Test – Acer Liquid Zest Plus

V test smo dobili nov Acer-jev mobilni telefon srednjega cenovnega razreda z malo čudnim imenom. Kakšen se nam je zdel? Preverite.

Specifikacije

Splošno

Kapaciteta baterije: 5000 mAh
Odstranljiva baterija: Ne
Datum Izida: April 2016

Zaslon

Velikost: 5.50″
Resolucija: 720×1280

Strojna oprema

Procesor: MediaTek MT6735 1.3GHz
Število jeder: 4
Spomin: 2GB
Prostor: 16GB
Dodatni prostor: MicroSD <32GB

Kamera

Zadnja kamera: 13 mega-pikslov
Flash: Ja
Sprednja kamera: 5 mega-pikslov

Programska oprema

Operacijski sistem: Android 6.0

Povezljivost

Wi-Fi: Ja
GPS: Ja
Bluetooth: v4.00
USB OTG: Ja
Slušalke: 3.5mm
FM: Ja
Število kartic: 1

 Video opis

Opis

Zunanjost

Tanko, 9.8 mm debelo ohišje je večinoma izdelano iz plastike, kvaliteta ohišja pa je glede na ceno sprejemljiva. Na  spodnjem delu zadnjega dela je viden tudi napis acer. Sprednji del pa pokriva zaslon debeline 77 mm in višine 154mm. Tako zaslon pokriva okoli 70% celotnega sprednjega dela telefona. Na desni strani se nahajajo gumbi za vklop ter nadzor zvoka. Na zadnjem delu pri vrhu in spredaj na vrhu je vidna tudi kamera, zadaj pa je zraven nje lociran tudi zvočnik. Še en zvočnik, namenjen telefoniranju, se nahaja na samem dnu.

zest6-420-90

Zadnji pokrov je odstranljiv (z malce težave), kar omogoča dostop do mikro-SD reže ter dveh rež za mikro sim kartici. Reži se nahajata na mestu, ki omogoča lahko vstavljanje in odstranjevanje kartic. Večino spodnjega dela zavzema 5000mAh baterija, ki je žal ni mogoče odstraniti. Vsekakor se to za osnovne uporabnike ne bo izkazalo za problem, a zamenjava brez obiska servisa ni možna.

maxresdefault-3

Liquid Zest Plus vsekakor potrebuje globok žep, saj je kar velik, kar je obenem plus in minus. Prenosnost je vsekakor manjša kot pri kakšnem manjšem telefonu, je pa zato zaslon večji in bolj pregleden.

Zaslon

5.5 palični IPS zaslon deluje na resoluciji 1280×720. To je vsekakor dovolj za normalno uporabo, morda je celo malo prevelik. Gorilla glass zaščita mu da solidno vzdržljivost, a vseeno metanje telefona v tla ni priporočljivo. Še en plus je, da je Acer uporabil tehnologijo, ki prepreči zrak med panelom za dotik ter LCD zaslonom. To sicer ni nenavadno, a navadno je tehnologija rezervirana za telefone višjega cenovnega razreda. Pripomore k nižji odsevnosti ter izboljša branost, sploh na prostem, kjer navadno sonce povzroča nemalo težav.

acer-liquid-zest-plus-185860

Testi so pokazali, da ima zaslon enakomerno osvetlitev, ki rangira od 411cd/m2 do 437cd/m2. Sicer je desna stran zaslona, sploh spodnji rob, malce svetlejša, ampak to na prosto oko ni niti malo vidno in tako ne bo motilo niti najbolj zahtevne uporabnike. Enakomernost osvetlitve je 94%, kar prekaša večino konkurenčnih izdelkov.

Programska oprema

Acer Liquid Zest Plus deluje na šesti iteraciji androidovega operacijskega sistema, ljubkovalno poimenovani “Marshmallow”. Uporabniški vmesnik se ne razlikuje od standardnega androidovega vmesnika, je pa vidnih par malih vizualnih sprememb. Med drugim operacijski sistem omogoča “lebdenje” aplikacij, Google Now, ki omogoča brskanje po internetu ob odprtih aplikacijah, izboljšan copy&paste, nastavljanje dovoljenj za posamezne aplikacije, dodelitev izjem za ohranjevanje baterije in skrivno igro, ki je v operacijski sistem vdelana kot velikonočni jajček – gre za klon popularnega Floppy Bird-a.

SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Telefon omogoča uporabo “Quick Touch” gestur, ki jih lahko vnesemo, ko je telefon zaklenjen. Za navigacijo služi aplikacija AcerNav (zasnovana na TomTom zemljevidih), ki za delovanje ne potrebuje povezave s spletom. Integriran Wi-Fi modul podpira le IEEE 802.11 b/g/n standard, kar je tipično za ta cenovni razred.

Delovanje

Liquid Zest Plus deluje na leto starim 7MediaTek-ovem ARM srednjega cenovnega razreda. Procesor je zasnovan na 28 nanometrični strukturi in za delovanje uporablja štiri jedra. Skupaj z 2GB spomina je to čisto dovolj za delovanje, ki je primerljivo s konkurenčnimi izdelki. V času testiranja je telefon ves čas deloval gladko, tudi ko smo ga poskusili obremeniti z več odprtimi aplikacijami naenkrat.

maxresdefault

Tudi med telefoniranjem nismo naleteli na nič težav, signal je bil dober, kvaliteta zvoka prav tako. Zadnji zvočnik omogoča maksimalne glasnosti do 85dB. Kvaliteta zvoka je odlična, tudi na višjih glasnostih. Tudi kvaliteta zvoka, predvajana preko 3.5mm avdio priključka je dobra in zadostno glasna.

Bi pa izpostavil, da 16GB kapacitete ne deluje na ravno visokih hitrostih in se je izkazalo za šibkejše od konkurence. Ob testu smo ugotovili, da ima lahko vstavljena mikro-SD kartica maksimalno hitrost do 30MB/s za branje ter 16MB/s za pisanje podatkov. To ga postavi za večino srednje cenovnih telefonov, a ni opazno ravno pogosto.

Igre

ARM Mali -T720 MP2 omogoča zadostno grafično moč za poganjanje večine iger iz Google Play trgovine. Za test smo uporabili benchmark v igri Epic Castle.

graph2Kamera

Zadnja kamera ima nativno resolucijo 13MP. Fotografije so ostre in v večini primerov dobro osvetljene, osredotočanje pa deluje dobro. Je pa dinamični rank malo prenizek, zaradi česar lahko ob določenih svetlobnih pogojih slike izgledajo pretemne. Prav tako se kamera slabo obnese tudi ob zelo slabi svetlobi. Kamera omogoča tudi snemanje do maksimalne kvalitete 1080p v 30 sličic na sekundo.

 

Sprednja kamera, ki se nahaja na vrhu telefona, deluje na resoluciji 5MP. Kvaliteta je zadovoljiva za video klepet in selfije.

Baterija

5000 mAh baterija omogoča dobre tri dni zmerne uporabe, ob intenzivnem testu pa je telefon zdržal malce čez 13 ur. To bo zagotovo zadostilo tudi najzahtevnejšim uporabnikom, saj se v tem aspektu telefon kosa tudi z višjimi cenovnimi razredi. Po zaslugi Quick Charge tehnologije je tudi čas polnjenja nižji od dveh ur, kar je presenetljivo glede na visoko kapaciteto. Ob odstranitvi priključka po malo manj kot eni uri se je baterija napolnila za približno 50%.

maxresdefault-1

Glavni razlog z visok operativni čas baterije je poleg kapacitete tudi nizka poraba, saj ob maksimalni porabi ta šteje 4.49 W. Glede na 5.5″ zaslon je to skorajda izjemno.

Zaključek

Z Acer Liquid Zest Plus smo potrošniki dobili soliden srednje cenovni telefon, ki bo zadovoljiv predvsem uporabnike, ki iščejo velik telefon, ki ga ni treba polniti vsak dan. Soliden zaslon, kvaliteta glasbe in dve reži za sim kartice je še par stvari, s katerimi se lahko pohvali nov član Acerjeve družine. Edini negativni stvari, katere bi izpostavil sta, da zaslon ne deluje na Full HD resoluciji in da ohišje ni najboljše kvalitete, čeprav vsekakor ne deluj ceneno.

acer-liquid-zest-plus-4-16

Slik, ki so bile posnete z Acer Liquid Zest Plus

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime