Včerajšnji pristanek rakete SpaceX je videti kot nekaj iz znanstvene fantastike

V igrah tipa Starfield in Mass Effect je vzlet in pristajanje vesoljskega plovila mala malica, saj preprosto prižgemo motorje in se v nekaj sekundah prebijemo skozi stratosfero, pristajanje pa ravno tako ne zahteva kakšni posebnih manevrov. V resničnem življenju pa so stvari drugačne in čeprav človeštvo lahko že desetletja vzletava, je nato vrnitev nazaj na Zemljo veliko večji problem, saj že ob vzletu deli rakete romajo v morje, astronavti pa nato v kapsuli in preko padala pristanejo sredi oceana.

A na obzorju se rišejo spremembe, tempo teh pa ne narekuje več NASA, ampak podjetje SpaceX, ki ga pod nadzorom drži najbogatejši Zemljan Elon Musk. SpaceX je s svojo raketo Falcon 9 spočel nekaj novega, saj je ta ista raketa bila zmožna vzleteti nekaj kilometrov v zrak, nakar je cela nazaj pristala na ladji, včeraj pa je podjetju uspel nov preboj.

Pogon Super Heavy booster je namreč včeraj vzletel v Teksasu in v orbito popeljal drugi, “bivalni” del rakete Starship, nakar se je vrnil na originalno točko vzleta in sicer v primež roke stolpa, ki so mu ljubkovalni nadeli naziv Mechazilla. Pristanek je tako neverjeten, da se mi je ob prvem gledanju zdelo, kot da je nekdo preprosto zavrtel originalni vzlet v drugo smer in SpaceX je s tem dosegel nekaj neverjetnega in to kar s prvim poskusom. Zdaj bodo namreč lahko svoje pogonske rakete uporabili večkrat, namesto da bi jih vedno metali stran v ocean, kar bo omogočilo pogostejše lete, stroški teh se bodo znižali in kdo ve: morda smo s tem zagledali rojstvo čisto prvih pravih vesoljskih ladij.

Del rakete Starship je medtem malce potoval okoli Zemlje, nakar je pristal sredi Indijskega oceana.

Musk je seveda navdušen in prejšnji mesec se je že začel hvaliti s svojim naslednjim podvigom, ki pa se je zdel zapretiravan. Najavil je namreč prvo odpravo na Mars, ki bi s sabo nosila človeško posadko, to pa naj bi se zgodilo že nekje leta 2026. Ta datum je verjetno še vedno malce preveč optimističen, a napredek SpaceX-a je težko zanikati in včerajšnji uspešni preizkus je zagotovo marsikakšnega dvomljivca prepričal, da bomo morda res v prihodnjih letih videli prvi odtis človeškega škornja na tujem planetu.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime