USPEŠNO ODJAVLJENI IZ SPLETNE STRANI GAMING.SI

Ali ste vedeli?

Uporabniki starih računalnikov (devetdeseta) se verjetno spomnite ko ste po izklopu računalnika (Windows -> zaustavitev sistema), čakali na magični tekst "Sedaj lahko varno ugasnete računalnik.", in ste po izpisu teksta na ekran dokončno ugasnili vaš računalnik s stikalom, ki je bil v večini primerov zajeten in je bil manjka verzija stikala katere uporabljamo za prižig luči.

Dragi moji, pisalo se je daljno leto 1997, zunaj smo imeli cca 50cm snega, brila je burja ampak popolnoma druga zgodba je bila notri, kjer sem se nahajal. V toplem kotu ob peči za znanstvenim strojem, kateri je slišal na ime računalnik. Ojoj, me je popolnoma zaneslo v stare čase, evo evo sem že nazaj na bistvu 🙂

Zakaj je bilo v devedesetih oziroma v sistemih, ki so imeli naložen sistem Windows 95, potreben fizični izklop računalnika?
Odgovor je povsem enostaven, tehnologija je bila v povojih in še ni bila tako razvita, da bi kar tako prenesla “trde” izklope. Zadeva je bila sila resna kajti v primeru, da je prišlo do izpada elektrike oziroma nenadnega izklopa je bila velika možnost, da se sistem ni vzpostavil in preostalo nam ni drugega kot obisk servisa.

V primeru, da je prišlo do nenadnega izklopa, je sistem Windows 95 vedno po ponovnem zagonu pričel s skeniranjem diska, ki je
poskusil popraviti nastalo škodo. To je lahko trajalo tudi več ur, odvisno od zasedenosti na disku in uf, smo bili vedno na trnih in držali
pesti, da bomo ponovno zagledali legendarni Windows logo.

Postopek ugašanja je bil sledeč. Enako kot danes smo najprej sistem ugasnili s klikom na Windows logo in Zaustavitev sistema, nato pa smo čakali več minut, da se je pojavil napis “It’s now safe to turn off your computer.” Šele nato smo lahko preklopili stikalo in tako dokončno ugasnili računalnik. Takratni PC-ji niso vsebovali ACPI (Advanced Configuration and Power Interface), zato so morali pred zaustavitvijo vse delo shraniti, zapreti programe ter pripraviti računalnik za ponovni zagon in šele ko je bilo vse to pripravljeno, se je pojavil na ekranu tekst za izklop. S pridobitvijo tehnologije ACPI ni bilo več potrebe po ročnem ugašanju ampak to za nas naredi računalnik sam.

Se pravi tehnologije ugašanja iz devedesetih ne uporabljamo več? Ta je ostala in jo ima tudi vaš računalnik. Vam je že kdaj računalnik popolnoma zmrznil in ste ga bili prisiljeni ugasniti z držanjem tipke za izklop več kot 5 sekund? Uporabile ste tehnologoijo iz devedesetih in verjetno ste bili pri ponovnem zagonu na trnih ali se bo sistem normalno vzpostavil in ali se vam bodo prikazala Windows orodja, ki omogočijo, da sistem popravite.

Velik del tehnologije, ki je bila odkrita pred letom 2000 se še vedno uporablja, toda ta je mogoče skrita ali pa prepakirana v novejše verzije.