16. obletnica virusa ILOVEYOU

16 let nazaj je po svetu haral eden najhujših virusov v zgodovini z ljubkim imenom ILOVEYOU.

Vse se je pričelo na Filipinih, kjer je takrat 24-letni Onel De Guzman na svet izpustil virus, ki je kratkem časovnem okvirju povzročil masivno škodo.

Virus je prišel v obliki e-mail sporočila, ki je nosil ime ILOVEYOU, sporočilo pa je vsebovalo priponko z imenom LOVE-LETTER-FOR-YOU. Ko je nič hudega sluteči uporabnik priponko odprl, se je virus aktiviral. Najprej se je razposlal vsem kontaktom, ki ste jih vsebovali v adresarju (takrat se je še uporabljal Microsoft Outlook). Nato vam je spremenil vse shranjene datoteke, kot so shranjeni Word dokumenti, Excel dokumenti ter slike in jih tako praktično uničil.

Leta 2000 anti-virusni programi še niso bili tako razširjeni, prav tako tudi uporabniki niso bili osveščeni o nevarnostih interneta. Tako se je virus razširil in po hitrem postopku okužil 45 milijonov računalnikov. Najbolj so bila prizadeta podjetja, kjer je izginilo ogromno dokumentov in kjer so bili adresarji polni poštnih naslovov, kamor se je virus še lahko razširil. ILOVEYOU virus naj bi na koncu povzročil kar 5.5 miljard dolarjev škode.

Ustvarjalca virusa ni zadela nobena kazen saj Filipini takrat niso vsebovali zakona, ki bi se tikal medmrežnega terorizma.

Kot zanimivost prilagamo spodnji posnetek, kjer lahko vidite virus v akciji. YouTube uporabnik “danooct1” ima kar nekaj takih posnetkov zato si lahko zainteresirani brez nevarnosti ogledate še kakšen dodaten virus med delovanjem. Na primer virus Virus.Win9x.CIH, ki je prepisal BIOS ter tako praktično uničil računalnik.

Vaša reakcija na članek?

BoriSehttps://hop.si
Mojster RPG žanra, tuje pa mi niso niti grozljivščine. Z žalostjo v srcu objokuje svoji dve najljubši seriji, Gothic in Dead Space, ki sta žalosten konec storili. Kontaktirate me lahko na: [email protected]

Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Sveže novice na email!