Lestvica top iger – Avgust 2016

V lestvici najboljših iger si vsak mesec ogledamo deset najboljših PC iger, ki so izšle v tem mesecu. V obzir vzamemo le polne izide in tako igre v razvoju oziroma igre v zgodnjem dostopu, alfi ali beti ter dodatki ne pridejo v poštev.

Častne omembe

Grow Up

Grow Up je nadaljevanje igre Grow Home Ubisoft-ovega razvojnega studia, a tokratna igra ima odpravljenih nekaj šibkih točk, ki so pestile predhodnika. Izboljšano plezanje in letenje izkušnjo še dodatno izboljšajo, a kakšnih večjih izboljšav vseeno nismo dobili. Veste, kaj pravijo – “don’t fix what ain’t broken”. Majhen problemček občasno povzroča le kamera, a vseeno gre za igro, vredno vsaj par uric vašega časa.

No Man’s Sky

Le kaj dela No Man’s Buy na našem seznamu? Manjkajoče mehanike, lažno oglaševanje, slaba optimizacija ob izidu, (pre)visoka cena in še kaj bi se še našlo. No, kljub vsem napakam mi je igra rahlo prirasla k srcu. Prvih par ur raziskovanja neznanih planetov in srečevanja novih kreatur je izjemno dobrih, a ta občutek žal hitro zbledi. Tako gre res za dokaj povprečno igro, ki bo všeč le redkim, a omembo si zasluži že zaradi kontroverznosti, ki jo je povzročila. Verjamem, da bi ob dodatnem letu ali dveh razvoja skoraj zagotovo dobili igro leta in res je velika škoda, da bo njeno ime vedno nosilo slab ugled.

Attack on Titan / A.O.T. Wings of Freedom

Attack on Titan je najbolj znan po anime seriji, v kateri spremljamo vsakodnevne težave prebivalcev sveta, ki so se znašli v večni vojni (no, bolj enostranski) s tako imenovanimi titani, ki se najraje sladkajo s človeškim mesom. Kljub temu, da dejansko nihče ni pričakoval, da bo igra kaj prida (kot je to navada za igre po “filmih”), je presenetila z zanimivim bojnim sistemom in zgodbo, ki sledi risankasti seriji. Rahli problem predstavljajo le ponavljajoče se bojne sekvence, a bojevanje proti velikanskim človekožerom že dolgo ni bilo tako zabavno. Zagotovo odlična igra za vse ljubitelje serije. Za ostale, ki želite igro preizkusiti, priporočam predhodni ogled serije, a vedite, da vsakomur ne bo všeč.

The Storm Guard: Darkness is Coming

Kaj dobite, če združite igro Darkest Dungeon in Nočno Stražo najbolj popularne serije sveta Igra Prestolov? Odgovor se glasi The Storm Guard. Prevzamete vlogo poveljnika istoimenske Viharne Straže, namesto belih hodcev pa se boste spopadali proti armadam starodavnega zmaja, ki grozi svetu z uničenjem. Čeprav je najemanje rekrutov in nadzor nad samo stražo podoben kot v igri Darkest Dungeon, je boj potezen in temelji na mnogih posebnih sposobnostih vaših junačkov ter nasprotnikov. Skratka, idealna igra za vse, ki se želite preizkusiti kot poveljnik Nočne Straže.

Kingdom: New Lands

Nadaljevanje minimalistične strategije Kingdom, New Lands doda kar nekaj novih zadev, prav tako pa izboljša “end game”, ki je bil v prvem delu bolj slabo dovršen. Še vedno gre za podobno igro, tako vizualno kot tudi mehansko, a dobrodošle spremembe so ravno to, kar smo potrebovali. Čeprav bo marsikdo skeptičen, koliko globine sploh lahko ima 2D “strategija”, boste kmalu spoznali, da razcvet lastnega kraljestva ni tako enostaven.

Top 10 iger meseca

10. Titan Quest Anniversary Edition

Steam: https://store.steampowered.com/app/475150/
Cena: 19.99€ (Znižana na 4.99€)
Zvrst: Hack&Slash, Igranje vlog

Eden izmed najboljših “Diablo klonov” je v tem mesecu dobil predelavo. Kljub temu, da je razvojni studio, odgovoren za Titan Quest propadel že pred časom, so nas presenetili z izboljšano različico njihove najbolj uspešne igre. “Novi” Titan Quest se lahko pohvali z večigralstvom, podporo višjih resolucij, izboljšanim delovanjem, modifikacijami, novimi sovražniki in še mnogo drugega. Skratka, če vam je bil všeč originalni Titan Quest ali če imate radi igre v stilu Diablo in Path of Exile, tu ne morete zgrešiti. Če pa ste že lastnik katere koli različice igre Titan Quest, pa je za vas Anniversary Edition povsem zastonj! En aplavz za THQ Nordic!

9. Siralim 2

Steam: https://store.steampowered.com/app/464620/
Cena: 14.99€
Zvrst: Igranje vlog

Na devetem mestu tega meseca se je znašla igra Siralim 2, za katero najverjetneje še niste slišali. Princip igre je dokaj enostaven, gre pa za podobno zadevo kot pri lovljenju Pokemonov. “Lovite” namreč različne kreature z unikatnimi sposobnostmi, katere lahko nato dodate v svojo zbirko, jih opremljate z orožji, razvijate… v glavnem, skorajda vse, kar bi si lahko zamislili in še več. Poleg tega Siralim 2 nudi tudi neskončno število stopenj, šefovske spopade, upravljanje gradu, copranje, kultno čaščenje in še mnogo drugega. Kljub retro izgledu na videz sploh ni švoh, dodatni bonus tega pa je, da deluje na čisto vsakem računalniku.

8. This Is the Police

Steam: https://store.steampowered.com/app/443810/
Cena: 14.99€
Zvrst: Strategija

THQ Nordic je bil ta mesec kar priden, to je namreč že njihova druga igra na tem seznamu. Policijskih simulacij do sedaj nismo videli v večjem številu. Smo pa zato sedaj dobili poslastico This is the Police, kjer prevzamemo nadzor nad Jack Boyd-om, načelnikom policijske postaje koruptiranega mesta Freeburg. Vaša naloge med drugim vključujejo upravljanje z osebjem, preprečevanje zločina in tiskovne konference, ob tem pa morate zbrati dovolj cvenka za pokojnino. Znajdete se torej v težki situaciji. Boste počistili mesto ali boste gledali le na lastno rit? Odločitev leži na vas.

7. MANDAGON

Steam: https://store.steampowered.com/app/461560/
Cena: Zastonj
Zvrst: Avantura

Če bi naredili lestvico iger, vrednih svoje cene bi bila MANDAGON zagotovo na prvem mestu. Čeprav je bolj kratka, gre še vedno za zelo zanimivo atmosfersko avanturo, kjer se lahko “sprehodite” po starodavnem Tibetanskem svetu Bardo. Poudarek leži predvsem na raziskovanju in narativni izkušnji, zaradi brezplačnosti pa je igra primerna za vsakogar… Torej brez izgovorov, da nimate dovolj denarja za nakup.

6. Obduction ®


Steam: https://store.steampowered.com/app/306760/
Cena: 29.99€
Zvrst: Avantura

Od  razvijalcev Cyan Inc. smo dobili starošolsko avanturo, ki se lahko pohvali z odlično zasnovanim svetom. Pahne vas v vesoljski svet, prebudite pa se v zgradbi, ki močno spominja na stereotipno ameriško kmetijo, za razkritev skrivnosti pa morate raziskati tudi bližnje zapuščeno mesto. Odlična avantura, kjer lahko prosto raziskujete in razrešujete uganke, a ne mislite, da je primerna le za otroke. Nekatere uganke bodo namreč marsikoga pustile z zmedenim izrazom na obrazu.

5. ABZU

Steam: https://store.steampowered.com/app/384190/
Cena: 19.99€
Zvrst: Akcijska avantura

Pa še nekaj z začetka meseca. Odpravite se na povodno avanturo ter raziščite celoten ocean. ABZU je vizualno zelo impresivna avantura, katere fokus leži predvsem na raziskovanju podvodnega sveta ter njegovih prebivalcev, primerna pa je predvsem za sprostitev po dolgem, napornem delovnem dnevu. Žal je precej kratka, prav tako pa ne nudi nikakršnega izziva, gre namreč bolj za interaktiven film kot igro, a vseeno odlično opravi to, kar si zastavi.

4. Batman – The Telltale Series

Steam: https://store.steampowered.com/app/475150/
Cena: 22.99€
Zvrst: Avantura

Prišla je prva epizoda nove Telltale igre, tokrat pa je v glavni vlogi zamaskiran junaček Bruce Wayne. Po pravici povedano je Batman eden izmed najboljših “superjunakov” za igro v stilu, po katerem so postali znani Telltale. Mračna tematika dobro sodi k načinu pripovedovanja in tudi tokrat se srečate z več odločitvami, od katerih je odvisno odvijanje zgodbe. A vseeno igra ni brez problemov. Ob izidu je bila namreč znana po obupnem delovanju, zaradi katerega se je hitro zamerila kar nekaj ljudem. Na srečo so se razvijalci hitro odzvali in delovanje izboljšali, a grenak priokus je še vedno tu.

3. Deus Ex: Mankind Divided

Steam: https://store.steampowered.com/app/337000/
Cena: 49.99€
Zvrst: Akcijsko igranje vlog

Najbolj odmeven izid tega meseca, Mankind Divided je bil zaradi prednaročilne politike deležen kar nekaj kontroverznosti že pred izidom. Problem povzroča tudi DRM, zaradi katerega je igranje možno oteženo, sploh če imate probleme z internetom. A sama igra je vreden naslov v seriji Deus Ex, nadgradi mnogo pomanjkljivosti predhodnika – še vedno imate na voljo več možnih načinov igranja (Rambo stil, tiholazenje…). Torej, sama igra je izvrstna, a podjetju, odgovornem za prodajo lahko samo žugamo s prstom.

2. Master of Orion

Steam: https://store.steampowered.com/app/475150/
Cena: 27.99€
Zvrst: Strategija

Drugo mesto pripada 4X strategiji Master of Orion, ki smo jo lahko že kar nekaj časa igrali s pomočjo zgodnjega dostopa. Od tamkajšnjega izida je bila priča že kar nekaj popravkom in glej ga zlomka, izkazala se je za povsem solidno vesoljsko strategijo. Pohvale gredo predvsem kompleksnemu bojnemu sistemu, prav tako pa vsebuje igra tudi ogromno osebnosti… no, to velja vsaj za različne rase. Igra je namreč odlično izdelana tudi s cinematičnega vidika… A morda se preveč zanaša na mehanike, ki so naredile starejše naslove tako uspešne, saj uvede le malo novosti. čeprav ji drugo mesto lestvice odlično pristaja, mi je osebno Stellaris še vedno bolj všeč.

1. F1 2016

Steam: https://store.steampowered.com/app/391040/
Cena: 49.99€
Zvrst: Dirkačina

No, to pa je naslov, za katerega nikoli nisem mislil, da ga bom lahko dodal na sam vrh seznama. Prejšnja leta so Codemasters namreč kot po tekočem traku izdajali le povprečne produkte, a letos so se zares izkazali. Gre namreč za najboljšo simulacijo formule do sedaj, prav tako pa je tudi nadzor nadvse odličen. Dodatno je še umetna inteligenca vredna svojega imena in nasprotniki delujejo dosti bolj naravno. Največji bonus pa je, da lahko, če imate priključen mikrofon, inženirju enostavno rečete, naj utihne. Letošnja formula je nujen nakup za vsakega ljubitelja dirkačin, če mi ne verjamete na besedo si preberite, kaj si o njej mislijo lastniki igre na steam-u.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime