekundo višje, a je zaradi tega ločljivost nižja in “Quality”, kjer se igra poskuša približati ločljivosti 4K, a se s tem sličice na sekundo znižajo na mejo 30.

PlayStation 5 Pro naj bi združil najboljše iz obeh svetov, kar pomeni ločljivost 4K in igranje pri 60 sličicah na sekundo in v tej primerjavi mu ta podvig bolj ali manj uspe. V hitri akcijski igri kot je Final Fantasy 7 Rebirth je pomembna odzivnost kontrol in vsekakor tule pomagajo stabilne sličice na sekundo. A igra na osnovni konzoli zaradi tega trpi, saj ločljivost tako nizka, da postane meglena, kar je velika težava na tistih večjih televizorjih. Razlika v primerjavi z igranjem na PlayStation 5 Pro je tule očitna, saj slika na novi konzoli ohrani svojo ostrino, med bojevanjem pa izgine tudi nadležni “ghosting”.

Digital Foundry je nato naredil tudi primerjavo med “Quality” grafičnim načinom na osnovni konzoli PlayStation 5 in PlayStation 5 Pro. Vizualno tu razlike niso tako očitne, a še vedno ima Pro verzija prednost, saj so denimo učinki vode na novi konzoli boljši. Je pa sprememba več kot očitna med samim premikanjem, saj osnovni PS5 sicer drži dokaj stabilnih 30 sličic na sekundo, a ta slika je v primerjavi s Pro različico videti zatikajoča in vsakemu pravemu PC-jašu se bo zdelo takšno igranje preprosto nesprejemljivo. PlayStation 5 Pro medtem drži stabilnih 60 sličic na sekundo pri visoki ločljivosti in iz te primerjave je več kot očitno to najboljša konzola za podoživljanje te specifične igre.

PlayStation 5 Pro bo prednaročila začel pobirati 26. septembra, a samo v državah, kjer je podprt servis PlayStation Direct. Slovenije tu notri žal ni, zato bomo morali počakati na globalni izid po celem svetu, ki se bo zgodil 7. novembra.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime