Logitech Yeti GX – kvaliteten mikrofon, ki je obenem preprost za uporabo

Kar se tiče tehnoloških izdelkov in postavljanja naprednih računalniških kotičkov mi največ preglavic vedno povzroča zvok. Okvirno sicer razumem, kako stvari delujejo pri mikrofonih, slušalkah in zvočnikih, a napredno finomehanično nastavljanje teh stvari mi vedno povzroča sive lase, zaradi tega imam pri tosortnih izdelkih najraje enostavnost uporabe. Namesto da bi moral stvari povezovati v neko mini mešalko, preferiram, da stvar enostavno priklopim v PC in stvar že deluje, nakar moram samo še prilagoditi glasnost in že sem pripravljen za igričarsko ali gledalno zabavo.

Ravno nekam sem notri spada novi Logitechov mikrofon Yeti GX, ki ga krasi dobra kvaliteta njegovih sestavnih delov, obenem pa je stvar izjemno enostavna za uporabo, kar bo prijalo vsem manj izkušenim uporabnikom, ki komaj čakajo na zagon svoje streamerske kariere.



Specifikacije:

Ime izdelka: Logitech G Yeti GX
Povezava: USB-C v USB-A
Vzorčna frekvenca: 24 bitna / 96 kHz
Frekvenčni odziv: 60Hz – 18,5 kHz
Razmerje signal/šum: 78 dB
Dimenzije s stojalom: 10 x 10 x 17 cm
Teža s stojalom: 616 gramov
Cena: 159,99 € (trenutno znižano na 129,99 €)

Nakup: Mimovrste


Novi Logitechov mikrofon izhaja iz zdaj že dolgoletne serije Yeti mikrofonov, ki jih PC-jaši poznamo že dolgo, saj je ta vedno lovila ravnotežje med ugodno ceno in kvalitetno posneto besedo in GX to tradicijo nadaljuje. Gre za eleganten izdelek, ki je na voljo samo v črni barvi in vsebuje ravno tako obarvano prefinjeno stojalo, na katero mikrofon pričvrstimo in nato nagibamo naprej in nazaj. Seveda lahko Yeti GX namestimo tudi na namensko kovinsko roko, ki je dandanes že redni spremljevalec vsakega bolj naprednega igričarskega kotička, s tem pa si osvobodimo tudi prostor na mizi in se izognemo nepotrebnemu pobiranju hrupa, ki ga sprožimo bodisi preko tipkanja po mehanski tipkovnici ali besnega udrihanja po mizi med napetimi igričarskimi obračuni.

Yeti GX na sebi vsebuje zgolj en vhod in v tistega priklopimo kabel USB-C, medtem ko na drugi strani tega zadevo povežemo na prost USB-A vhod našega PC-ja. Žal to pomeni, da mikrofon ne vsebuje namenske 3,5 mm luknje za žičnate slušalke, zato boste te morali še vedno priklopiti na računalnik ali pa se zateči v naročje neke brezžične rešitve.

logitech yeti gx
Znotraj paketa dobimo sam mikrofon, stojalo, kabel USB-C ter vijak, če želimo slučajno mikrofon pričvrstiti na roko.

Kot smo že zapisali je mikrofon na voljo samo v črni barvi, a ni zaradi tega videti dolgočasno, saj je Logitech na njegov “sprednji” del postavil svoj logotip, dno pa krasi RGB osvetljava. Tako spodnji del kot tudi logotip nato skladno svetita v izbranih barvnih odtenkih in te lahko prilagajate samo preko programske opreme Logitech G Hub, kjer lahko to svetlikanje tudi povsem izključite.

Kakor je RGB logotip lep za ogled, je morda bolj priporočljivo, če mikrofon obrnete na drugo stran. Tam boste namreč odkrili kolesce, preko katerega nato lahko prilagajate glasnost mikrofona, na sredini tega pa se nahaja še ena osvetljava, ki nam preko barve kaže, če imamo glasnost previsoko, saj se takrat pokaže rdeča barva. To je izjemno koristno za vse tiste, ki med govorom radi spreminjate svojo intonacijo in vam zna tako mikrofon hitro dati vedeti, da zaradi previsoke glasnosti “režete” zvok.

logitech yeti gx
Od priključkov nam Yeti GX ponuja vhod USB-C, žal pa nanj ni moč direktno priključiti slušalk.

Pri temu hudo prav pride tudi nastavitev znotraj programske opreme Logitech G Hub “Smart Audio Lock”, ki jo lahko sprožite tudi tako, da kolesce fizično pritisnete, nakar se bo sprožil samodejni omejevalnik glasnosti, ki deluje presenetljivo dobro. Ob kolescu se nahaja še fizični gumb, ki lahko instantno utiša mikrofon, v takšnem stanju pa bo kolesce zasvetilo rdeče.

Kar se tiče dejanske uporabe je Yeti GX zadostil vsem mojim potrebam. Res je, da nisem profesionalni streamer, niti ne produciram naprednih podcastov, kjer bi se naenkrat v sobi nahajalo več govorečih osebkov, ki bi nato govorili drug čez drugega. A pri večigralskih spletnih seansah in ležernih pogovorih preko Discorda se je Yeti GX prav dobro obnesel.

Tole je kardiodidni mikrofon, kar pomeni, da boste najboljše rezultate dobili, če govorite v njegov zgornji del in v tem primeru je bila moja govorjena beseda jasna in ni vsebovala donenja. Prav tako zna mikrofon dobro izolirati samo našo besedo in ne pobira drugih, okoliških zvokov, čeprav zna kakšna glasnejša tipkovnica vseeno prebiti to izoliranost.

Najbolj me je navdušila enostavnost uporabe, saj stvar preprosto priklopimo v računalnik in nato znotraj Windowsov izberemo napravo kot naš primarni mikrofon. Tako smo že pripravljeni za čvekanje z našimi sovrstniki, tako da nam ni treba niti namestiti kakšnega posebnega gonilnika ali programske opreme, čeprav še vedno priporočamo, da si prenesete Logitech G Hub. Ob vsem testiranju Logitechovih izdelkov skozi leta sem se z G Hub-om povsem spoprijateljil in ga smatram za obvezno opremo vsakega Logitechovega onegaja, ki na sebi nosi RGB osvetljavo.

logitech yeti gx
RGB lučke elegantno popestrijo videz, lahko pa jih tudi izključimo preko programske opreme.

Splošno gledano je Logitech Yeti GX priporočljiv izdelek za igričarje in streamerje, prepriča pa s svojo kvaliteto in enostavnostjo uporabe. Na Mimovrste je mikrofon trenutno znižan za -18 % na 129,99 €, kar je za tako izpopolnjen izdelek vsekakor odlična cena.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime