Stikbold! – A Dodgeball Adventure – Recenzija igre

Stikbold je zelo podobna igri med dvema ognjema. Ker vam je ta najverjetneje poznana iz otroštva, vam večina pravil ne bo tuja. Princip je enostaven, za zmago je potrebno izločiti vse nasprotnike, za to pa jih morate (navadno večkrat) zadeti z žogo. Naenkrat lahko igra do osem igralcev, po želji pa jih lahko nadomesti tudi računalnik. Igralci so razdeljeni v dve ali tri ekipe, obstaja pa tudi “free-for-all” način, kjer se vsakdo lahko zanese le nase.


Razvojna ekipa: Game Swing (Danska)
Založnik: Curve Digital
Platforme: PC, PS4, XB1
Datum izida: 1.4.2016
Cena: 9.99€

Zvrst: Akcijska športna igra


Video Pregled


Opis

Zaradi velika števila igralcev se hitro pojavi kaos, ta pa vodi v veliko duhovitih in zapomnljivih trenutkov. K temu dodatno pripomorejo tudi razne ovire. Tako vas bo v parku napadel labod, medtem ko vam bodo v peklu (da, peklu) kakšno ušpičili peklenščki. Tudi, če izpadete iz igre, se ne rabite dolgočasiti, saj lahko takrat sami nadzorujete ovire. Bitke se odvijajo v petih arenah, ki so izjemno raznolike. Izbirate lahko tudi med osemnajstimi različnimi karakterji, med seboj pa se razlikujejo le vizualno. Pred uporabo morate vsakega odkleniti, to pa storite v kampanji. Pred začetkom tekme lahko priredite tudi pravila, nastavite lahko ogromno število različnih dejavnikov. To vam omogoča, da si lahko igro prilagodite svojim željam in odstranite določene elemente, ki vas motijo.

ss_e35c4482f309aa095f7fb4eb1e69cd5ca0f7df6e.1920x1080
Napet dvoboj občasno popestri prodajalec hot-dogov, očitno mu peša vid

Na voljo je tudi kampanja, v kateri vas lahko spremlja še prijatelj. Lahko se jo lotite tudi sami, v tem primeru pa soigralca nadomesti umetna inteligenca – ta je dokaj solidna, vseeno pa priporočam igranje s prijateljem, saj to drži v večini iger, kjer vas spremlja “partner”. Kampanja vas postavi v čevlje dveh prijateljev, ki se odpravita reševati dekle, v katero je eden izmed njiju zaljubljen. Ugrabil jo je sam hudič, na vas pa je, da ga izsledite in mu pokažete, da z vami ni šale.

Zgodba je predstavljena preko vmesnih sekvenc, te pa so popestrene z veliko humorja. Pot vas popelje preko dvanajst različnih stopenj, ki pa niso le klasične, ampak so jih razvijalci dodatno popestrili. Tako boste včasih branili tarčo pred rojem sovražnikov, drugič pa bodo bitko popestrili pripadniki društva za zaščito kitov. Približno vsaka druga stopnja je nekakšen boj s šefom, v katerem je vaša naloga pospraviti, no, šefa. Ti so med seboj raznoliki, za vsakega pa morate obrati različno taktiko. Žal je celotna kampanja dokaj kratka. Sam se jo preigral v dobrih treh urah.

Na voljo so tri težavnosti, in medtem, ko se lahka in srednja razlikujeta le po spretnosti nasprotnikov, v najtežji soigralca ni možno oživeti.

Screen5
Eden izmed “šefov” je gromozanski kit, ki vas hoče postaviti na svoj jedilnik

Stikbold je namenjen predvsem igranju s prijatelji (igranje z računalniškimi boti je sicer možno, vseeno pa ne da istega občutka). Seveda pa igra ni nikakršna izjema. To je skupno za skoraj vsako igro, ki cilja na igranje s prijatelji, saj je navadno tak že osnoven princip. Stikbold naprimer sploh ne podpira spletnega igranja, možno je le igranje več igralcev na istem računalniku oziroma konzoli.

Največja prednost igre je odlična predstavitev in gladko delovanje, vse od animacij, zvočne podlage ter “obnašanja” igralnih likov se odlično poveže v celoto. Grafični izgled je bolj minimalističen in vsebuje veliko živih barv, ki igri odlično pristaja ter ji da bolj otroški videz. Humor in jezik, ki ga govorijo karakterji, me je močno spominjal na igro Magicka. Obema je skupno tudi to, da izhajata iz Skandinavije (očitno je to značilni slog Skandinavijskih razvijalcev).

stikbold slika 3
Večjih mišic igralni liki nimajo. Dekleta, iščite naprej.

Omeniti moram par stvari, ki so me motile. Zraven že prej omenjenega pomanjkanja spletnega igranja (ni nujno slabost, odvisno od tega, na kakšen način želite igro igrati), me je zmotilo predvsem to, da sekvence včasih trajajo dlje, kot je potrebno. Z začetka so zabavne, ko pa ste jih videli že večkrat (pri kampanji zlasti na najtežji težavnosti, kjer se pogosto umira) znajo postati nadležne. Tako naprimer igralci na začetku igre vedno pritečejo na igrišče, kar vzame dobrih pet sekund. Razvlečene so tudi “sekvence” po vsakem setu, ni jih možno preskočiti, trajajo pa dobrih 10-15 sekund.

Igra normalno deluje tudi na integrirani grafični kartici (testirano na Intel HD – 60FPS na 1920×1080, nizke grafične nastavitve). Omeniti moram tudi manjšo težavo, ki sem jo imel pri preizkušanju več-igralstva. Ko sem dodal igralca s konzolo, je miška namreč prenehala delovati. Na srečo so razvijalci, ko sem jim razložil problem, napako hitro odpravili, kar je pohvalno.

Če lahko spregledate omenjene manjše napake in iščete zabavno igro, ki bi jo igrali skupaj s prijatelji, lahko prenehate z iskanjem – Stikbold je igra, ki jo iščete.


Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Stikbold je zelo všečna igra, navdihnjena s strani med dvema ognjema. Ker vam je ta najverjetneje poznana iz otroštva, se bo enostavno privaditi na igranje, skupaj z zabavno kampanjo in medsebojnimi boji pa nudi več ur zabave.Stikbold! - A Dodgeball Adventure - Recenzija igre