Pregled igre – Pro Cycling Manager 2016

Razvojna ekipa: Cyanide Studio (Francija)
Založnik: Focus Home Interactive
Spletna stran:
https://www.cycling-manager.com/
Steam: https://store.steampowered.com/app/408760/
Operacijski sistemi: Windows Vista-10
Datum izida: 16.6.2016
Cena:
39.99€

Zvrst: Športna simulacija


Video opis


Opis

Za vse kolesarske navdušence je nedavno izšla igra Pro Cycling Manager 2016. Gre za športno simulacijo kolesarskega menedžmenta v kateri prevzameš nadzor nad eno izmed ekip. Igra kljub temu, da gre za popolnoma drugo športno disciplino spominja na serijo Football Manager. Izhaja vsakoletno že od 2007, zaradi kratkega razvojnega cikla je, tako kot tudi FIFA, deležna številnih pripomb zaradi manjka dodatne vsebine. Pa je letošnja verzija vredna nakupa?

Že na začetku naj povem, da sem velik kolesarski navdušenec, ki ne spusti nobene etape Dirke po Franciji. Serijo spremljam in igram že od njenih ranih začetkov. Napram prvih enačic je razvijalcem z zadnjimi deli uspelo igro približati tudi laičnemu občinstvu, ki pa bo najbrž vseeno na začetku imelo kar precej težav z privajanjem (sploh če niste poznavalci kolesarstva), saj je vodič za igro izjemno skop. Postavi te v vlogo menedžerja ene izmed ekip (skupaj jih je 90).TOUR DE FRANCE 2016 04

Ponovno je vključena tudi slovenska ekipa Adria Mobile. Ko izbereš moštvo boš imel boš več zadolžitev, saj boš najemal trenerje, skrbel za kondicijo in zadovoljstvo v ekipi, podpisoval pogodbe in iskal bodoče zvezde kolesarstva. Izbiral boš dirke in kolesarje, ki se jih bodo udeležili,  vendar se najtežje delo prične šele na dirkah, ko bo potrebno upravljati med 5 in 9 kolesarjev. Tukaj bosta v ospredje ob atributih stopila forma in dnevno počutje. Za formo bo potrebno skrbeti v vmesniku. Sem sodi določanje treningov, terminov, v katerih bo določen kolesar dejaven. Novost je nekoliko spremenjen vmesnik dnevne forme. Ta se po novem izpiše na začetku dirke in obsega števila od -5 pa do 5. -5 označuje izjemno slabo počutje, temu primerno se atributi za tisto dirko znižajo, +5 pa odlično počutje, ki atribute zviša.

TOUR DE FRANCE 2016 00

Kot že povedano, bo potrebno za vsako dirko izbrati določeno število kolesarjev, ki pa se od dirke glede na kategorijo razlikuje. Za optimalno izbiro boš moral najprej pregledati tip etape (ali je etapa gorska, hribovita, ravninska) in izbrati temu ustrezne kolesarja. Če poenostavim, v gorskih etapah tudi najboljši ravninski kolesarji ne bodo imeli praktično nobenih možnosti za zmago, podobno v ravninskih etapah svoje priložnosti ne bodo dočakali hribolazci.

Že drugo leto zapored je vključen tudi način Postani profesionalec (Be a Pro), kjer prevzameš nadzor nad zgolj enim izmed kolesarjev v karavani. Slednje lahko sam poimenuješ in določiš državljanstvo. Prav tako se že na začetku določi ali bo specialist za sprinte ali vzpone. Vendar se da med samim napredovanjem, ki je naključno, tudi prekvalificirati. Čeprav je nov način dobrodošel (prisoten je bil že v lanskoletni različici) ga vseeno težijo podobne težave kot lani. Tvoji sotrpini v karavani, se bodo namreč velikokrat vedli ignorantsko in počeli neumnosti, sezona se zna sila vleči, saj bo tvoj kolesar letno prekolesaril do 70 dirk, preostali čas pa boš prisiljen strmeti v počasen časovni tok, medtem, ko bo računalnik simuliral rezultate ostalih dirk. Kaj lahko se zgodi, da boš na naslednjo dirko prisiljen čakati 5 minut in več.

PRO CYCLING MANAGER 2016 03Če sodiš v kategorijo izkušenih in kreativnih posameznikov, najbolj priporočam stvarjenje nove ekipe, ki jo boš lahko poljubno poimenoval in popolnil s poljubnimi kolesarji. Skratka, ustvaril boš moštvo po lastnih željah. Zaradi omejenih financ nikakor ne bo priporočljivo jemati zgolj zvezdnikov, saj zna moštvu kaj hitro zmanjkati cekinov.

Na samih dirkah pa zna biti Pro Cycling Manager izjemno napet. Potrebno bo nadzorovati več kolesarjev. Običajno so ekipe sestavljene iz vodje (potencialni zmagovalec dirke), šprinter, ostali kolesarji pa so pomočniki. Slednji so pogosto najpomembnejši del ekipe, saj je dirke s slabimi pomočniki izjemno težko dobiti. Vsaka dirka bo šla nekako takole, takoj po štartu se bodo nekateri kolesarji odločili za beg. Glavnina, ali preostali del kolesarjev, jih bo na začetku spustil na neko varno prednost, ki jo bodo do cilja še lahko nadoknadili. Najpomembnejši del pa se začne 50-60km do cilja (zlasti pri gorskih etapah) oz. 10km pri hribovitih, ravninskih in kamnitih. V tem delu bo glavno nalogo odigralo dobro postavljanje kolesarjev in pravilna priprava terena za morebitni napad (torej narekovanje hudega tempa, da bi se otresli kar se da veliko tekmecev). Vendar lahko že z enim napačnim napadom gre zmaga v nič.

Pro-Cycling-Manager-2016-immagine-PC-PS4-Xbox-One-13Na zgornji levi strani lahko med dirko opazite rumeno, rdečo in zeleno črto. Rdeča prikazuje moč, ki jo kolesar premore za hitre pospeške, ko se izprazni, naš kolesar ne more vršiti napadov – po koncu vsakega napada se regenerira. Prav tako se regenerira tudi rumena črta, ki prikazuje srednjo moč, torej kako dolgo bo lahko kolesar držal določen tempo. Za razliko od rdeče, le ta počasi pada (se več ne zapolni do celote), sploh če je kolesar podvržen prehudemu tempu. Ko se sprazni, bo mučenec močno spustil tempo. Zelena črta predstavlja splošno kondicijo in moč. Bolj kot se bo med dirko praznila, slabše se bo kolesar odzval na napade tekmecev in držanja tempa. Za razliko od ostalih dveh se ne obnavlja, če pa se popolnoma izprazni, pa naš kolesar popolnoma omaga. Pomembna je zlasti na daljših etapnih dirkah, saj bo odločala o tem, ali boste zmagovalec ali osmoljenec.

Vsaka etapa bo potekala po določenem redu. Na začetku bo tempo hud, saj bodo nekateri kolesarji želeli v beg. Ko se bo izoblikovala primera skupinica, se bo v glavnini kolesarjev tempo spustil, postavilo pa se bo vprašanje ali lahko pobeglim kolesarjem uspe. Slednje se bo dogajalo bolj po redko, običajno si bodo zmage medsebojno delili kolesarji, ki jim tip terena najbolj odgovarja.

Cycling

Igra ima kar precej pomanjkljivosti. Na Steamu je veliko pritoževanja glede zaščite, saj je bilo kupcem zaradi težav s strežniki kar nekaj dni onemogočeno igranje. Prav tako je glasba sila povprečna in se pogosto ponavlja. Komentiranje komentatorja med dirko je še vedno izjemno slabo in ponavljajoče. S tem si ne delajo usluge, saj bi dobro in raznovrstno komentiranje lahko igro dvignilo na višjo raven, začetnikom pa izdatno olajšalo uvajanje v igro. Prav tako, kot še v vsakem predhodniku, sta hroščavost in sesutja stalnica. Še vedno jim ni uspelo pridobiti vseh licenc, tako, da se zna zgoditi, da boš opazil kakšno “čudaško” ime. So pa na srečo vsakoletno “modderji” imena popravili in jih lahko tudi v novi verziji snameš iz Steam-ovega Workshop-a.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Igra je sicer zanimiva za igranje, vendar jo zaenkrat lahko priporočim samo ljubiteljem kolesarstva, saj bo preostalo večino najbrž dolgočasila. Izboljšav je bolj malo, kot je pri vseh igrah tega tipa stalnica (Fifa, NHL, NBA...). Tako da, če imate v lasti lansko različico in še niste kupili nove, ničesar ne zamujate. Raje počakajte na kakšno večjo spremembo, ki bo razburkala vsakoleten povprečen izid, saj bo ta zaradi nizkih ocen in kritik kupcev najverjetneje nujen, če si bo serija želela uspešno nadaljevati vsakoletno tradicijo Tour De France.Pregled igre - Pro Cycling Manager 2016