Pregled: Demetrios – The BIG Cynical Adventure

Razvojna ekipa: COWCAT (Francija)
Založnik: COWCAT
Spletna stran: https://www.demetriosgame.com/en/
Steam: https://store.steampowered.com/app/451570/
Napovednik:
 https://www.youtube.com/watch?v=B54EFBAa1T4
Operacijski sistemi: Windows XP, 7, 8, 8.1, 10, Linux, Mac OS
Datum izida: 31.5.2016
Cena: 9.99€ (Na voljo je tudi demo različica)

Zvrst: Point&Click avantura


Video Pregled


Opis

Ena najboljših stvari na avanturah je, da vas zlahka poglobijo v svet, saj se zanašajo predvsem na zgodbo in humor. Lahko so narejene na veliko število različnih načinov… drame, smešnice, grozljivke… različnih načinov je res ogromno, kar je za druge žanre težje doseči.

Demetrios se zanaša predvsem na humor. Igrate kot Bjorn Thonen, pariški trgovec z antikami, ki spominja na pijanega brezdomca saj njegovi hobiji vključujejo uriniranje po vsem mogočem ter jed piškotov, katere najde na tleh. Nekega dne se nenadoma zbudite in ugotovite, da v hiši niste sami. K vam je namreč nekdo vlomil. Preden bi ga lahko prepoznali, vas kresne po glavi in ko se zbudite, ugotovite, da je edina stvar, katera manjka, starodavna antika. Od takrat dalje gre za bolj kot ne standardno avanturo. Vsako poglavje vas pripelje v nove kraje, med raziskovanjem pa razkrivate skrivnosti, ki lahko potencialno spremenijo ves svet (starodavne prerokbe in podobno).

10
Naj vas to ne zavede, Bjorn brez problemov prižge koš v policijski postaji

Zakaj česa Demetrios izstopa od večine avantur? Predvsem zaradi pristopa. Nikoli namreč ne preneha poudarjati Bjornov idiotizem in pomanjkljivo etiko. Brez večjih moralnih pomislekov namreč zastrupi policaja z dezodorantom, laže vsem naokoli, odveč pa ni niti uriniranje po policijski postaji. Verjemite ali ne, nekako podobno se obnašajo vsi, ki jih srečate, kar povzroči veliko humorističnih situacij. Čeprav me večina ni nasmejala, se je predvsem zaradi konstantnega bombardiranja, pojavila katera, ki mi je priklicala nasmešek na obraz. Seveda je to odvisno od vaše ljubezni do straniščnega humorja… VELIKO straniščnega humorja. Predstavljajte si klasično študentsko komedijo in dobili boste približen občutek, kaj lahko pričakujete. Marsikomu se takšne stvari zdijo naravnost histerične, medtem ko drugi zraven le zavijajo z očmi.

Z igralnega vidika je Demetrios bolj kot ne standardna avantura, čeprav poskuša uvesti par novosti. Kot smo že vajeni, so osnove raziskovanje, reševanje ugank in mini-igre. Med pohajkovanjem po mestu bo vsaka lokacija polna predmetov za interakcijo, ob čemer seveda Bjorn-u nikoli ne manjka kakšna pripomba. Včasih ob interakciji dobite na voljo več dejanj, katere lahko izvedete. Kar nekaj izmed njih povzroči konec igre, saj je Bjorn zaradi zaradi možganov v velikosti grahovega zrna nemalokrat aretiran ali pa preprosto umre.

17
Pot vas pelje vse do ozemlja Egipta

Uganke sestavlja večinoma uporaba stvari iz inventarja na različnih predmetih. Čeprav ni vedno takoj očitno, kaj storiti za razrešitev uganke, je vedno prisotna nekakšna logika. Na primer – policist vas prosi za kokosov sladoled in ker ga sladoledar ne prodaja, ga morate narediti sami. Zato kupite gorenjsko različico (ledena kocka na kornetu), katero nato kombinirate z dezodorantom z vonjem po kokosu. Zabavno je gledati, kako ima Bjorn ob poskusu kombiniranja različnih predmetov vedno unikatno pripombo ali interakcijo, čeprav ne gre nujno za pravo rešitev. V prej omenjenem primeru s sladoledom, bo Bjorn ob interakciji s katerekoli stvarjo to polizal in ugotovil, da na primer koš s smetmi niti približno nima okusa po kokosu.

Če se vam kje zatakne, pridejo na pomoč piškotki, kateri so skriti v v vsaki stopnji. Ob zaužitju dajo nasvet, ki vam da približni vpogled v dejanje, katerega morate storiti za napredovanje. Ob zaužitju vedno novih piškotov postaja nasvet vedno bolj natančen in nazadnje vam Bjorn enostavno pove, kaj bi naj storili. Koristna zadeva je tudi (čeprav vam tega igra sama ne pove), da lahko s pritiskom na preslednico osvetlite vse predmete za interakcijo, kar zmanjša možnost, da boste kaj izpustili.

Mini igre so kar pogoste in raznolike. Marsikatere potrebujejo potrpežljivost in hitre reakcije in čeprav nimajo kakšnih naprednih mehanik, so vseeno zabavne in popestrijo izkušnjo. Po želji lahko do katerekoli izmed njih dostopate tudi preko glavnega menija.

7
Ah, le kdo bi se lahko uprl ribarjenju po plišastih igračah

Če želite igro končati, vam to vzame približno osem ur, je pa odvisno predvsem od časa, ki ga porabite za reševanje ugank in motivacije po iskanju vseh piškotov in skrivnosti. Povprečen igralec bo porabil okoli deset ur, kar je dokaj spodobno za avanturo, saj navadno vzamejo okoli pet ur.

Z vizualnega vidika mi je bila igra všeč. Teksture so narisane ročno in jim tako morda manjka nekaj finese, katere smo vajeni v igrah z višjim budgetom. Vseeno stil ne bi moral biti bolj primeren. Vsebuje veliko število podrobnosti in vidi se, da je bilo v njegovo izdelavo vloženega kar nekaj truda. Seveda igra deluje brez problemov tudi na starejših računalnikih in integriranih grafičnih karticah, kar je vedno velik plus.

Zvok sestoji iz glasbe in zvočnih efektov, govor pa večkrat zamenjajo zvoki prdenja. Zvočna podlaga ni slaba in vsebuje precej skladb, a je njih večina pozabljivih. Tudi zvočni efekti so solidni, seveda ko so sploh prisotni, saj tudi te pogosto zamenja zvok prdenja. Primer tega je na primer mini-igra, v kateri morate ponoviti sekvenco tonov, kateri so seveda zamenjani s prej omenjenim zvokom. Čeprav je to na začetku še duhovito, sčasoma postane nadležno.

20
Opazite na tej sliki kakšno napako?

Zaključek

Demetrios je kompetentna avantura, katere všečnost je odvisna predvsem od vašega stila humorja. Prav zabavno se je poglobiti v svet, ki je res Bjorn-u dostojen. Smeti frčijo naokoli, povsod so prisotne straniščne šale in sladoledar nosi majico, na kateri piše “suck me” (cuzaj me). Če obožujete straniščni humor, se boste ob njej močno zabavali, če pa se vam zdijo otročje, pa se boste kaj hitro začeli dolgočasiti.


Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime