NASA uspešno izstrelila raketo, ki bo okoli Jupitra iskala znake življenja

Pred nami je zanimivo obdobje vesoljskega raziskovanja in tudi potovanja. V zadnjih dneh je največ pozornosti nase privleklo podjetje SpaceX, ki mu je uspelo izstreliti raketo in nato njen pogonski del znova parkirati na mestu izstrelišča, a vmes ni niti počivala ameriška vesoljska agencija NASA, ki je včeraj veliko manj odmevno izstrelila svojo lastno raketo in čeprav ta ni polnila naslove spletnih časnikov, zna vseeno pomembno vplivati na naše dojemanje vesoljske črnine.

Raketa Europa Clipper ima namreč pred sabo pomembno nalogo, saj se bo kot prva resneje lotila preiskave naravnega satelita Evropa, ki kroži okoli planeta Jupitra, znanstveniki pa so si že dolgo enotni, da ima to nebeško telo v naši galaksiji največ potenciala za morebitno naselitev ljudi, čisto možno pa je, da se tam že nekdo nahaja. Dosedanji satelitski posnetki kažejo na izjemno gladko površino Evrope, ki je sicer po velikosti nekoliko manjša od naše lastne Lune. Površino planeta sicer prekriva led, ki je debel nekaj kilometrov, pod njim pa naj bi se skrival širok ocean, ki nas bi vseboval več vode kot pa vsi oceani na Zemlji skupaj. Ravno vsa ta voda in led naj bi bila dobra kombinacija za rojstvo nekakšne oblike življenja, a seveda je to zaenkrat samo predvidevanje znanstvenikov, ki bodo morda zdaj končno dobili neke težko pričakovane odgovore.

Evropi smo se sicer v preteklosti že približali, a takrat so satelit samo bežno preleteli: nazadnje se je to zgodilo leta 2022, ko je mimo letelo plovilo Juno in to je posnelo nekaj fascinantnih fotografij. Plovilo Europa Clipper bo medtem specifično namenjeno preiskovanju Evrope zaradi česar bo na sebi nosilo posebne kamere in napreden radar, ki bo lahko prebil ledeni oklep in razkril skrivnosti na notranjosti tega naravnega satelita. Clipper bo Evropo obletel 49-krat in vmes pridobival podatke o resnični debelini ledu, iskal pa bo tudi potencialne toplejše dele planeta, kjer bi morda preko kakega gejzirja voda uhajala na površje.

Izstrelitev je zdaj za nami in pred vesoljskim plovilom je zdaj dolga pot. Človeštvo na žalost še ni iznašlo naprednega pogona tipa Epstein Drive, ki smo ga srečali v seriji The Expanse, zato se mora zanašati na “gravitacijske frače” planetov, ki nato plovilo pohitrijo in na ta način izstrelijo proti oddaljeni tarči. Europa Clipper je tako zdaj na poti proti Marsu kamor bo prispela marca 2025, nakar se bo vrnila proti Zemlji, gravitacijski frači obeh planetov pa jih bosta dodali dovolj hitrosti, da bo do Evrope prispela v aprilu leta 2030.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime