Lestvica najboljših iger – September 2016

V lestvici najboljših iger si vsak mesec ogledamo deset najboljših PC iger, ki so izšle v tem mesecu. V obzir vzamemo le polne izide in tako igre v razvoju oziroma igre v zgodnjem dostopu, alfi ali beti ter dodatki ne pridejo v poštev.

Septembra se ni začelo le novo šolsko leto, ampak se je začela tudi jesen. Zakaj je to pomembno, ko govorimo o igrah? Ker večino poletja preživimo zunaj (oz. bi ga naj preživeli zunaj), večino večjih izidov izide jeseni ali pozimi. Zaradi tega lahko v naslednjih mesecih pričakujemo večje število AAA iger, kar pa NE pomeni, da bomo dobili same vrhunske igre, ki jim bomo brez-možgansko peli slavo. Kajti visok proračun ne pomeni ničesar, če ga ne znaš izkoristiti. Ampak dovolj o prihodnjih mesecih. September je bil še zmeraj bolj tih, kar se tiče večjih izidov, smo pa dobili zato kar nekaj solidnih zastonjskih iger. Kakorkoli, predstavljamo vam top igre tega meseca.

Častne omembe

Children of a Dead Earth


Začnimo v vesolju. Ste si kdaj želeli postati astronavt in nadzorovati svojo vesoljsko ladjo? Children of a Dead Earth je vesoljska simulacija, ki pa je dosti bolj obsežna, kot bi lahko sklepali iz velikosti manj kot 200MB. Od ostalih simulacij se razlikuje pod tem, da je vsa znanost in tehnologija v igri resnična, prav tako pa vključuje 1:1 obseg celotnega vesolja in natančno astrodinamiko, kar je več, kot bi lahko trdili za večino simulacij. Omeniti je potrebno tudi da vam, če niste nek velik navdušenec nad vesoljem in vesoljskimi ladjami, igre ne priporočam, saj je tudi kar težka. A vseeno si omembo več kot zasluži.

UNLOVED


Novi Doom letos ni bil edina igra iz serije Doom, saj je bil UNLOVED, ki je izšel ta mesec, sprva modifikacija igre Doom 2. A tu se podobnost tudi bolj kot ne zaključi. Na prvi pogled morda spominja na Left4Dead in podobne Co-Op streljačine, a se dejansko od njih razlikuje po mnogih stvareh. Ima pa tudi eno veliko prednost, ki jo postavi nad večino streljačin – vse stopnje so naključno generirane. Vključuje tudi štiri različne igralne načine, ki narekujejo tempo igre, količino plena in še kaj, med igranjem pa dobite “karmo” oziroma izkušnje, ki jo lahko nato uporabite za nadgraditev vašega karakterja. Zelo pohvalno, sploh glede na to, da je šlo sprva za modifikacijo.

The Curious Expedition


The Curious Expedition je raziskovalna simulacija, ki vas popelje na dogodivščino po neodkritem svetu. Zaradi proceduralno razvijajoče se zgodbe je vsako preigravanje drugačno, med tem pa je vmes vržena tudi obilica drugih zadevščin, vključno z upravljanjem z resursi, pogovarjanjem z domačini, boju z mnogimi različnimi živalmi, antičnimi kreaturami in celo dinozavri, plenjenju starodavnih templjev in iskanju antičnih artifaktov. Kljub majhnemu proračunu je uspelo nemškemu neodvisnemu razvijalcu ustvariti pravcat biser z velikim “srcem”.

Avadon 3: The Warborn


Še ena odlična igra, ki mnogim ni znana, sam pa seriji Avadon že dolgo sledim. Spiderweb Software nam že mnogo let dostavlja medsebojno podobne starošolske avanture, ki so si podobne tako po izgledu, kot tudi po mehanikah. Kljub temu, da na videz Avadon 3 ni nič posebnega, pa je igranje kar zakomplicirano in potrebuje kar solidno znanje angleščine, saj je večino dogodkov predstavljenih preko teksta. Tako resda ni primeren za vsakogar, a napredna customizacija in nelinearna zgodba močno pripomoreta k vživetju v igro – sploh za starošolske igračarje.

Heroes & Generals

Razvijalci te simulacije druge svetovne vojne bi težko izbrali boljši trenutek za izhod iz zgodnjega dostopa, pričakovanje nad novim Battlefield-om je namreč prineslo kar solidno število igralcev. Za razliko od Battlefield-a je Heroes & Generals bolj fokusiran na dejansko simulacijo ter je povsem zastonj, kar pa lahko prinese tudi določena tveganja… se bo razvijalcem uspelo upreti želji po dobičku in bodo raje prinesli uravnovešeno izkušnjo? Žal ne. Kar nekaj negodovanja gre namreč na račun mikrotransakcij, ki močno pohitrijo drugače počasen napredek, kar “kaznuje” zastonjske igralce. Prav tako tudi razvijalci niso ravno na dobrem glasu, saj jih po domače rečeno “boli k****” za ljudi, ki sledijo igri. To je tudi glavni razlog, zakaj se Heroes & Generals ni uvrstila med 10 deset iger, saj gre drugače za odlično streljačino, ki jo je vredno preizkusiti.

Top 10 iger

 10. Clustertruck

Začnimo lestvico z malo lahkotnejšo indie igro. Vprašajte se… kaj je zabavnega na skakanju s tovornjaka na tovornjak? Kot kaže, kar veliko stvari. Večini ljudi je namreč, kljub preprostem principu in dokaj visoki ceni (15€) igra, kjer počnete ravno to, všeč. Clustertruck vključuje kampanjo, kjer se težavnost počasi stopnjuje, različne sposobnosti, ki jih lahko uporabljate za lažje šviganje med tovornjaki, izdelovalca stopenj ter spletno lestvico, a to je bolj kot ne to. Gre za ne ravno zakompliciran princip, ki pa je dovolj zabaven, da si zasluži otvoriti lestvico.

9. Star Crusade CCG


Zastonjskim igram s kartami je zaradi močne konkurence težko dobiti večje število stalnih igralcev, konkurirati morajo med drugim z igrami kot sta Hearthstone in Magic the Gathering. A Star Crusade si je to vseeno zadal in mu je kar uspelo. Čeprav bi lahko rekli, da gre za Hearthstone v vesolju, je resnica malce drugačna. Na izbiro imate šest različnih frakcij (klas), ki se med seboj spopadajo za prevlado nad vesoljem ter več kot 400 kart. Glavni razliki med Hearthstone in Star Crusade sta, da je v slednji manj odvisnega od “sreče” (oziroma RNG-ja), za vsakega izmed vodij pa lahko izbirate med tremi različnimi šefovskimi sposobnostmi. Če vam je všeč Hearthstone, tu ne morete zgrešiti. Zaradi zastonjskosti pa lahko igro prosto preizkusite.

8. Particle Fleet: Emergence

Od razvijalcev igre Creeper World 3: Arc Eternal smo tokrat dobili igro s podobnim principom, a tokrat smo vrženi v vesolje. Particle Fleet: Emergence vsebuje vse mehanike, ki so naredile predhodnika tako privlačnega za igranje, prav tako pa vključi par zanimivih novosti. Čeprav gre za strategijo, se igra bolj kot tradicionalna tower-defense simulacija, kjer počasi zavzemate milimeter za milimetrom ter počasi potiskate sovražnika nazaj. Tokrat lahko za pomoč pri tem zgradite lastne vesoljske ladje, s katerimi se nato postavite po robu mogočnemu sovražniku, ki grozi, da zavzame celotno vesolje.

7. Mother Russia Bleeds

Rusi spet osvajajo svet… a tokrat preko računalniških zaslonov. Mother Russia Bleeds je pretepaščina po stopinjah klasične igre Street Rage. Pohvali se lahko z visoko težavnostjo, brutalnostjo in gladkim delovanjem. Čeprav se lahko brez problemov pretepate sami, pa je, kot je značilno za igre tega žanra, priporočljivo igranje v dvoje, kjer pa naletite na majhen problem. Igranje preko spleta namreč ni podprto, torej vam preostane le starošolsko deljenje zaslona. To niti ni problem, če imate kogar, ki se vam bo pridružil v tej pretepaščini. Drugi pa se boste morali malce bolj potruditi, če želite izkusiti večigralstvo. Tako da hitro v bližnji bar, če pa že ne boste našli soigralca, pa boste vsaj malo potrenirali.

6. How to Survive 2


Ob izidu se je How to Survive zdela kot še ena klasična zombaščina, a se je izkazala za malce več (tudi po zaslugi maskote). Tako ni bil nihče presenečen, ko je v zgodnji dostop prišlo nadaljevanje. Kljub mešanem odzivu (glavni problem je predstavljal okoren nadzor) je v tem mesecu uspelo ugledati luč sveta. Pohvaliti je potrebno razvijalce, saj so prisluhnili igralcem in tako izboljšali kar nekaj mehanik, čeprav gre še vedno za podobno igro. Dvojka se odvija par mesecev po tem, kjer se prvi del konča. Virus je prišel iz otoka in prebivalce celotnega sveta spremenil v žive mrtvece. Vaša naloga je organizacija lastne postojanke ter vse, kar pride s tem. Torej lahko pričakujete pobiranje zelišč, kreftanje, razčetverjenje ter sodelovanje z do tremi igralci. Prav tako se vrača tudi ruska maskota Kovac.

5. Fractured Space

Pa smo prišli do že tretje zastonjske igre na lestvici in druge izmed njih, ki se odvija v vesolju. Ima več igralnih načinov, vključno z PvE, PVP ter Co-op 5v5 bitkami, kjer se z veliko selekcijo vesoljskih ladij borite v medzvezdnih spopadih. Gre za unikaten pristop k MOBA žanru, kjer je velik poudarek na taktičnem razmišljanju ter hitrih refleksih. Prav tako je tudi z grafičnega vidika igra nadpovprečna, čeprav to ni ravno prioriteta v tem žanru. Majhen problem predstavlja le število igralcev, saj le teh ni preveč. Skratka, ker je igra zastonj, nimate ničesar za izgubiti (razen prostora na disku), če jo preizkusite.

4. Dead Rising

Ne, ne gre za novi Dead Rising, na štirico bo treba še počakati ;). Namesto tega smo na osebnih računalnikih dobili prvi Dead Rising, in to v 60 sličicah na sekundo! Morda je igra res že malce stara, a še vedno gre za eno izmed najboljših klavnic zombakov, kar ob veliki konkurenci pove vse. Je pa res tudi, da ima kar visoko ceno 20€, kar lahko marsikoga odvrne od nakupa, sploh glede na to, da stane Dead Rising 2 dobra dva evra manj. A vseeno gre za klasiko, ki jo morate preizkusiti, preden boste razumeli vso navdušenje nad njo.

3. Lost Castle

Prišli smo na prve tri igre meseca. Če so vam všeč igre kot Castle Crushers in Rogue Legacy, je Lost Castle kot nalašč za vas. Že kar nekaj časa je bil v zgodnjem dostopu, a kot mnogo iger s tega seznama, je izšel ta mesec. Glavni aduti se skrivajo v raznolikosti klas ter množici orožij, artefaktov ter nasprotnikov. S tega vidika lahko rečemo, da je Lost Castle podoben Binding of Isaac, saj obe vsebujeta kar nekaj podobnosti. V obeh se preigrljivost  skriva predvsem v stalnem napredku, saj tako umiranje ne pomeni konca. Vas pa moram opozoriti, da sta igri podobni tudi po težavnosti in bo tako Lost Castle na najtežji težavnosti predstavljala izziv za še tako zagrizenega veterana.

2. Mad Games Tycoon


Na drugem mestu se skriva “simulacija” razvoja računalniških iger. Kdo bi si mislil, da bo igra, kjer izdelujete igre, takšen uspeh. Čeprav gre za simulacijo, ne pričakujte ravno naprednega programiranja. Gre bolj za nadzor razvojne ekipe, ki delo opravi namesto vas. Vseeno imate na voljo kar nekaj opcij in tako se bo ob razvoju igre leta marsikomu narisal nasmešek na obraz. A kot dejanski studio morate začeti tako rekoč z ničle in počasi graditi na uspehih. Boste porabili kopico denarja za razvoj sanjske igre ali boste, kot po tekočem traku, pljuvali ven generične naslove in vam bo šlo le za denar? Odločitev je vaša.

1. Cossacks 3

Pa smo prišli do prvega mesta. Dejansko bi lahko Cossacks 3 rekli tudi Cossacs 1 HD remake, saj gre za ravno to. A je to nujno slaba stvar? Niti ne. zakaj bi popravljali, kar dokazano deluje? Namesto tega dobimo predvsem izboljšan izgled ter novo kampanjo (kot da kdo igra Cossacs zaradi kampanje). Še vedno lahko torej zgradite svojo vojsko suličarjev ali zlorabljate vse vojne taktike, ki ste jih odkrili v enici. Edin granak priokus je, da je žal Cossacs 3 od enice prevzel tudi hrošče (ter dodal še par novih), kar bi razvijalci med 15 leti, kar jih je minilo od izida prve igre, res lahko popravili. A vseeno gre za instantno klasiko, ki bo vredna preigravanja še mnogo let.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime