Hearthstone osnove #1: Razlika med razumevanjem in poznavanjem

Kaj imajo skupnega dobri igralci Hearthstona in pokra?

Verjetno je vsak izmed nas vsaj enkrat po televiziji spremljal World Series of Poker (WSOP). Ni težko opaziti, da izmed več kot 6.000-ih igralcev, »final table« (najboljših 9 igralcev) le redko doseže isti tekmovalec dve leti zapored. Morda si mislite: »Seveda, saj je tako ali tako samo igra na srečo!«. A kako potem razložite posamezne, neverjetne presežnike? Eden najboljših igralcev pokra, Daniel Negreanu, je v življenju dosegel kar 31 takšnih finalov. Pri pokru in drugih igrah s kartami je za preskok med posameznim in konstantnim uspehom potrebno globoko znanje o mehanikah igre.

V preteklosti je bil Hearthstone v šali poimenovan »wizard poker« (čarovniški poker). Menim, da je to zelo dobra primerjava, saj s pokrom deli veliko lastnosti. Vsak izmed nas je pri Hearthstonu enkrat ali dvakrat zmagal s pomočjo tako absurdne količine sreče, da ga je bilo ali sram ali pa je, kot v mojem primeru, nejeverno gledal v računalniški zaslon, trdno odločen, da si gre kupit loterijsko srečko. Žal pa je ena od lastnosti sreče, da te tudi kdaj zapusti. Včasih boš v začetno dlan dobil same neuporabne karte, včasih bo ključna karta, ki jo potrebuješ za zmago, med zadnjimi tremi v decku. Tega se ne da spremeniti. Če se zanašaš na srečo, boš mogoče doživel posamezne uspehe, na dolgi rok pa ne boš prišel daleč. Kot dober igralec pokra in Hearthstona pa lahko iz katastrofalnih kart narediš limonado. To je ključna razlika med dobrimi in slabimi igralci.

Razumi svoj in nasprotnikov deck

Razlika med razumevanjem in poznavanjem decka je velika. Poznavanje pomeni, da veš katere karte deck vsebuje in njihove učinke. Na tej stopnji ostane velik del igralcev. Če pa deck razumeš, se zavedaš, kakšne so njegove prednosti in slabosti, kaj je njegov »win-condition« (način, kako zmaga) in kako ga lahko izigraš pa si že napredoval korak dalje. To še posebej velja takrat, kadar pristaneš v »mirror-match-u«, torej če igraš proti nasprotniku, ki uporablja isti deck kot ti. Skoraj vedno bo zmagal tisti, ki ga bolje razume.

Prikaz na primeru:  Reno Mage vs Reno Mage

Kot igralec v tej situaciji se vprašaj: »Kaj je ena največjih slabosti Reno Mage-a?«. Njegova šibka točka je, da ne more v istem turnu uničiti več nasprotnikovih minijonov z visokim zdravjem. Posledično lahko enostavno zmagaš, če ti uspe na board spraviti točno take minijone . Najboljši način, kako to doseči je Kazakus. Če si v dilemi, katerega od njegovih napitkov izbrati, se spomni nasprotnikove šibke točke. Med najboljšimi možni napitki je Goldthorn, ki da vsem tvojim minijonom  do 6 dodatnega zdravja. Če ga kombiniraš z Ichor of Undeath, ki oživi tvoje mrtve minijone, imaš neuničljivo kombinacijo vsaj dveh velikanov, ki jih nasprotnik ne bo mogel zlahka odstraniti.

Kaj pa se zgodi, če mi Kazakus in sreča teh napitkov nista namenjena?

Enostavno; zmagaš na drug način. Nasprotnika lahko uničiš s pomočjo fatigue-a. To ti uspe tako, da poskušaš imeti čim več kart v decku, nasprotniku pa omogočiš, da jih čim več povleče. S pomočjo Dirty Rat-a in malo sreče lahko onemogočiš ključne nasprotnikove karte (Reno Jackson, Kazakus, Brann Bronzebeard, itd.) in mu tako odvzameš win-condition. Še posebej učinkovito je, če nasprotnika prisiliš, da prenaglo uporabi svojega Reno Jacksona, nato pa ti uporabiš Alexstraszo, da ga spraviš nazaj na 15 zdravja.

Igralec, ki je sposoben razmišljati na takšen način za različne decke, je velik korak pred večino konkurence. Nekdo, ki ne pozna vseh poti, preko katerih lahko pride do zmage, je avtomatsko v slabši poziciji. Tako kot poker, tudi Hearthstone ni samo igra na srečo. Znak dobrega igralca je, da se zna prilagoditi vsaki situaciji, v katero ga (ne)sreča pahne. Zato mora razumeti, kako delujejo najboljši decki, da se lahko proti njim učinkovito bori.

V naslednji številki Hearthstone osnov se bomo soočili s predvidevanjem nasprotnikovih potez. Do takrat pa veliko sreče pri čarovniškem pokru.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime