Operacijski sistem Ubuntu

Vsi poznamo operacijski sistem Windows, a na trgu se pojavljajo tudi drugi sistemi, ki omogočajo upravljanje z našim računalnikom. Velikokrat sem že slišal za sistem Ubuntu ampak nikoli ga nisem imel časa preizkusiti. Tokrat vam bom predstavil kako Ubuntu sistem naložimo oziroma zažene, glavne prednosti in slabosti.

1. Operacijski sistem Ubuntu

Ubuntu je afriška beseda, ki pomeni “humanost drugim” ali “Jaz sem to kar sem, zaradi tega kar smo vsi”. Ubuntu distribucija prinaša Ubuntu duh v programski svet.

Ubuntu je operacijski sistem, ki ga razvija skupnost. Primeren je tako za prenosne in namizne računalnike, kot za strežnike. Najsi ga uporabljamo doma, v šoli ali pri delu, Ubuntu vsebuje vse potrebno programje. Z njim lahko oblikujemo besedila, preglednice in predstavitve, poslušamo in urejamo glasbo, gledamo filme, brskamo po svetovnem spletu ali igramo računalniške igre. Poleg uporabniških programov pa Ubuntu vsebuje tudi zahtevnejša orodja za razvijalce in programerje. (Vir: https://www.ubuntu.si/kaj-je-ubuntu)

canonical-ubuntu-logo-1

2. Je Ubuntu pravi za vas?

Novi uporabniki Ubuntuja bodo morda potrebovali nekaj časa, preden se bodo v novem operacijskem sistemu počutili domače. Zagotovo boste opazili veliko podobnosti tako z Microsoft  Windowsi kot Macom, pa tudi razlike. Uporabniki, ki prihajajo z Maca, bodo verjetno opazili več podobnosti, saj tako MacOS in Ubuntu izvirata iz Unix-a. Lupina Unity, ki je v Ubuntuju privzeta, je popolnoma nov koncept, ki zahteva nekaj raziskovanja, preden se ga navadite. Preden se odločite, ali je Ubuntu pravi za vas ali ne, vam predlagam, da si pustite nekaj časa, da se navadite, kako se stvarem streže v Ubuntuju. Pričakujte, da bodo nekatere stvari drugačne, kot ste navajeni. Kot povsod drugje v življenju se moramo na določene spremembe navaditi skozi čas in prav tako velja za prestop med različnimi operacijskimi sistemi.

3. Namestitev na računalnik

Ubuntu je brezplačen in namestitveno datoteko lahko prenesete iz njihove uradne strani Ubuntu.com. Sistem lahko prenesete v 32- bitni oziroma 64-bitni različico (katero različico potrebujete preverite pri vrsti vašega procesorja).

Vsem toplo priporočam, da sistem najprej preizkusite. Preizkus na vašem računalniku je zelo enostaven kajti Ubuntu lahko zaženete preko »živega« DVDja oziroma USB ključka, vstavite v računalnik USB oziroma DVD in poženete sistem (brez nalaganja oziroma inštalacije).

Ubuntu je daleč od zahtevnega sistema in že tukaj opazimo prvo veliko prednost pred sistemom Windows, ki zna biti dokaj zahteven in novejše verzije so neprijazne do starejših računalnikov. Ubuntu potrebuje zgolj 1GHz (Pentium 4 ali boljši) procesor, 1GB Rama (sistemski pomlnilnik), 5GB prostora na disku, video podporo (vsaj 1024 x 768) in zvočno podporo, seveda je zaželena tudi internetna povezava.

Po uspešnem prenosu pripravimo naš DVD ali USB na sliko Ubuntu sistema. Zelo pomembno je pravilna priprava sistema kajti v nasprotnem primeru zagon oziroma inštalacija sistema ne bo uspešna. Vodič kako pripravimo zagonski USB najdete tukaj.

Po uspešni namestitvi zagonske slike na USB ali DVD, naš računalnik ponovno zaženemo in s pritiskom na tipko (ponavadi F12 ali Delete oziroma odvisno od tipa matične plošče), ki nas popelje v Boot menu izberemo naš zagonski medij (USB ali DVD).

V primer, da ste pravilno ustvarili zagonsko sliko se vam odprejo opcije s katerimi ali preizkusite Ubuntu ali namestite Ubuntu na računalnik, ob prvi uporabi vam priporočam, da le tega preizkusite in kasneje sistem tudi namestitve.

Na tej točki najdem še eno zelo pozitivno lastnost Ubuntuta kajti z nekaj kliki in petimi minutami lahko pripravimo testno verzijo za svoj računalnik oziroma testno verzijo lahko tudi uporabljamo za kakšne hitre naloge kar je po mojem mnenju velika prednost Ubuntuta, imamo lahko svoj sistem na naključnem računalniku v 5ih minutah.

V primeru, da želite Ubuntu sistem namestiti na vaš računalnik v »bootu« namesto preizkusne verzije izberete namestitveno verzijo in sistem vas bo popeljal skozi namestitve, ki je zelo enostavna tako kot pri Windowsih. Skozi proces boste morali izbrati na kateri disk bi radi namestili, vašo lokacijo in vnesli boste morali nekaj podatkov o sebi za zaščito sistema.

Sistem se po nekaj minutah (odvisno od računalnika, ponavadi traja 15-25 minut) namestil in računalnik se bo ponovno zagnal kjer vas bo pričakal prijavni meni (če ste izbrali samodejna prijava se prijavni meni ne bo prikazal).

Vnesete vaše uporabniško ime in geslo katerega ste izbrali ob namestitvi in se prijavite.

Čestitke, uspešno ste namestili svoj sistem Ubuntu.

Desktop_Ubuntu_13_10

4. Pregled sistema Ubuntu

Na kratko bom predstavil hiter pregled sistema Ubuntu. Tudi preko spletni strani https://www.ubuntu.com/tour/en lahko “surfamo” po Ubuntu opcijah in tako dobimo prve vtise in ugotovimo ali je nam sistem sploh všečen.

V namizju sistema Ubuntu je moj pogled najprej ujel že nameščene dodatke za urejanje dokumentov (Libre Office) in pa vmesnik Mozzila Thunderbird kateri je zelo priljubljen za spletno pošto.

Postavitev vseh ikon je zelo podobna MACOSu kar je razumljivo kajti oba sistema temeljita na Linuxu. Dizajn operacijskega sistem Ubuntu je moderen, sorazmerno odlično postavljen in pomirjujoč za uporabnika. Seveda tukaj bodo uporabniki Windowsov imeli nekaj probleme z navajanjem kajti določene funkcije (zapiranje, minimiziranje in maksimiranje oken…) se nahajajo na levi strani ampak po nekaj urah uporabe se navadimo na postavitev.

Hitro naletimo tudi na ikono za aplikacije kjer lahko s preprostim klikom namestimo številne aplikacije in dodatke. Ubuntu že ima pred-naložen »Movie player«, brskalnik Mozzila Firefox in ostale aplikacije katere lahko takoj začnemo uporabljati. Prav tako ne potrebujemo nalagati posebnih “driverjev” za internetno povezavo.

Pri nameščanju dodatkov za grafične kartice in procesorje (ang: Driver) pa lahko naletimo na številne težave kajti podjetja ne nudijo tako dobre podpore za Linux kot za Windows.

Ubuntu je po vsem kar nudi zelo podoben Windowsu je pa grafično malo »preobrnjen« in vsak novi uporabnik bo potreboval nekaj časa, da se navadi na novo postavitev in dizajn.

5. Primerjava Windows in Ubuntu

Primerjal bom opercijski sistem Windows in Ubuntu (Linux), pri primerjavi bom izpostavil nekaj najbolj ključnih zanimivosti.

 

 Igh0zt-Ios7-Style-Metro-Ui-MetroUI-Folder-OS-Ubuntu-Alt  Windows_logo_-_2012
Cena: Zastonj, izdelan iz strani skupnosti Plačljiv (od 50€ – 200€)
Uporaba: Lahko uporabljajo vsi Lahko uporabljajo vsi
Razvoj: Vsak lahko prispeva k razvoju Microsoft
Uporaba: Računalniki, vse telefone, super računalniki, tablice,  prenosnike… Računalniki, serverji, določeni telefoni, prenosniki.
Podpora datotek: Ext2, Ext3, Ext4, Jfs, ReiserFS, Xfs, Btrfs, FAT, FAT32, NTFS FAT, FAT32, NTFS, exFAT
Licenca: GNU/Free Dostopna licenca (Microsoft)
Koda: Odprtokodni sistem Zaprtokodni / delno deljen sistem
Podprte platforme: Vse PowerPC: versions 1.0 – NT 4.0; DEC Alpha: versions 1.0 – NT 4.0; MIPS R4000: versions 1.0 – NT 4.0; IA-32: versions 1.0 – 8; IA-64: version XP; x86-64: versions XP – 8; ARM: version RT;
Posodobitve: DA  DA
Predhodniki: Basic terminal (CLI) MS-DOS

 

Pri primerjavi med Windowsom in Ubunto (Linux) sistemom lahko vidimo, da ima Ubuntu kar nekaj prednosti toda še vedno je Windows daleč bolj popularen sistem in uporablja praktično povsod. Ubunto ima številne aplikacije brezplačne, moramo se zavedati, da brezplačne aplikacije ponavadi ne prejemajo posodobitev tako hitro. Ubuntu je v zadnjih letih doživel velik vzpon in tako so zakrpali številne luknje in lahko rečemo, da se lahko kosa z najnovejšo različico Windowsa in MacOSa. Tudi številke po svetu kažejo, da je Ubuntu čedalje bolj priljubljen brezplačni operacijski sistem, kar se odraža tudi s podpor iz strani večjih podjetij, ki skrbijo za redno posodabljanje in nadgrajevanje svojih aplikacij.

6. Prednosti sistema Ubuntu

Ubuntu ima številne prednosti pred Windwos sistemom. Kot sem že omenil je operacijski sistem Ubuntu brezplačen za prenos in nam v začetku ni potrebno vložiti denarja lahko pa seveda kasneje projekt podpremo z donacijo. Sistem ima prav tako vse popravke in posodobitve brezplačne in zelo redko naleti na nestabilno posodobitev oziroma nestabilnost sistema. Velik plus posodobitve je tudi, da vam ni treba računalnika ponovno zagnati in čakati po dvajset minut, da se posodobitev dokončno izvrši. Pri Windowsih je eden izmed večjih problemov tudi varnost kar je pri Ubuntut ravno obratno kajti vdori v sistem praktično ni oziroma jih je tako malo da jih lahko zanemarimo. Za varnost pa poskrbi sam sistem, seveda pa lahko z različnimi antivirusi poskrbimo za še dodatno varnost, kar vam tudi toplo priporočam. Ubuntu sistem lahko po meri spremenimo in uredimo po svojih željah kakor smo navajeni že iz drugih operacijskih sistemov.

In pridemo do naslednje velike prednosti, ki sliši na ime hitrost. Po večurnem testiranju me je hitrost zelo pozitivno presenetila. Ravno zaradi hitrosti sem Ubuntu sistem naložil na malo slabši računalnik in rezultati so bili presenetljivi. Že takoj na začetku sem opazil gladko delovanje sistema Ubuntu in tudi po tem ko se dodal nekaj programov in aplikacij se delovanje bistveno ni spremenilo, hitrost in odzivnost sistema pa je bila nad pričakovanji. Med samim “surfanjem” in skakanjem med programi ni prišlo do zatikanja in so se zelo hitro odpirali. Tudi ob opravljanju večih stvari hkrati ni prišlo do zatikanja in lahko pohvalim hitro in gladko delovanje sistema.

Po brskanju med aplikacijami sem našel kar nekaj brezplačnih profesionalnih aplikacij katere bi za sistem Windows plačal mastne denarje. Že to, da imamo pred-naložene brezplačne Office urejevalnike je po mojem mnenju zlata vredno.

Na internetu sem našel tudi zanimiv članek kjer so zelo pohvalili varčnost energije in kontrola nad porabo energije na prenosnih računalnikih, ampak žal tega sam nisem mogel preizkusiti in bom moral zaupati avtorju članka.

7. Zaključek

Po več letih uporabe operacijskega sistema Windows sem imel tudi sam čas preizkusiti Ubuntov Linux sistem, ki me je dodobra impresioniral in ga bom namestil na moj osebni računalnik. Sicer sem na začetku imel nekaj težav z privajanjem na malo drugačno okolje ampak po uri” surfanja” in testiranja mi je sistem postal čisto domač in sem brez težav uporabljal vse funkcije. Ubuntu je brezplačen in ima že vse vnaprej pred-naložene aplikacije katere potrebujemo za pisarniško delo in nudi vse kar potrebuje osnovna pisarna oziroma študent pri svojem študiju.

Sistem Ubuntu je tudi zelo fleksibilen in omogoča enostavno nameščanje aplikacij, se pa zatakne pri videoigrah. Velik del videoiger žal ni razvitih za različico Linux in verjetno prav zaradi tega izgubi velik del uporabnikov. Rešitev za je enostavna, na svoj računalnik namestite Windows in Ubuntu, za igranje iger uporabljate Windows za razne druge dejavnosti pa uporabite Ubuntu.

Ubuntu sistem je fleksibilen in enostaven za uporabo katerega lahko namestite na vse naprave. Preizkusite ga lahko enostavno brez namestitve, kar vam tudi toplo priporočam in v primeru pozitivnega odziva ga v nekaj korakih in dobrih 20ih minuta namestite in uporabljate na vašem računalniku.

V Sloveniji imamo tudi uradno Ubuntu.si stran kjer najdete vse dodatne informacije.

 

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime