Sestavite svoj računalnik

Zakaj sestaviti računalnik po svoje?
Danes, ko se je informacijska tehnologija že zelo močno razvila in se računalnik nahaja v praktično vsakem gospodinjstvu, v nekaterih celo več, lahko dokaj hitro opazimo, da ima vsak uporabnik svoje potrebe za katere uporablja računalnik. Nekateri na primer le prebirajo novice, drugi igrajo igre, tretji pa se ukvarjajo z obdelavo videa itn. Ob tem, če se kolikor toliko spoznamo na računalnike in njihovo strojno opremo lahko ugotovimo, da za naštete stvari potrebujemo določeno strojno opremo. S tem, ko si sami sestavimo računalnik lahko prihranimo kar velike denarce. To se še posebej pozna pri dražji opremi.

Kako začeti?
Najprej, moramo pomisliti za kaj bomo uporabljali računalnik. Če ga bomo uporabljali za lažja opravila, kot je na primer brskanje po spletu, poslušanje glasbe, gledanje videa ipd. nam je dovolj cenovno ugoden računalnik z malo šibkejšo strojno opremo. Če bomo računalnik uporabljali za prej našteto in igranje iger, si moramo omisliti že malo “močnejši” in posledično dražji računalnik. K temu bo pripomogla boljša matična plošča, boljši procesor, več pomnilnika RAM in seveda tudi dobra grafična kartica, ki je za večino iger nujno potrebna. V primeru, da se imamo namen posvetiti bolj profesionalnim aktivnostim, pa bomo mogli seči še globlje v žep.

Računalniki nas lahko stanejo krepko čez tisočaka.

Računalniki nas lahko stanejo tudi krepko prek tisočaka.

Ohišje računalnika
Prva stvar na katero pomislimo pri izbiri ohišja je seveda izgled. Ko zagledamo lepo ohišje, ga naročimo in pride k nam domov. Ampak pozor! Pri ohišjih je kar nekaj pasti na katere moramo paziti. Prva stvar, ki nas zanima je ta ali ima ohišje že priložen napajalnik. Nekatera so namreč brez napajalnika in nas to lahko stane še nekaj evrov več. Naslednje, nas zanima velikost ohišja. Ta se večinoma razlikujejo po tem, kako matično ploščo lahko damo vanj, saj poznamo več različnih velikosti matičnih plošč. Naprednejše uporabnike bo pri ohišju zanimalo še koliko ventilatorjev se da vgraditi in kakšen je pretok zraka.

Matična plošča in procesor
Ljudem se velikokrat zatakne pri izbiri matične plošče, a brez skrbi, sedaj bomo predelali vse kar je potrebno za nakup le-te. Kaj je pomembno? Matična plošča mora ustrezati velikosti ohišja. Svetoval bi, da se prvo odločite za matično ploščo in potem za ohišje saj si v obratnem primeru lahko zelo močno omejite izbiro matičnih plošč. V kolikor mislite pozneje nadgrajevati računalnik z različnimi vstavljivimi karticami glejte, da bo dovolj rež za le-te. Tukaj nastopi odločitev katere znamke procesor bomo vstavili v računalnik. Izbiramo med podjetjema Intel in AMD. Izbira je seveda odvisna od samega uporabnika, kaj hoče za svoj denar, kaj mu bolj ustreza in kaj si želi. Treba je paziti na to, da se pozicija na matični plošči kjer vstavimo procesor (t.i. socket) ujema s tem, ki ga podira procesor. Za primer recimo takole: odločili smo se za nakup matične plošče, ki ima Intelov socket LGA 1155. Nanjo lahko damo le Intelov procesor, ki se ujema s tem socketom. Procesor, ki ima socket LGA 755 se ne bo prilegal in posledično ga ne bomo mogli vstaviti v svojo pozicijo. Pri procesorju moramo paziti na to, da ima priložen hladilnik, razen če imamo seveda namen kupiti hladilnik posebej.

Matična plošča

Glavna procesorska enota – CPU

Tako imenovani socket

Tako imenovani socket

Pomnilnik RAM
Pri pomnilniku RAM sta za povprečnega uporabnika najpomembnejši dve stvari, in sicer: – pomembna je količina pomnilnika RAM, priporočena količina za današnje razmere naj bi bila 4 GB, lahko tudi več, – in “vodilo”, ki ga ima RAM. Trenutno se uporablja DDR3 ampak vseeno se je treba prepričati katerega podpira matična plošča in procesor, ki smo ga kupili, saj se lahko zgodi, da pride do neskladja in RAM-a ne bomo mogli vstaviti v režo. To se bo zgodilo v primeru, če kupimo napačen tip, npr. DDR2. Za zahtevnejše uporabnike so pomembne tudi latence in seveda frekvenca pomnilnika RAM a o tem kdaj drugič.

Pomnilnik RAM s hladilnikom

Grafična kartica
Za nezahtevnega uporabnika je dovolj zelo preprosta grafična kartica. Cene teh se gibljejo okoli 50 €, lahko tudi manj. Pri teh ni potrebno paziti za kakšne dodatne napajalne kable ali kaj podobnega saj porabijo zelo malo električne energije. Svetoval bi le, da v kolikor lahko kupite grafično kartico z aktivnim hlajenjem in ne s pasivnim, saj veste, preventiva je boljša od kurative, saj se vam lahko kartica ob ne rednem čiščenju začne pregrevati. Za naprednejše uporabnike, ki bodo delali zahtevnejša opravila svetujem, da ob izbiri grafične kartice pazijo na to, koliko električne energije le-ta porabi in koliko dodatnega napajanja potrebuje ter posledično kupijo napajalnik, ki bo temu ustrezal.

Grafična kartica

Trdi diski in Solid State pogoni
Povprečen uporabnik bo potreboval trdi disk, velikosti nekje 500 GB, kar je prav popolnoma dovolj. Danes se za zelo malo denarja da dobiti tudi trde diske kapacitete 1 TB (1024 GB) ali več, zato bi se vam v primeru nakupa večjega diska sčasoma lahko ta izplačal. Pri nakupu trdega diska rabimo paziti na njegovo hitrost obračanja, ki običajno znaša 7200 obratov na minuto, manj ne priporočam saj so tisti diski počasnejši. Zanima nas tudi količina predpomnilnika, ki je tam okoli 32 ali 64 MB, več predpomnilnika ima, boljše je, na koncu pa seveda še hitrost branja in zapisovanja podatkov. Naprednejši uporabniki bodo lahko posegli po Solid State pogonih, zelo hitrih “trdih diskih”, ki dosegajo hitrosti zapisovanja tudi do 500 MB na sekundo in več. So manjše kapacitete in se večinoma uporabljajo le za operacijski sistem in kak program, ki potrebuje hiter prenos podatkov.

Trdi disk

 

Solid state pogon

CD/DVD enota
Tukaj ni kaj veliko za reči, na izbiro je veliko različnih CD/DVD enot s približno enakimi lastnostmi, le da nekatere dovoljujejo zapisovanje, druge ne, nekatere pa omogočajo branje/zapisovanje na BluRay ploščke. Svetujem vam, da kupite enoto, ki ima možnost zapisovanja, saj se nikoli ne ve kdaj bo potrebno kaj nujnega zapisati na CD/DVD plošček.

Programska oprema
Pri nakupu računalnika je pomembna tudi izbira operacijskega sistema. Lahko izbiramo med ogromno različnimi operacijskimi sistemi, nekateri so na voljo brez plačila, recimo Linux, za druge je treba seveda plačati, npr. Microsoft Windows. Svetujem vam, da predno povežete računalnik v splet nanj namestite tudi zaščito proti virusem. Teh je na voljo ogromno in izbira leži na vas.

Periferija
Seveda se je treba dotakniti računalniške periferije. Če bomo z računalnikom veliko tipkali, bomo potrebovali mehansko tipkovnico, če bomo z njim igrali igre si bomo verjetno zaželeli tipkovnico, ki bo imela t. i. makro gumbe in bo mogoče osvetljena. Enako velja za miške, za nezahtevno delo se bomo odločili za cenovno ugodno rešitev, za zahtevnejše delo pa si bomo izbrali miško, ki ima visoko natančnost (velik DPI) in več gumbov. Vse pa lahko najdete v naši spletni trgovini, tukaj.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

6 KOMENTARJI

    • Da se, ampak novega za 500€ bolj težko (odvisno od resolucije in nastavitev), ker za igranje na EPIC za 150FPS potrebuješ najmanj RTX 2070. Pri LOW je situacija malce boljša, saj tukaj zadostuje že GTX 1050 – 1080p.

      Najbolj smela kombinacija je RX 570/580+Ryzen CPU.

    • V 2021 pa skor nemogoče (novega) 🙂 sicer pa tudi old hardware je sedaj uporaben zaradi FSR (maš hacks za injection skor v vsak game). Pa performance mode v fortniteu tudi ni slab, če se nesekiraš glede grafičnih nastavitev.

  1. laž pri fortnitu za 150 fps ( no vsaj zame tako deluje 160fps ) i5 9000k ali r5/7 in rx580 rx 570 16gb rama 750w power supplaya bo dovolj ampak bo vec kot 500e

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime