Pregled: Silicon Valley – 5. sezona

Čeprav na naši strani običajno ne opisujemo televizijskih serij (če se ne motim, je to prvi takšen opis sploh), smo se za dotično televizijsko humoristično dramo odločili, da si zasluži popolnoma svoj pregled.

Kajti gre za Silicon Valley, serijo, na kožo pisano prav vsakemu, ki ga vsaj malce zanima IT industrija. Kot velik oboževalec sem nestrpno čakal 5. sezono in danes sem si končno ogledal tudi zadnji del, takoj ko je bil na voljo.

Naši postavni druščini po novem manjka en pomemben člen.

Za tiste, ki še ne poznate serije: gre za skupinico razvijalcev, ki v tehnološki meki, imenovani Silicon Valley, zgruntajo revolucionaren algoritem in ta sprva omogoča še neviden in napreden sistem stiskanja podatkov. A takšna pogruntavščina zahteva tudi svoj denarni vložek, zato se fantje spravijo v iskanje podpornika in založnika. Od tu dalje serija pade v spiralo dobrih in slabih odločitev, izdajstev, novih prijateljstev, boja Davida in Goljata ter nenadnih preobratov. Najbolj navdušujoče je, da se serija med svojimi sezonami dotakne vseh večjih dejavnikov IT industrije, od patentnih “trollov” in pogoltnih založnikov do igričarske industrije ter kitajske cenene proizvodnje, vse to pa podpira močna komedijska plat, ki bo pri vas izzvala salve smeha, in to ne na poceni način.

Peta sezona je malce drugačna. Kot prvo se opazi največja sprememba, saj se je seriji odpovedal eden glavnih igralcev, T. J. Miller, ki je upodabljal humorističnega Erlicha Bachmana. Njegov odhod iz serije je baje presenetil tudi same ustvarjalce, tip pa je zavrnil tudi sodelovanje v prvih nekaj epizodah 5. sezone. Scenaristi so zato morali pohiteti in na hitro spisati nov uvodni del, kar se čuti. Namreč, Silicon Valley je vedno vzporedno razvijal dve zgodbi: glavno ter eno stransko, v slednji pa je niti vlekel ravno lik Erlicha.

So razvijalci umetne inteligence res taki čudaki?

V peti sezoni sezoni se stranska zgodba preseli na mešanico drugih karakterjev, kjer spremljamo azijskega hudomušneža Yiana Yanga, pojavijo pa se tudi novi liki, ki še potrebujejo čas za rast. Seveda ne izostane niti Galvin Belson ter njegovo podjetje Hooli, a žal se pri tej zgodbi pokažejo pomanjkljivosti. Galvin se ukvarja z lansiranjem škatlice 2.0 in kljub nekaterim zabavnim pripetljajem se njegova zgodba nekaj delov ne premakne dobesedno nikamor. Proti koncu se njegov štorijalni lok končno začne razpletati, a grenak priokus ostane.

Glavna nit se tokrat seveda vrti okoli naše Pied Pier druščine. Njihovo podjetje je končno začelo rasti, kar s sabo potegne nove pisarne ter večjo ekipo. Glavna tema je ista kot ob koncu 4. sezone, in sicer razvoj novega, neodvisnega interneta, kjer se pojavijo novi zapleti in rešitve.

Naš glavni protagonist Richard je še vedno štorasti, nesocialni geek, ki mu je spoznavanje novih ljudi nočna mora in 5. sezona te formule ne spreminja. A Richard postaja drugačen, v svojih poslih je bolj previden, spoznamo pa tudi njegovo bolj mračno stran, kjer je pripravljen uničiti konkurenco in postaviti svoje podjetje na prvo mesto. Njegova podporna druščina ne zaostane in spet nas čakajo zabavne dogodivščine Dinesha, ki v novi sezoni prisega na Teslo, ter Gilfoyla, ki mu je največja zabava hecanje svojega sodelavca. Tu je seveda še Jared, ki uvaja novega pomočnika Richarda, pri čemer se prikaže Jaredova psiho plat, a še vedno je to obrnjeno na humoristično stran.

Ko ne gre vse po načrtih, zrastejo tudi brade.

Serija se v peti sezoni dotakne vseh popularnih tem, od električnih avtomobilov, Fortnita, socialnih medijev, umetne inteligence in seveda kriptovalut. Izstopa predvsem epizoda umetne inteligence, ki je spisana naravnost odlično. Na začetku smešna, v sredini žalostna in preprosto že strašljiva, na koncu pa spet pokamo od smeha. Kriptovalute so tokrat postale pomemben sestavni del serije in zagotovo nas čakajo zapleti v povezavi z njo tudi v naslednji sezoni.

Peta sezona ima spet nov intro. Pozorni bodite na Facebook tablo.

Zaključni del je zanimiv, a morda se vse razplete nekoliko prehitro. Konec je precej drugačen, saj je za razliko od ostalih sezon precej pozitiven, in prekleto zanimivo bo videti, v katero novo smer se bo razvil Pied Piper. Šesta sezona je že potrjena, osebno pa sem navdušen nad novo zmerljivko, ki sem se je naučil iz serije. Ko boste v prihodnje želeli nekoga užaliti, storite to kot Richard s frazo: »Kiss my piss,« pa ne pozabite zraven odplesati še nerodnega plesa.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime