Predogled: Shadow of Nebula

Razvojna ekipa: Bisonia (Poljska)
Spletna stran: 
https://www.shadowofnebula.com/
Steam: https://store.steampowered.com/app/433960/
Napovednik: https://www.youtube.com/watch?v=_Sg0uEZMcRI
Operacijski sistemi:
Windows XP, 7, 8, 8.1, 10
Cena: 4.99€ *na voljo je tudi demo različica*

Zvrst: Point & Click Avantura

Testna različica: 0.12.26

Obstaja možnost, da so razvijalci nadaljnji razvoj igre opustili.


Opis

Odvija se leto 3102, človeška rasa pa je že zdavnaj začela osvajati vesolje. Igra vas postavi v vlogo vesoljskega kurirja na zadnji nalogi pred upokojitvijo. Po bitki z vesoljskimi pirati ste prisiljeni pristati na prvi pogled nenaseljeni rudarski koloniji, za katero pa se hitro izkaže, da so na njej prisotni ljudje. Čeprav je vaš namen ob prihodu popraviti ladjo in čimprej zapustiti planet, kmalu ugotovite, da bodo odločitve, ki jih boste morali sprejeti, odločale o usodi celotne človeške rase. Pri tem boste morali razrešiti mnogo ugank, na poti pa vam bo stalo mnogo ovir. Za uspešno razrešitev in pobeg z planeta boste morali uporabiti vse resurse, ki jih boste imeli na voljo, prav tako pa boste za reševanje ugank uporabiti možgane.

Shadow of Nebula je staro šolska “point&click” futuristična avantura. Fokus igre je predvsem na zgodbi ter reševanju ugank. Zgodba je zanimiva in dokaj unikatna, govori pa predvsem o pobegu z planeta. Pot vas pelje skozi več različnih okolij, ki se včasih nahajajo v virtualnem svetu.

Tako je, na voljo boste imeli napravo, katera vam omogoča obisk virtualnega sveta. Seveda morate, preden želite obiskati druge virtualne svetove, pridobiti njihov IP naslov, tega pa pridobite od ostalih prebivalcev planeta, predvsem od ljudi, ki so zboleli za boleznijo CPP. Ta namreč ohromi možgane in naredi zbolelega človeka neodzivnega na dogodke okoli njega. V virtualnem svetu se sicer z njim lahko normalno pogovarjate.

shadow-of-nebula_004
Igra ima 2.5D koncept, ki se uporablja za večino iger tega žanra

Do odkritih informacij lahko dostopate preko baze podatkov, ki je na voljo v obliki podatkovne kocke v vašem inventarju. Tam se nahajajo tudi vse stvari, ki jih najdete na svoji poti. Kombiniranje je klasično za ta žanr, stvar enostavno zgrabite in jo prestavite na stvar, s katero jo želite kombinirati. Tako pri inventarju ni za omeniti nič nenavadnega. Morda se je treba na kontrole malo privaditi, saj niso najbolj enostavne (z desnim klikom miške stvar dvignete, nato morate miško prestaviti izven območja inventarja, kjer lahko nato kliknete na objekt, na katerem želite izbrano stvar uporabiti).

Uganke so dobro zastavljene ter raznolike. Nekatere potrebujejo osnovno znanje matematike, za uspešno končanje drugih pa boste časovno omejeni, tako da jo boste morali rešiti hitro. So dokaj logične, čeprav je zaradi dokaj velikega števila stvari v inventarju včasih potrebno malce ugibati. Večina ugank po začetku je dokaj standardnih. Najti morate orodje, tega pa nato uporabite na določenem predmetu (ali več predmetih), da dobite nov pripomoček. So pa nekatere uganke dokaj težke, saj vas igra ne vodi za roko (tako sem naprimer moral sam uganiti, da moram lockpick izmakniti takrat, ko stražar na kratko odvrne pogled). Zaradi dokaj velike mape vam bo trenuten cilj tako nejasen, je pa tako v kar dobrem številu iger tega žanra.

cyberroom
Preko podatkovne kocke lahko dostopate do virtualnega sveta

Dolžina igre je kar solidna, sploh za nizko ceno. Res je, da boste kar nekajkrat morali obiskati ista okolja, je pa zelo koristen pripomoček, ki omogoča hitro potovanje. Ker igra še ni dokončana, se bo dolžina najverjetneje še povečala. Nedokončanost se definitivno pozna. Zelo slab angleški prevod s slovničnimi napakami in narobe postavljenimi stavki je zagotovo velika slabost. Vseeno je možno vedno razbrati njihov pomen, vseeno pa uniči imerzijo.

Dober angleški prevod se mi zdi vitalnega pomena, saj igra temelji na zgodbi ter ugankah. Najverjetneje je glavni razlog zanj, da razvijalci prihajajo iz Poljske in tako niso preveč vešči v angleščini. Igra ima tudi nekaj hroščev ter grafičnih napak (moti tudi črn rob na višjih resolucijah), pa tudi uporabniški vmesnik je dokaj lesen. Manjka tudi vodič, saj se boste morali mehanike naučiti sami. Večina vam jih bo že takoj jasnih, saj gre za tipične mehanike tega žanra. Je pa tudi nekaj novih, ki bi potrebovale razlago. Pogrešam še govor, ki ni vključen. Je pa to opravičljivo, saj ima nizki proračun.

Končna ocena

Pozitivno:
+ Logične in raznolike uganke
+ Zanimiva zgodba
+ Nizke sistemske zahteve (primerna za integrirane grafične kartice)
+ Nizka cena in možnost preizkusa (demo)

Negativno:
– Na višjih resolucijah ima igra črne robove
– Zelo pomanjkljive nastavitve
– Slab angleški prevod


Shadow of Nebula je avantura z dobro zgodbo,
ki jo nazaj drži 
predvsem slab angleški prevod.

Bron

 

 

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime