Napajalnik v računalniku?

Ko si sami sestavljamo računalnik se vedno posvetimo temu, kakšen procesor bomo vanj vstavili, njegove specifikacije in moč, kako dobra bo grafična kartica, koliko pomnilnika RAM bo imel računalnik…, veliko manj pozornosti pa posvetimo, eni najpomembnejših komponent, napajalniku.

Kaj sploh je napajalnik?
Napajalnik pretvarja napetost električnega omrežja (ta se giblje okoli 220 ali 230 V) in jo pretvarja v nižjo napetost, ki je direktno povezana v komponente računalnika. Ko pritisnemo na stikalo računalnika, mu damo znak za priklop. Ob pritisku namreč sklenemo dva “pina” v računalniku. S tem pošljemo signal od matične plošče do napajalnika, da začne v računalnik pošiljati elektriko. Velika večina napajalnikov v računalnik pošilja elektriko tudi ko je izklopljen. Gre za malo napetost, le 5 V, ki se uporablja za napajanje različnih dodatkov, ki so mogoče v USB vhodih in podobno.

Na kaj biti pozoren?
Napajalniki, ki pridejo že vgrajeni v ohišja so ponavadi nekvalitetni in imajo slab izkoristek, zato vam svetujem, da si kupite računalniško ohišje brez napajalnika in le-tega kupite posebej. Napajalniki se razlikujejo po moči, izkoristku, številu priključkov…, zato je pomembno, da izberemo pravega. V pisarniškem računalniku s šibkejšimi komponenti ne bomo nikoli potrebovali več kot 300 W, medtem ko lahko v “gaming” računalniku z več grafičnimi karticami dosežemo tudi potrebo po več kot tisoč vatnem napajalniku (lahko jih potrebujemo celo več!). A pozor, ni vse v moči! Kvalitetnejši napajalniki imajo svojevrstne certifikate, ki potrjujejo tudi njihov izkoristek. Lahko se zgodi, da bomo kupili nizko cenovni napajalnik, ki ima moč denimo 600 W in visoko kvalitetni napajalnik, ki zmore 500 W. Na koncu se bo izkazalo, da ima 500 W napajalnik kvalitetnejšega proizvajalca veliko večji izkoristek, posledično višjo izhodiščno moč, to pa pomeni tudi, da se bo porazgubilo veliko manj elektrike, seveda bo račun za elektriko za malenkost manjši.

12 V “rail”
Pomembnost, za katero večina ljudi ne ve, je tok, ki gre na 12 V del matične plošče. Tukaj priključimo tudi grafično kartico in ostale razširitvene kartice. To je zelo pomembno predvsem za osebe, ki imajo zelo zmogljivo grafično kartico ali celo več le-teh. Proizvajalci grafičnih kartic najnižji potreben tok in moč vedno objavijo z grafično kartico. Preden kupimo napajalnik se moramo prepričati, da bosta moč in tok zadoščala naši novi zverini.

Priključki
Napajalniki se razlikujejo tudi po številu priključkov. Tu gre predvsem za število priključkov PCI Express, ki se uporabljajo za dodatno napajanje grafične kartice, število priključkov MOLEX, ki se uporabljajo za različne dodatke in število priključkov SATA, ki se uporabljajo za napajanje trdih diskov in novejših DVD pogonov.

Zaključek
Takole, ugotovili smo, da je napajalnik ena izmed pomembnejših komponent v naših delovnih strojih. Čeprav se lahko zdijo cenovno ugodne rešitve zelo privlačne, bi svetoval, da razmislite o boljšem, mogoče dražjem izdelku, s katerim boste odpravili kar nekaj skrbi. Prav tako imajo dražji napajalniki veliko vgrajenih zaščit, kot so recimo: zaščita proti prenapetosti, zaščita proti prevelikem toku, zaščito za nihanja v omrežni napetosti in druge. Velikokrat se zgodi, da v primeru okvare napajalnika izgubimo še kakšno komponento, večinoma so to grafične kartice, matične plošče, procesorji; skratka komponente, ki so lahko zelo drage in zanje seveda ne bomo mogli uveljavljati garancije. Zato le previdno pri nakupu napajalnika!

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

3 KOMENTARJI

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime