Home Gaming Igre Predogled: Factorio

Predogled: Factorio

0
Predogled: Factorio

Ste pilot vesoljske ladje in zaradi okvare motorjev ste pristali na prvi pogled nenaseljenem planetu. Odprete loputo na vesoljski ladji, vdihnete svež zrak in se razgledate naokoli. V daljavi zagledate nekaj, kar bi lahko bilo podobno drevesom, a zaradi velike razdalje niste povsem prepričani. Po natančnem pregledu okolice se zavihtite na tla in takoj začutite, da ste pravzaprav pristali na nahajališču železove rude, kaj pa rudnine in drevesa delajo na tem planetu, pa vam ni jasno. Veste le, da jih boste za preživetje na tem planetu potrebovali, v daljavi pa že slišite rjovenje, ki povzroči, da vas oblije hladen polt.


Razvojna ekipa: Wube Software LTD (Češka)
Založnik: Wube Software LTD
Steam: 
https://store.steampowered.com/app/427520/Factorio/
Platforme: PC
Operacijski sistemi: Windows, Linux/SteamOS, Mac OS X
Cena: 
20.00€
Testna različica: 0.12.26

Zvrst: Realno-časovna strategija


Opis

Factorio bi najlažje primerjali z igrami Anno, Minecraft ter Dwarf Fortress, seveda, če bi te srečale industrijsko revolucijo.

Cilj igre je preprost – čim bolje avtomatizirati proizvodnjo. Morda se sliši dolgočasno, a temu ni tako. Večkrat se je zgodilo, da sem ob igranju te igre pozabil na potek časa in sem bil presenečen, koliko časa je minilo odkar sem sedel za ekran. Igra nudi tisti *samo še par minut* občutek, ki nam je poznan v igri Civilization. Najprej je potrebno povečati proizvodnjo premoga, tovarno moram tudi še postaviti, pa spet sitnarijo ti hrošči… to se zna pošteno zavleči, da pa občutek produktivnosti. Morda res ne boste pokosili trave, boste pa namesto tega v igri avtomatizirali proizvodnjo motorjev. Ja, v igri so tudi vozila. Na žalost jahanje vesoljskih čričkov ni vključeno v igro (majhen namig za razvijalce), boste pa zato na voljo imeli avtomobil, vlak ter celo tank! Avtomobil in tank imata tudi oborožitev, da vam ob vožnji ne bo dolgčas.

Začetek
Igra se začne počasi, najprej je potrebno poskrbeti za nujne surovine…

Seveda izdelava strojev in tovarn ni zastonj. To ne pomeni, da boste trgovali, denarja (zaenkrat) v igri sploh ni. Glavno “valuto” namesto tega predstavljajo različni surovi materiali, ki jih nato združite v različne izdelke. Surovi materiali so les, premog, železo, baker, kamen, voda, nafta ter žveplo, večina pa jih ni obnovljivih. Ob pomanjkanju rudnin boste morali poiskati nove, to pa je pogosto nevarno. Na planetu namreč ne boste sami. Družbo vam bodo delale različne živali (ne zemeljske ampak tiste malo bolj nagnusne), zaenkrat pa obstaja enajst različnih živalskih vrst. No, pravzaprav so to le razne variacije treh živalskih vrst, ki pa se razlikujejo po moči in velikosti, vse pa spominjajo na hrošče ali črve. Srečali boste grizce, ki bi jih najlažje opisali kot mutirani črički, pljuvače, ki pljuvajo kislino, obstajajo pa tudi ogromni črvi, ki služijo kot obrambni stolpi. Variacija sovražnikov se bo tekom razvoja igre povečala, kljub temu pa boj ni prioriteta igre.

Vaša glavna naloga je razvoj vedno naprednejših tehnologij, za katerega pa boste potrebovali različne zvarke. Te sicer lahko izdelate ročno, ni pa priporočljivo, saj porabi izdelava veliko časa. Najlažje jih je izdelati s pomočjo tovarn, katere je potrebno vseskozi oskrbovati z materiali, potrebujejo pa tudi električno energijo. To lahko proizvajate na več različnih načinov, ki se razlikujejo glede na učinkovitost in onesnaževanje okolja. Večja onesnaženost pomeni močnejše žužke, zato boste kar hitro morali poskrbeti tudi za postavitev obrambe vašega “naselja”. Ob tem pa boste morali biti ves čas pozorni na porabljen prostor, saj lahko vaša proizvodnja drugače hitro začne spominjati na popoln kaos.

myfirstfactory
…sčasoma pa bo vaša proizvodnja izgledala takole


Zaenkrat so v igri kampanja, različni scenarije in peskovniški način. V kampanji je vaša naloga izpolniti različne cilje, ki omogočijo napredovanje v naslednji del kampanje. V eni boste morali zbrati določeno število zalog, medtem ko bo cilj druge iztrebiti vse žužke. Morda zveni zapleteno, vas bo pa igra vse naučila sproti. To je tudi glavni cilj kampanje, v kateri se počasi spoznate s vsemi naprednimi mehanikami igre. S tem naberete vso znanje, potrebno za preživetje v peskovniškem načinu, kjer je vaš cilj izstrelitev rakete. Peskovniški način omogoča več različnih nastavitev (moč in količina sovražnikov, bogatost in velikost rudnin, količina vode ter dreves…). Tako lahko igro prilagodite lasnim željam, če pa se počutite mazohistično pa lahko enostavno povečate število žužkov na maksimum in se podate na lov. Na srečo jih vseh ne boste rabili iztrebiti sami, obstaja namreč tudi več igralski način. Ta sicer še ni preveč izpopolnjen, vseeno pa se lahko po želji pridružimo drugemu igralcu. Priporočljivo je igranje preko LAN-a, saj sem imel z igranjem preko interneta težave visoko latenco, katero omenja tudi kar nekaj ljudi na uradnem forumu. Ob LAN povezavi teh težav ni bilo.

myfirstfactory
Tehnološko drevo je kar obširno, vsebuje vse od črpanje nafte pa do ognje-metalca

Imam pa tudi par negativnih pripomb. Čeprav je igra dobro optimizirana se lahko ob večjem dogajanju na ekranu pojavi zatikanje, tega sicer na testni mašini ni bilo opaziti prav pogosto. Največ problemov so povzročali dimni učinki, te pa je na srečo v nastavitvah možno izklopiti. Omeniti je potrebno tudi, da igra vsebuje par hroščev (ne vesoljskih), katere pa razvijalci navadno hitro odpravijo in ne povzročajo večjih nevšečnosti. Prav tako se bi rad pritožil nad nerodnim uporabniškim vmesnikom, kateri lahko marsikoga odvrne od igre.

Čeprav je igra že sama sebi zelo obširna lahko po želji z interneta snamete različne modifikacije, katerih instalacija je enostavna. Modifikacije dodajo večji izbor sovražnikov ter veliko število novih materialov (aluminij, cink, dragi kamni, srebro, zlato, svinec in mnogi drugi), katere lahko nato uporabite v velikem številu novih receptov. To pa niti približno ni potrebno za užitek v igranju, saj ima igra kljub temu, da je v razvoju, ogromno vsebine, kar za nekatere “early access” igre ne bi mogli trditi. Wube Software do svojega otroka kaže veliko ljubezni, saj redno izdaja posodobitve ter odpravlja hrošče. Če še vedno niste prepričani v nakup je na voljo tudi demo različica, katero lahko brezplačno snamete z uradne spletne strani.


Zaključek

 Factorio je ena izmed boljših nedokončanih iger, kar sem jih igral v zadnjem obdobju. Ob odsotnosti skrbi za hišne ljubljenčke definitivno priporočam nakup.

Pozitivno:
+ Obširnost
+ Luštkan izgled
+ Prilagodljiv peskovniški način
+ Redne posodobitve
+ Modi
+ Sprotno učenje, ki olajša razumevanje naprednih mehanik
+ Nizke sistemske zahteve (primerno za integrirane grafične kartice)

Negativno:
– Ni primerna za vsakogar
– Občasna hroščatost (kar je za nedokončano igro pričakovano)
– Neroden uporabniški vmesnik

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime