Predogled: Dig or Die

Razvojna ekipa: Gaddy Games (Francija)
Založnik: Gaddy Games
Spletna stran:
https://gaddygames.com/site/
Steam: https://store.steampowered.com/app/315460/
Napovednik: 
https://www.youtube.com/watch?v=4Luo9ua-b2A
Operacijski sistemi: Windows
Datum izida: 5.3.2016
Cena: 7.99€

Zvrst: Peskovniška avantura


Video Pregled


Opis

Prva stvar, na katero boste pomislili ob igranju Dig or Die je, da gre še za enega klona iger Terraria ali Starbound. A podobnost se konča pri izgledu, saj je svet v Dig or Die dosti bolj sovražen, preživetje pa ni tako enostavno. Čeprav je igra še v zgodnjem dostopu, je bolj kot ne že izpopolnjena, polna različica pa naj bi izšla še v letošnjem letu.

Na prvi izgled deluje igra dokaj nedolžno. Po “pristanku” na planetu boste večino prvega dneva preživeli v raziskovanju sveta.  A nato naletite na noč in če nanjo niste pripravljeni, se bo za vas končala bolj klavrno. Ponoči vas namreč napade veliko število živali, ki tekom dneva niso predstavljale večjega izziva. Prav tako se ne morete zaščititi z “zabarikadiranjem”, saj sovražniki dejansko uničijo tudi teren, če to pomeni, da bodo tako lažje prišli do vas. Tako je nujna gradnja obrambe v obliki stolpov, kar Dig or Die loči od drugih iger istega žanra. Dejansko tudi smrt pomeni nekakšen konec, saj se ne oživite znova, a lahko še vedno naložite zadnjo shranjeno pozicijo.

dig or die
Površje je najbolj varno… dokler ne nastopi noč.

Dig or Die vsebuje tudi odličen fizični model tekočine, zaradi katerega deževnica teče po podzemnih rovih in se nabira v kotlinah. Gre še za eno stvar, katera je tu narejena dosti bolje kot v sovrstnikih, saj lahko zbrano vodo uporabite tudi za pridobivanje električne energije. Pri naprednejših obrambnih stolpih in osvetlavi boste namreč potrebovali elektriko, ki jo pridobivate s pomočjo generatorja, skozi katerega teče voda.

Seveda je v igri pomemben tudi napredek. Globoko pod zemljo se skrivajo vedno bolj nevarni sovražniki ter naprednejši materiali. Ob potovanju po rovih morate biti pozorni, saj vas vsaka vrsta sovražnika, ki jo ubijete vsaj enkrat, ponoči obišče v večjem številu. A kaj, ko so za izdelavo naprednejših zadev potrebni redkejši materiali, kar spet ojača obrambo, kar spet zahteva naprednejše materiale… Prisoten je tudi končni cilj, izdelava rakete, s katero nato pobegnete s planeta.

iE4Y1Iw
O ja, tudi lava teče po rovih. Vso srečo pri preživetju.

Sam svet je sestavljen je iz kock, ki sestavljajo teren. Se pa zgradbe brez podpore porušijo, za razliko od Terrarie, kjer lahko zgradite, kar vam srce poželi. Gre za zanimivo novost, ki vam da misliti ob gradnji nad zemljo, saj je to še ena izmed stvari, na katere morate biti pozorni. Materiali imajo določeno težo in trdnost, nočne napade pa bo prestala le najbolj izpopolnjena obramba.

dig-or-die_273347_full
Gradnja mostu je tu bolj zakomplicirana kot v sovrstnikih. Goodbye skybridge :(.

Kljub vsem dobrim stvarem mi je Terraria bolj pri srcu kot Dig or Die. Motila me je predvsem manjše število različnih sovražnikov, pomanjkanje boja na blizu ter nezanimiva orožja, na živce mi pa je šlo tudi, da so sovražniki včasih poskusili spodkopati mojo utrdbo. Je pa igra zagotovo vredna dokaj nizke cene 8€. Resda lahko Terrario dobite za le 1€ več, občasno pa je znižana na manj kot 5€. Vseeno igro priporočam vsakomur, ki želi preizkusiti nekaj novega, saj nudi oddih od “lagodnega” igranja v Terrarii.

Zaključek

Priznati moram, da sem se ob igranju zabaval in sem v njem pustil kar nekaj ur (čeprav še vedno dosti manj kot v Terrarii, za katero sem porabil dobrih 100 ur. Ob igranju Terrarie in Starbounda bom močno pogrešal nekatere izmed tukajšnjih mehanik, izziv je tam namreč le takšen, kakršnega si sam zastaviš. Dig or Die pa namesto tega neizkušenega igralca trešči v zobe in ga pusti v mlaki krvi… z nasmeškom na obrazu.


Dig or Die vsebuje par zanimivih novosti in jo priporočam vsakemu,
ki je naveličan 
Terrarie in želi preizkusiti nekaj drugačnega.

Silver_Medal-01

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime