iPhone zdaj ponuja tudi namestitev torrent aplikacij

Evropska unija je s svojim zakonom o digitalnih trgih uvedel kar nekaj sprememb, a zagotovo najbolj pomembna od njih se tiče podjetja Apple in njihovega operacijskega sistema iOS. Ta je namreč v primerjavi z Androidom precej bolj zaprt in vse aplikacije je moč namestiti zgolj preko Applove lastne digitalne trgovine, ki pa si je seveda za vsako transakcijo odščipnila svoj delež. To je največ sivih las povzročilo založniku Epic Games, ki je preko igre Fortnite služil veliko, a je moral neprestano Applu plačevati davek, dokler se ni spravil v tožbo, Fortnite pa je bil odstranjen iz Applovega ekosistema.

Post by @altstoreio
View on Threads

Zakon o digitalnih trgih je na tem področju naredil velike spremembe in je Apple prisil, da svoj operacijski sistem bolj odpre tudi drugim razvijalcem in založnikom. Podjetje je tem zahtevam ugodilo, a ne povsem, saj še vedno drži strog nadzor nad vgrajeno trgovino in odloča, katere aplikacije smejo biti gor in katere so prepovedane.

A zdaj ta odprtost sistema ponuja možnost nameščanja alternativnih trgovin. Ena od teh je AltStore PAL, ki sicer ni brezplačna, a za svojo uporabo zahteva samo 1,50 €, ki vam pokrije leto naročnine. AltStore PAL sicer prav tako previdno pregleda vsako aplikacijo, ki se pojavi znotraj trgovine in njihove zahteve so zdaj prestale tri aplikacije, ki jih ne najdemo znotraj uradne Applove trgovine.

Med to trojico se je znašel tudi iTorrent, ki je zdaj postala tudi uradno prva torrent aplikacija, ki jo lahko namestimo na iPhone ali tablico iPad, brez da bi zaradi tega morali lomiti zaščito telefona (jailbreak), saj je to tvegan podvig, ki uporabnika tudi stane garancije. V trgovini se je pojavila tudi aplikacija qBitControl, ki se ravno tako bavi s torrenti in je sestrska aplikacija popularnega torrent odjemalca qBittorrent. Za konec je tu še PeopleDrop, ki je nekakšna aplikacija za zmenkarije in vas poveže z drugimi uporabniki, ki jih srečate na cesti.

Prenašanje torrent datotek je zdaj postalo možno tudi na telefonih iPhone, a seveda nihče ne bo nadzoroval kaj prenašate iz spleta in s čim vsem bodo neprevidni uporabniki lahko zdaj okužili svoje telefone.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime