Preizkusili smo: Asus ROG Spatha

Nekateri boste presenečeni, a tudi Asus ima že kar nekaj predstavnikov na področju mišk. So različnih cenovnih razredov in stilov, a ROG Spatha je zagotovo najelitnejša med njimi. Ampak a sploh ima možnost konkurirati, na tem področju veliko bolj izkušenim, Razer, Logitech, Roccat…? Po izgledu ter dodatnim bonbončkom zagotovo. A že na začetku moram hobite razočarati. Asus je miško izdelal z moškimi v mislih. Odpadete tudi dekleta, ker za njeno premikanje potrebujete orožni list.


Tehnične specifikacije

  • Laserski senzor
  • DPI (max): 8200
  • Teža: 175g
  • Stopnja odzivnosti: 2000Hz (brezžična)/1000Hz (žična)
  • Pospeševanje: 30g
  • Nastavljivi gumbi: 12
  • Osvetlitev: Nastavljiva RGB osvetlitev s 3 različnimi območji
  • Možnost žične ali brezžične uporabe
  • Možnost menjave stikal pod gumbi
  • Ohišje iz magnezija
  • Priloženi 2 Omron stikali

Video test


Embalaža

Glede embalaže so se pri Asus-u več kot potrudili, kar je vidno že takoj. Kvalitetno ni le pakiranje, tudi dodatnih bonbončkov je kar nekaj. Ampak, saj govorimo o miški s ceno nad 100€, torej je kaj takega tudi pričakovati. Sama škatla je iz trdega kartona v črno/sivo/rdeči kombinaciji.

Ob odstranitvi pokrova vas pričaka Asus-ova dobrodošlica v klub elitnih igračarjev oz. republiki gamer-jev. Še eno plast nižje so navodila v plastični vrečki. Čeprav je knjižica kar debela, je samih navodil za dve strani. So pa na voljo v štiriindvajsetih jezikih in ne, slovenščine ni med njimi. Vsebujejo seznam vsega, kar bi naj bilo v škatli, (zelo) hiter vodič in navodila za menjavo stikal.

Naslednja v vrsti je miška. Več o njej v naslednjem poglavju. Nahaja se v kartonasti embalaži.

Na samem dnu je še kvalitetna, črna torbica iz blaga, ki vsebuje vse dodatne pripomočke. Ravno takšne stvari ločijo visoko in nizko cenovne miške, pri slednjih dodatki navadno preprosto ležijo na dnu škatle. Prekriva jo logotip in stilski napis Republic of Gamers, odpre pa se s pomočjo zadrge. Čeprav torbice ravno ne boste uporabljali za prenašanje miške naokoli, pa je vseeno dobrodošel kotiček, kamor lahko shranite vse pripomočke, ki jih trenutno ne uporabljate.

Notranjost torbice je prekrita z penasto podlago. Dodatki vključujejo poseben izvijač, ki je namenjen razstavitvi miške ob menjavi stikal, obložen, 2m dolg kabel za miško, 1m dolg kabel iz umetne mase za stojalo, dve znački ROG – ena rdeča in ena srebrna, dve rezervni stikali ter stojalo, ki hkrati služi tudi kot polnilna postaja ter oddajnik, če miško uporabljate brezžično.

  


Izgled

Na prvi pogled je Spatha nekoliko podobna Roccat Nyth in daje občutek, kot da je bila izdelana za ruske gozdarje. Je preprosto gromozanska in namenjena bolj kot ne ljudem z velikimi dlanmi. Tudi njena teža je temu primerna, saj tehta kar 175g (vsaj ne boste rabili obiskovati fitnesa). Osrednja konkurenta Logitech G900 in Razer Mamba sta s svojimi 107g in 125g kar precej lažja.

Izdelana je iz magnezija in že na otip se občuti kakovostna izgradnja. Zgornja stran je v celoti črne barve obsidiana, medtem, ko je spodnja stran iz aluminija srebrne barve. Zaobljenost kombinira z velikim številom ostrih robov, kar ji da eleganten, moderen, skorajda športen videz dirkalnika.

Zraven standardnega levega in desnega gumba, koleščka (obloženega z gumo) ter gumba za koleščkom za DPI nastavitve vsebuje na zgornji strani še dva ozka, dolga gumba, ki pa sta na lokaciji, ki mi ni ugajala in ju tako nisem uporabljal.

Na obeh straneh ima spodaj nameščeno gumo, ki nudi izjemo dober oprijem. Desna stran je razen tega dokaj standardna, brez kakršnega koli dodatka, a ergonomično oblikovana.

Za razliko od desne strani pa je leva do roba napolnjena. Vsebuje kar šest gumbov, združenih v nepravilni petkotnik. Do vseh dostopate s palcem. Niso običajne oblike in se razlikujejo tudi po velikosti. Osebno mi njihov dizajn ni kaj preveč všeč, saj bi v stresni situaciji le stežka hitro zadel pravega. Tudi na pritisk so precej togi in potrebno je pritisniti s precejšnjo silo, da se stikalo sproži (seveda bi jih drugače kar naprej pritiskali ob samem držanju miške).

Na sprednji strani se nahaja tudi mikro USB priklop, kamor lahko vstavite priložen kabel, če želite miško uporabljati žično. Zasnovan je tako, da se kabel ne vleče po mizi.

Kot večino mišk pod »gaming« oznako, je tudi Spatha opremljena z RGB osvetlitvenim sistemom. Sestavljajo ga 3 osvetlitvene cone. Prva se nahaja pri koleščku, druga ob šestih gumbih na levi strani, tretja pa osvetljuje logotip na hrbtišču. Osvetljava je dokaj minimalistična in nudi tudi veliko prilagodljivosti, od barv pa do intenzivnosti, utripanja in podobnega.

Kabel je pleten ter kvalitetne izdelave z dolžino dveh metrov. Na obeh koncih vsebuje tudi logotip ROG. Na straneh ima zarezice, ki preprečujejo nenadno izgubo stika – a to prinaša tudi slabost. Če se kabel poškoduje ali preneha delovati, bo potrebno kupiti identičnega, saj univerzalnih ni možno priključiti.

Tudi stojalo je, tako kot miška, črne barve z ROG napisom in logotipom. Služi več namenom. Prvi je seveda viden že v imenu – po zaslugi magneta, pametno nameščenega na dno miške in levo stran stojala, lahko nanj kadarkoli odložite miško. Njegov drugi namen je tudi oddajnik signala za brezžičen način miške, služi pa tudi kot njena polnilna postaja. Lučka na dnu takrat tudi prikazuje stopnjo baterije.

Lahko ga uporabljate leže ali pokončno, saj so zraven priložene kovinske nogice. Žal se nogice izjemno hitro iztaknejo, že ob najmanjših dvigih. Polnilec je magneten in ni strahu, da bi zgrešili polnilne konektorje. Miški se namreč odlično prilega. Ker je polnilec od miške precej lažji, bo potrebna pazljivost, ko jo boste izključili iz napajanja.


Ergonomija

Celotno gledano imam glede dizajna kar nekaj pripomb. Miška sicer zgleda izjemno dobro in je tudi na otip kakovostno izdelana, vendar ne bo primerna za hobite, večino deklet in sofriče, ki ne premorejo dovolj moči, da bi lahko pritisnili toge stranske gumbe. Za velikane in pol-velikane pa bo kot perfektna, saj bo odlično sedla v roko in izražala vašo možatost.

Ker imam sam večje dlani, sem za mnenja obeh strani miško za dan posodil prijatelju, ki je pravo nasprotje. Če ga slučajno opazite, boste razbili mit, da hobiti in Šajerska ne obstajata. Kot sem pričakoval, je imel na miški čuden občutek, poslušati pa sem moral tudi, kako mu ni všeč teža, ker jo komaj drži v dlani. Fantič, uporabljaj jo še par tednov pa boš lahko dvignil še kaj drugega, kot le miško. Šalo na stran – če imate manjše dlani, vam miška enostavno ne bo ustrezala.


Delovanje

Velik plus je, da lahko miško uporabljate tako brezžično, kot tudi žično.

Zaradi teže in velikosti sodi ROG Spatha med nišne miške, ki bo nekaterim všeč, drugim pa spet ne, glede na vaš stil igranja. Perfektna je predvsem za strategije ter MMO-je.  Dodatni gumbi so kot idealni za veliko število sposobnosti ter bližnjic, ki so navadno prisotne v teh igrah. Sicer obstajajo miške z večjim številom gumbov (npr. Razer Naga), ampak za večino ljudi bo več kot služila svojemu namenu.

A za igre kot so Battlefield, League of Legends in Overwatch ni najbolj primerna. Za te igre so boljše lahke, manjše miške, kjer težka, okorna Spatha ne pride najbolj v poštev. Prav tako veliko število nastavljivih gumbov tam ne pride do izraza, saj jih redko kdaj potrebujete več kot pet.

Čeprav lokacija gumbov v teoriji zveni dobro, pa jih boste v praksi občasno zamenjevali, saj niso označeni s številkami ali črkami ter se nahajajo čisto skupaj. Prav tako miška ni najbolj primerna za brskanje ter pisarniška opravila – mislim, da ne rabimo pojasniti, zakaj. Natančnost je sicer dobra, a teža in štorastost se izkažeta za nadlogo. Pravzaprav je vse gumbe, razen desnega in levega, potrebno pritisniti z malo večjo silo, kot jo boste navajeni pri drugih miškah.

Za levi in desni gumb uporablja kakovostna Omron stikala, ki imajo 60gf in so ocenjena na 20 milijonov klikov. Zraven sta dodani tudi 75gf stikali, ki omogočata še težje pritiske. Slednja sta ocenjena zgolj na 1 milijon klikov, bosta pa koristni za bolj kontrolirano igranje.

Za brezžične miške je PR (pooling rate) izjemno pomemben. Pove nam, kolikokrat v sekundi miška poroča svojo lokacijo računalniku v Hercih. Asusu je uspelo doseči impresiven PR pri 2000Hz, kar zmore izjemno malo mišk.Ker večini uporabnikov zadošča že 500Hz in PR vpliva na obremenjenost računalniškega procesorja, je za manj zmogljive strojčke priporočljivo PR znižati na okoli 500Hz.

Optični senzor dovoli nastavitve do 8200 DPI, kar je zagotovo več, kot boste kadarkoli potrebovali – osebno sem se držal pri okoli 1500 DPI. Poskusil sem kalibracijske nastavitve za različne podlage, ampak nisem zaznal večjih razlik, saj je miška ves čas delovala precizno. Večino časa sem jo uporabljal v brezžičnem načinu, ampak tudi tam nisem opazil nobene latence – brezžična tehnologija je dandanes že dovolj dobra, da do nje ne sme priti.

Baterija zdrži kar nekaj časa, z življenjsko dobo skoraj dveh dni, preden se začnejo pojavljati opozorila. Tudi polnilni čas ni preveč dolg. Glede na to, da se baterija polni preko stojala, se, če po končani uporabi miško odložite tja, na tem področju nikoli ne bi smeli srečevati z težavami.


Programska oprema

Kot konkurenčni izdelki, tudi Asus ponuja kos programske opreme. Poimenovali so ga ROG Armory, snamete pa si ga lahko s spleta. Vsebuje kar nekaj koristnih zadev, katere bomo sedaj preleteli.

Prvi zavihek omogoča spreminjanje funkcij gumbov.

Na drugem imamo par nastavitev glede delovanja – dve DPI nastavitvi, med katerimi lahko menjujete z uporabo gumba za koleščkom, poravnavanje, ki je večinoma neuporabno, pospeševanje oz. zaviranje ter odzivni čas, merjen v ms.

Tretji zavihek omogoča širok izbor nastavitev glede LED osvetljave – od intenzivnosti, utripanja, barv pa do sinhronizacije vseh mest osvetlitve. Na voljo imate 16 milijonov barv, a vzemite v obzir, da je dejansko nastavljivih barv okoli 100.

Potem je tu kalibracija, kjer lahko spremenite nastavitev glede podlage, na kateri miško uporabljate. Lahko uporabite prednastavljene profile ali pa se jo lotite sami. Zavihek vsebuje tudi nastavitve glede višine, na kateri senzor prične delovati.

Na zadnjem zavihku je še par opcij glede baterije. Vidite lahko trenutno napolnjenost, spremenite čas spanja in nastavite utripanje, ko baterija doseže določeno stopnjo.

Še zadnja zanimiva stvar so makroti, ki jih lahko nastavite določenim miškinim gumbom, ob pritisku katerih se nato izvedejo.

Programska oprema je zadovoljiva in omogoča, kar od nje pričakujemo. Tako lahko nastavite gumbe, dve različni DPI nastavitvi, polling rate, odzivnost, osvetljavo, kalibracijo površine ter preverite stanje baterije. ROG Armory je dober kos programske opreme. Krasi ga preglednost in množica funkcij, ki jih bodo zahtevni uporabniki znali izkoristiti.


Zaključek

Asus ROG Spatha je dobra miška odličnega izgleda, z velikim številom opcij. Tudi kvaliteta izdelava je izvrstna, z magnezijevim vrhnjim delom ter aluminijastim dnom.  Z veliko dodatnimi bonbončki ter žičnim in brezžičnim načinom uporabe nudi tudi veliko prostora za prilagodljivost.

Je pa Spatha ogromna, zaradi česar za ljudi z manjšimi dlanmi ne bo najbolj primerna. Število dodatnih tipk jo naredi kot idealno za igralce MMO-jev, večino časa pa bo večina gumbov ostala neizkoriščenih. Optični senzor omogoča dovolj visoke nastavitve DPI za vsakogar – tudi na dveh 4K zaslonih, čeprav je potrebno omeniti, da nekatere konkurenčne miške nudijo do 16 000 DPI.

Ampak vse to ne pride poceni. Za svoj primerek bodite pripravljeni odšteti okoli 140€, kar je precej tudi za tako napredno miško. Nakup tako priporočam igralcem iger s počasnejšim tempom, ki merijo vsaj 175cm ali pa redno hodijo v fitnes.

Svoj izvod miške pa dobite na EIGRE.si – ASUS SPATHA Wireless

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime