Pregled: TurnOn

Razvojna ekipa: Brainy Studio LLC
Spletna stran:
https://brainystudio.ru/
Steam: https://store.steampowered.com/app/428220/
Napovednik: 
https://www.youtube.com/watch?v=-E2IwkCXNJM
Platforme:
PC, Xbox One
Operacijski sistemi: Windows 7-10, MacOS
Datum izida: 1.6.2016
Cena: 14.99€

Zvrst: Avanturistična platformščina


Video Pregled


Opis

Medtem, ko igre kot Uncharted 4 in Overwatch požejejo vso (včasih zasluženo) slavo, pogosto spregledamo marsikateri biser, ki izide skorajda neslišno in bliskovito hitro potone v ogromnem številu iger, ki vsak teden uzrejo luč sveta. Tudi sam bi najverjetneje spregledal TurnOn, če mi ne bi razvijalci osebno pisali preko elektronske pošte. Zastavili so enostavno vprašanje, če bi bil slučajno zainteresiran opraviti pregled njihovega novega naelektrenega projekta. Ker rad preizkušam raznovrstne indie igre, sem bil seveda takoj za in bil kaj kmalu šokiran.

Zaiskrila se je ideja

Dogodek, ki je v misli razvijalcev pognal idejo za razvoj igre, je nekaj, česar ne vidimo vsak dan. Ideja za igro se je zaiskrila, ko je manjša razvojna ekipa štirih ljudi, Brainy Studios, slišala za gibanje World Wildlife Fund’s Earth Hour, ki vsakoletno pozove ljudi, da za eno uro ugasnejo vse luči in tako pripomorejo k varčevanju z energijo ter posledično ohranjevanju narave.

10-TurnOn-Screenshot-ac1d32ad09
Ne vem ravno, če je dobro imeti daljnovod preko košarkarskega igrišča

V TurnOn nadzirate vesoljsko iskro, katere naloga je ravno obratna. Po zasilnem pristanku na zemlji pomotoma trešči v električno postajo bližnjega mesta in tako celotnemu mestu prekine oskrbo z električno energijo. Zato si zada nalogo, da popravi svojo napako in obnovi elektriko celotnega mesta. Odpravi se na obhod, na katerem prižiga luči in druge električne naprave, pri tem pa ji pomaga Profesor Mozeg, ki dela kot znanstvenik na električni postaji in ga strese ob misli, kaj bi se zgodilo z mestom ob dolgoročnem pomanjkanju elektrike.

Ker so stopnje sestavljene iz nekakšne kombinacije dvodimenzionalnega in tridimenzionalnega prostora, boste lahko skakali iz žice v ospredju na žico, močno v ozadju, čeprav to v praktičnem primeru ne bi bilo možno.

Napeto razmišljanje

Velika večina 32-ih stopenj sestoji večinoma z enostavnih izzivov in ugank ter raziskovanja in zbiranja točk. Potujete s pomočjo daljnovodov, ki se nahajajo na vsaki stopnji. Iskra se lahko pomika le  preko njih in če slučajno katerega zgrešite, se ob padcu na tla vaš naelektren kolega izblini v nič, kar vas prestavi do najbližjega transformatorja. Tako sicer težavnost ni ravno visoka, ampak to tudi ni namen igre. Vaš cilj bo tako prižgati čim več luči, ob tem pa lahko poizkusite odkriti tudi kar se da veliko skrivnosti.

03-TurnOn-Screenshot-b5388a70bf
Posamezno stopnjo lahko spet obiščete preko priročnega zemljevida mesta

Vsaka stopnja ima tudi drugačen “glavni” problem, ki ga morate razrešiti za uspešno napredovanje. Enkrat vas potrebuje deklič, ki ne upa sam stopiti po temnem pločniku, drugič pomagate družini pri obilici problemov v hiši, spet tretjič pa vas možakar potrebuje za izpoved ljubezni svoji dragi. Te hitre naloge pripomorejo k zanimivi igri, kjer zgodbo napredujete ekskluzivno s pomočjo pomaganja ljudem.

Šokantna izkušnja

Najboljši del igre je zagotovo prezentacija. Namenjena je predvsem za sproščeno, umirjeno igranje, temu primeren pa je tudi vizualni izgled in zvočna podlaga. Medtem, ko so geometrija in objekti dokaj enostavni, TurnOn odlično uporabi raznovrstne barve in svetlobne učinke. Tako na začetku vsake stopnje prekriva tema, posledično pa ima vse temačen in depresiven pridih.

S svojimi dejanji nato počasi vdihnete življenje v prej dokaj mrtev svet in zaslon se hitro napolni z svetlimi barvami in raznimi vrstami luči, kar je pravi raj za oči. Prav tako je zabavno gledati tudi prebivalce mesta, ki reagirajo na vaš trud. Kadarkoli usposobite televizor, poskrbite za vzdušje na zabavi ali enostavno prižgete luč v sobi, ti prej žalostni možiclji polni veselja skačejo v zrak, kar naredi vse zelo zadovoljujoče.

Tudi zvočna podlaga je vredna omembe. Sestoji iz enostavnega, smooth jazz-a in odlično pripomore k sproščujoči naravi, po kateri igra hrepeni. Je tudi eden od glavnih faktorjev, ki pripomore k umirjenem ter počasnem igranju. K temu pripomorejo tudi vmesne sekvence, ki so sestavljene iz premikajočih se sličic, ki delujejo kot nekakšen strip.

11-TurnOn-Screenshot-b10c79084a
Vsaka stopnja se vam predstavi v obliki stripa

Seveda počasna in mirna narava igre ne bo vsem všeč. To je odvisno predvsem od tega, kako so vam všeč sproščene igre počasnega tempa. Preigrali jo boste v dobrih par urah, kjer boste opravljali bolj kot ne identične naloge, ki jih včasih popestrijo stopnje, kjer na zastavljenih tirnicah (podobno kot stopnje z rudarskim vozičkom v Donkey Kong Country) potujete skozi svet in ob tem poskušate zbrati čim več točk.

Par stopenj vključuje tudi sovražnike, ki ne sodijo najbolje k ležerni naravi igre, tu pa tam pa sem naletel tudi na kakšnega hrošča, ki pa ni vplival na igranje. Osebno me je malce motil tudi zorni kot kamere, ki včasih zaradi bližine povzroči, da ne vidite blizkega daljnovoda, čeprav v večini primerov kamera ne predstavlja kakšnih težav.

Zaključek

Kljub par tehničnim težavam in nenavadnim odločitvam razvijalcev, je TurnOn še vedno zelo šarmantna igra, ki kapitalizira na enostavnem in ležernem platformiranju. Skupaj z barvnim izgledom in čudovito zvočno podlago je idealna za igranje v lenih, deževnih dneh, je pa res tudi, da ne nudi ničesar, razen vizualne avanture ter občutka zadovoljstva ob pomoči prebivalcem mesta. Če iščete nekaj enostavnega, ne iščite dalje – preizkusite raje TurnOn.


 

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime