Predogled: Kona – Day One

Razvojna ekipa: Parabole (Kanada)
Založnik: Parabole
Spletna stran:
https://konagame.com/
Steam: https://store.steampowered.com/app/365160/
Napovednik: 
https://www.youtube.com/watch?v=RqTosBM5LCw
Operacijski sistemi: Windows, Mac OS, Linux, SteamOS
Datum izida: September 2016
Cena: 9.99€ (ob polnem izidu 13.99€)

Zvrst: Atmosferska avantura

Testna različica: 2016015-01


Video opis


Opis

V ozelenelem gozdu Kanade vas poleg starega Chevrolet-a pričaka detektiv Karel z cigareto v roki. A kaj, ko okolico kmalu prekrije sneg, Karel pa ima s sabo le fotoaparat in suknjič.

Kona je prva v seriji štirih ločenih atmosferskih avantur kanadskega razvojnega studia. Po detektivsko razrešujete primer izginulih prebivalcev zasneženega mesta. Zaenkrat je po besedah razvijalcev na voljo nekje 33% celotne zgodbe, vključuje pa potikanje po zasneženih gozdovih, vožnjo z avtomobilom in raziskovanje zapuščenih domov. Res na zasneženih območjih, kjer vidite le ped pred seboj, ni težko poskrbeti za zimsko, srhljivo atmosfero, ki vam ves čas povzroča občutek osamljenosti in neubogljivosti… vsaj dokler ne dobite v roke strelnega orožja.

kona-day-one-31010-635141-7
Zima je tu, a Božička nikjer.

Edina oseba, ki vam dela družbo tekom celotne avanture, je pripovedovalec. Ta komentira vašo vsako dejanje, njegov glas pa spominja na kakšnega staro-šolskega radijskega komentatorja. Vsekakor mi je francoski komentator, ki ga lahko slišite v napovedniku, zvenel dosti bolje, a vseeno tudi ta solidno opravi svoje delo. Bolje, da se kar hitro navadite nanj – pogosto ga boste poslušali tekom celotne igre, saj vaš karakter ne spregovori niti besede.

Kot sem že omenil, je “svet” povečini pust. V hišah lahko preiščete praktično vsak kotiček in preverite vsak predal, a večina ne bo vsebovala nič zanimivega. Kvečjemu boste našli različne pripomočke, ki jih boste nato uporabili za zniževanje stresa ali kurjenje ognja. Tega boste zagotovo potrebovali, saj Kona vsebuje tudi par preživetvenih mehanik. Tako morate skrbeti za temperaturo, stres in zdravje, v mrzli divjini pa tako brez vira toplote ne morete preživeti dalj časa. K temu dodajo tudi volkovi, ki se potikajo po gozdovih.

kona07
Avtomobil ne služi le kot prevozno sredstvo, ampak ga lahko uporabljate tudi za ogretje prezeblih okončin

Bojni sistem zagotovo ni fokus igre, a je vseeno dobro vpeljan. Tako lahko nosite s seboj orožja za boj na blizu ali daleč. Seveda bo večini ljubše strelno orožje, saj lahko proti sovražnikom preživite le par udarcev. A kaj, ko je strelivo omejeno, sledovi volkov pa so vidni povsod. Žal so v nedokončani različici edini sovražniki volkovi, a zagotovo se po gozdovih potika še kaj nevarnejšega a na kaj takega bomo morali počakati do septembra, ko igra izide. Tako je zaenkrat vaša lokacija dokaj omejena, razvijalci pa molčijo o tem, kako se bo zgodba razvijala naprej.

Odlična je tudi sama grafična podoba, prav tako so izvrstne tudi animacije. Zagotovo sta ti dve stvari eni izmed glavnih zadev, za poglobitev v svet, a k temu pripomorejo tudi sledovi ter sporočila prebivalcev, na katere naletite v zapuščenih domovih. Tako počasi odkrivate, kam so izginili prebivalci in zakaj so na določenih mestih prisotni zmrznjeni ljudje. Hočete vedeti več? Žal boste morali počakati še par mesecev.

screenshot.kona-day-one.1280x720.2016-02-09.9
Sekira proti čekanom… Kdo bo prevladal?

Potrebno pa je omeniti tudi par slabosti. Glavne stvari, ki so me motile ob igranju, je nizek tempo, pustost sveta, nevidni zidovi (“dobrodošla” zadeva nedokončanih iger) in pomanjkanje srečanj z nadnaravnimi bitji (čeprav so večkrat omenjena), prav tako igra večkrat da občutek, kot da se bo vsak trenutek zgodilo nekaj groznega, a tega nikoli ne dostavi. Zaenkrat tudi ne nudi obilico igralnih ur, končal sem jo namreč v štirih, čeprav bi jo najverjetneje lahko že prej, a me je želja po raziskovanju vodila k temu, da sem podrobno raziskal vsako zgradbo.

Zaključek

Kona je avantura z odlično atmosfero, ki pa je trenutno bolj podobna preizkusni različici, saj se zgodba abruptno prekine. Vsekakor upam, da bo nadaljevanje vsebovalo malce več srhljivih trenutkov, ki bodo malce popestrili dokaj počasen tempo, a že v trenutni obliki gre za igro, vredno naziva avantura. Priporočljivo jo je kupiti pred polnim izidom, saj se bo takrat cena dvignila na 13.99€.


Kona je avantura z zanimivo zgodbo in odlično atmosfero,
ki pa je žal zaenkrat dokaj kratka. Za nadaljevanje bo treba počakati do septembra.

Gold_Medal-01

 

 

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime