Gaming grafična kartica do 200 €?

Ne dolgo časa nazaj so tržišče preplavile nove grafične kartice. Verjetno so vsem dobro poznane AMD-jeve rešitve iz serije R9, prav tako pa so kmalu za tem iz štaba NVidie udarili z zelo odmevno serijo 900. Grafične kartice so seveda dokaj drage, cene “boljših” grafičnih kartic se seveda gibljejo okoli 350 €. Pa vendarle se tu poraja vprašanje, ali jih sploh potrebujemo? Namenoma sem besedo boljših postavil v narekovaje.

No ja, odločil sem se, da za zečetek na kratko opišem vse kar zadeva grafične kartice in je pomembno za igranje iger.

Na kaj biti pozoren?
Pri grafičnih karticah skorajda vsi laiki najprej pomislijo na količino pomnilnika RAM, ki ga premorejo. To je seveda zelo napačno razmišljanje. Pomnilnik RAM se uporablja za shranjevanje tekstur do katerih dostopamo med samo igro. Večja je količina tega pomnilnika, več tekstur lahko spravimo vanj.

Ko ošinemo specifikacije le-teh lahko pogosto spregledamo vrsto pomnilnika. Trenutno sta v uporabi dve vrsti, in sicer:
– GDDR3 pomnilnik, ki se uporablja v nizko-cenovnih rešitvah in
– GDDR5 pomnilnik, ki ga najdemo v zmogljivejših karticah.

Kratica GDDR ne pomeni nič drugega kot kratica DDR, le da ima pred sabo še eno besedo, vse skupaj pa na koncu postane: graphics double data rate. Višja kot je stopnja pomnilnika, večji efektivni takt doseže. Efektivni takt pomeni končno hitrost pomnilnika, ki ga doseže grafična kartica. Seveda moramo pri tem paziti tudi na frekvenco, ki jo ima.

Pri pomnilniku smo pozorni na količino, ki ji pravimo “širina pomnilnika” (ang. memory bandwith). Pri izbiri grafičnih kartic je to ponavadi najpomembnejši faktor, saj lahko po tem dokaj hitro ugotovimo realno hitrost le-te.

Ločljivost?
Če igrate igre na zaslonu, ki premore ločljivost tja do 1080p (Full HD ali 1920 x 1080 pikslov) bo za vas popolnoma dovolj grafična rešitev z 2 gigabajtoma ali 2 GB pomnilnika. Seveda mora ta pomnilnik biti vrste GDDR5, da bo dovolj hiter za poganjanje iger pri taki ločljivosti. Če uporabljate zaslon z večjo ločljivostjo ali več zaslonov hkrati bo potrebno kupiti grafično kartico z več pomnilnika in posledično seči globje v denarnico.

Torej, gremo k bistvu, kaj dobimo za 200 €?
Zadal sem si nalogo, da najdem grafično kartico s ceno do 200 €, ki lahko poganja vse najnovejše igre z vključenimi vsemi bonbončki pri ločljivosti 1080p. Seveda sem tako svoj izbor dodobra “sklestil” in prišel do zaključka, da lahko izbiram le med dvema, in sicer: AMD-jevo R9 280 in NVidiino GTX 760. Na prvi pogled se grafični kartici ne razlikujeta ravno veliko. Opazimo, da AMD-jeva rešitev ponuja 1 GB več pomnilnika, NVidiina pa ima višje frekvence. Kot smo prej ugotovili, si bomo prvo ogledali širino pomnilnika, ki ga premore vsaka grafična kartica (vse navedene količine veljajo za REFERENČNE kartice).

R9 280 ponuja pomnilniško širino kar 240 GB/s, medtem ko GTX 760 ponuja “le” 192,3 GB/s. Razlika se mogoče zdi ogromna, vendar bomo za primerjavo vzeli nekaj iger, pri katerih bomo lahko videli razlike. Poudariti moram, da je poraba R9 280 kar 250 vatov, GTX 760 s svojo varčno sredico pa jih “pokuri” okoli 170.

Benchmarki
Odločil sem se, da primerjam obe grafični kartici v nekaj igrah, da vidim kako se obe obneseta.

Battlefield 4 - Ultra (1080p)
Battlefield 4 – Ultra (1080p)
DiRT 3 - Ultra (1080p)
DiRT 3 – Ultra (1080p)
Tomb Raider - Ultra (1080p)
Tomb Raider – Ultra (1080p)
Temperature
Temperature

Kot lahko opazimo, se grafični kartici po zmogljivosti ne razlikujeta kaj preveč, vendar ima R9 280 vseeno pred GTX 760 rahlo prednost. Vsem tistim, ki vas skrbi račun za elektriko in to, da bi se računalnik preveč segrel priporočam GTX 760, saj ima veliko manjšo porabo in oddaja manj toplote. Vsem tistim, ki imate mogoče malce večji zaslon in bi vam prav prišel tisti dodaten 1 GB pomnilnika pa priporočam rešitev iz rdečega tabora, R9 280, saj za svojo ceno pod 200 € ponuja ogromno.

V kolikor imate še kakšno uprašanje ali vas zanima karkoli v tej smeri seveda lahko kontaktirate z mano.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

7 KOMENTARJI

  1. OMFG clovek kaj ti bluzis s tem clankom. S tem clankom si dokazal da nimas pojma. Na hitr sm preletu clanek in na 2 stvareh mi je oko zastalo. O tem ko si napisal da ce monitor podpira 1080p resolucijo je dovolj da ima graficna 2gb vrama pa kje si ti model v kameni dobi ???? si par let zastal od zadi ??? resolucija 1050, graficna gtx 970, igra call of duty advanced warfare poraba vrama 3.8gb !!!!!! 2gb vrama je dovolj samo za youtube za igranje iger pa zdalec ne. Ti dam enostaven primer nvidia ima zelo velik problem ker vram kupuje od amdja ker amd je izumu ta ddr5 kot se ve ima nvidia tudi probleme z bitnimi graficnimi procesorji zato imajo zmedo z kolicino vrama 1,3gb,2gb, 3gb, 6gb kar pa so koncn postimal pri seriji 9xx z 256 bitnim procesorjem in tako dali 4gb vrama. Vzamem za primer graficno 780ti z 3gb vrama nvm kako bi lahko se bols zasrali z to graficno kokr da so ji dal samo 3gb vrama graficna zmozna poganjat vse igre na ultra se nekaj let jo ovira vram ze zdaj !!!! zato stavek ki si ga napisal tkoj na zacetku…….. Druga zadeva me je zmotila to da si sel primerjat takte graficnih od amd in nvidia. Nvm tale clanek se mi zdi nic drugega kot en kup zmede. Upam da ne bo sel kdo kupovat po tem clanku graficne. Drugace pa ce ze kdo zbira graficno v rangu 200€ naj kupi r9 280 ker je pac enostavno bolsa ima vec vrama in z nojo dosezes vec fps-jov v igrah kar pa je glavni razlog zakar menjamo graficno . Vse kar rabis pri graficni gledat je vram, hlajenje in pa benchmark ki jih pa je cel kup na netu .

    Lp

    • Članek je napisan super glede na naslov. Gleda se na grafične do 200€. Ko gledaš za grafe do 200€ boš gledu hitrost jedra in pomnilnika in to je glih da ne to. Za količino VRAMa se začneš sekirat k maš 300€+ budgeta. Pa tud pol boš gledu na hitrost bol kot na količino VRAMa. Če je nuja že kupš SLI al pa CrossfireX. Koga boli za CoD ko pa pušijo ku*ca… Cod franšize že dolgo ne spremljam več ker je preprosto bedna. Razvijalci so govna. 6GB minimum RAMa. Seveda je blo razumljivo da bo prišl igra ko bo rabla tok sam ne pa CoD. Inštaliru sm Ghost sam za testirat. Vse ostale igrce na max laufajo vsaj 60 fps, cod pa na medium komi 50… Drugače je pa do nedavnega držalo da ima AMD veliiiko boljši price/performance ratio in tako se strinjam da je 280 > 760. Od kar pa so vn dal 9xx serije pa se je mal spremenil. Ker so dal nizke začetne cene so razbil uno “AMD je več za isto ceno” misel. Tud sam mal AMDja in je super grafa. PS: moje mnenje: več kot 280 al 280x grafe ne rabš kupvt. Grafe laufajo vse tanove igra na high do max brez blema. Niso drage in čez par let ko novjo več dobre spet kupm eno middle-class grafo.

    • Vse kar je napisano v članku je stestirano na računalniku, preverjeno in potrjeno z večih strani.
      Kar se tiče količine VRAMA: če ima grafična kartica več VRAMA kot ga igra ubistvu potrebuje se ta lahko bolj razširi, posledično porabi več in se na to ne moremo ozirati. Nvidia v novih sredicah GF206, ki so v seriji 900 uporablja nove kompresijske algoritme, zato je dovolj 256-bitno vodilo in 4 GB VRAM-a tudi za najzahtevnejše igre.
      Kar se tiče same porabe VRAM-a: natančno se je vsekakor ne da izračunati. Razlike so od grafične kartice do grafične kartice. Lahko pa si ustvarimo nekakšno celostno podobo.
      Glede benchmarkov: Benchmarki so zelo sintetični. V njih lahko dobimo popolnoma drugačen rezultat kot ga dobimo v sami igri. Za primer lahko vzameš Unigine Heaven: ko je Nvidia davnega leta 2010 izdala serijo 400, AMD pa 5000 je Nvidia popolnoma potolkla vse Radeone, v igrah pa so bili boljši.
      Sam VRAM: po tem kar si napisal, bi morala Nvidia GT640 z 2 GB pomnilnika popolnoma potolči GTX460, pa temu žal ni tako. Enako velja v primeru Titana (6 GB VRAM) in recimo GTX980 (4 GB VRAM). Titan tukaj nima kaj iskati.

  2. Itak da igra dela normalno ti tega ne bos opazil kaj se v resnici dogaja. Igra bo pozrla kolikor imas vrama ampak s tem ko bos dal v nastavitvah vse na high ali pa ce bi dal na medium bo isto isti fps ker enostavno igra ne more dat na vecje zahtevnosti ker nimas dovol vrama in zadovoli kolikor ga imas. Potegn si kak program da bos spremljal poraba vrama bos vidu kolk ti ga uporablja. Pa preden pises traparije mal prebrskaj po tvojem podstresju ce lahko ce je kaj not v glav.

    Leon Žagar
    Ja logicno da se bol razsiri enako je pri ramu. Glede bitnega vodila je pa tu tako 128, 256 ,512 so standardne vsote s toliko bitnimi procesorji so lahko stevilke ramov 2, 4, 6gb. Nvidia je do zdaj uporabljala vmesne vsote 320, 384, posledica tega je 1280mb, 3gb, 6gb. Kar se tice pa benchmarkov razlikujejo se ja zaradi ostalih komponent ampak to max par %. Tega stavka popolnoma nic ne razumem (ko je Nvidia davnega leta 2010 izdala serijo 400, AMD pa 5000 je Nvidia popolnoma potolkla vse Radeone, v igrah pa so bili boljši.) Tu si napisal kot da imajo graficne kartice se kaksno drugo nalogo kot prikazovanje slicic na sekundo v igri ??????? nvm kaj si mislu povedat s tem ( Nvidia popolnoma potolkla vse Radeone, v igrah pa so bili boljši.) Nvm za kaj so se te graficne drugega kot za igranje iger (pa pustimo profesionalne graficne). Jast nism nikjer napisal da je graficna z vecjo kolicino vrama bolsa ??? Moje besede so bile vse kar rabis pri graficni gledat je vram, hlajenje in pa benchmark ki jih pa je cel kup na netu. Testov je ogromn na netu ki so testerani v istih sistemih z razlicnimi graficnimi.

  3. hm… naj dodam se to… od nekdaj sem bil fan ati, danes temu ni tako… povprasajte serviserje, koliko je bilo vrnjenih r7 in r9 graficnih… po parih minutah na “stand by” artefakti… poglejte mal na bolho, kolko se jih prodaja… le za kaj 😉

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime