Preizkusili smo: Asus Strix Wireless

Asus je v letu 2016 izdal tudi brezžično različico Strix slušalk, poimenovano Strix Wireless (brezžični). Brezžična tehnologija se stalno razvija in Strix Wireless bi naj po zaslugi dvojne antene združevale kvaliteten 7.1 zvok z brezžično uporabo, kar bo všeč sploh igralcem računalniških igric, ki veliko dajo na kvaliteto zvoka. Pa lahko konkurirajo kvaliteti žičnih slušalk in ostalim brezžičnim slušalkam?


Tehnične specifikacije

  • 2.4GHz brezžična povezava
  • Dvojna antena
  • Možnost žične povezave
  • 7.1 virtualni surround zvok
  • Velike in udobne ušesne blazinice
  • Zložljive ušesne blazinice
  • 10+ ur uporabe z enim polnjenjem
  • Sonic studio programska oprema za popolno prilagoditev
  • Frekvenčni razpon: 20 ~ 20000 Hz
  • Impedenca: 32 Ω
  • Občutljivost: 98 dB
  • Priklop:  3.5 mm in USB
  • Teža: 350g
  • Dolžina kabla: 1,5m (priložen razdelilec audio/mikrofon)
  • Kompatibilne z vsemi računalniki, konzolami in mobilnimi napravami.

Mikrofon :

    • Frekvenčni razpon: 50 ~ 16000 Hz
    • Občutljivost : -40 dB
    • Nastavljiv in snemljiv mikrofon
    • Funkcija odpravljanja šumov

Video test


Embalaža

Embalaža je podobna kot pri ostalih Strix slušalkah – sestavljena iz presenetljivo veliko prozornega, plastičnega dela, a vseeno izgleda kvalitetno in vzdržljivo. Tako lahko že pred uporabo zagledate stanje slušalk, ki zaradi “oči” strmijo nazaj v vas.

Na zadnji strani lahko vidimo kar nekaj različnih specifikacij in par podatkov o programski opremi. V našem primeru je velik del spodnjega dela prekrivala bela nalepka.

V notranjosti embalaže se zraven slušalk nahaja še majhna škatlica s pripomočki ter navodila. Škatla je bolj osnovna in krhka, zaradi česar je že ob prvem odprtju začela kazati začetne znake razpadanja. V škatlici se nahajajo: 1.5 metra dolg 3.5mm audio priključek, mikro usb kabel za polnjenje slušalk, Y razdelilec, mikrofonski podaljšek in USB ključek za brezžično delovanje.


Izgled

Strix Brezžične slušalke imajo že takoj prepoznaven izgled Strix 2.0 slušalk, vključno z najmanjšimi detajli. A ker gre za brezžične slušalke, je vseeno potrebno omeniti nekaj sprememb. Največja je seveda odsotnost pritrjenega 3.5mm audio priključka, na eni od slušalk pa se nahaja tudi nadzorna plošča, pod njo pa del s priključki.

Čeprav slušalke izgledajo precej velike, niso pretežke. So tudi precej trdne. Zgornjo povezavo sestavljata dva močna “traka”, ki sestavljata zunanji obroč, v notranjosti katerega je še oblazinjen notranji del, ki sede in se samodejno prilaže glede na velikost glave. Presledek med blazinicami preprečuje pretirano znojenje ter omogoča pretok zraka. Zaradi debelega oblazinjenja je del, ki sede na glavo, zelo mehak, kakovostno (oranžno) zašitje pa pomeni, da bo zdržal dalj časa.

Še obroč z druge strani. Tu je viden tudi stilski napis Strix, da ne boste slučajno pozabili, kaj nosite.

Za naziv ogromnih slušalk močno pripomoreta ušesni blazinici, ki sta ogromni. Sta močno oblazinjeni, zaradi česar sta zelo mehki in se odlično prilegata ušesom, dobro pa poskrbita tudi za zvočno izolacijo. Notranja zvočnika prekriva tanka plast tkanine oranžne barve.

Zaradi premičnega dela nad ušesnima blazinicama se lahko ti premikata in tako lahko slušalke enostavno odložite na ravno površino. Na okvir sta blazinici pritrjeni z dvema vijakoma.

Že prej omenjena nadzorna plošča se nahaja na eni od slušalk. Ima štiri gumbe, uporabna pa je tako med brezžično, kot tudi žično uporabo. Eden gumb služi za vklop mikrofona, dva sta namenjena spreminjanju glasnosti, zadnji pa se uporablja za prižig slušalk v brezžičnem načinu.

Pod nadzorno ploščo so tudi priklopi za različne priključke, ki je kljub brezžični naravi seveda nujen. Večji priključek je namenjen podaljšku mikrofona, nato imamo mikro USB priključek za polnjenje, zadnji pa služi še za 3.5mm audio kabel, če želite slušalke uporabljati žično.

Čeprav so slušalke brezžične, potrebujejo povezavo z računalnikom. Za to služi USB ključek s stilskim Republic of Gamers napisom in logotipom. Ključek samo priključite in slušalke bi morale delovati.


Mikrofon

Mikrofon je identičen kot pri ostalih Strix slušalkah, je fleksibilen, prilagajanje pa je enostavno. Kvaliteta je solidna, a nič izjemnega glede na ostale slušalke. Vseeno se lahko primerja z ostalimi visoko cenovnimi konkurenti, a ne izstopa. Glasnost govora je čisto dobro slišna, vašemu glasu pa bo mikrofon dal tudi rahli prizvok basa – vsaj tako so mi dejali prijatelji. Za napredno uporabo priporočam različne tehnologije za zmanjševanje šuma, saj bo tako kvaliteta še boljša.

Mikrofon v akciji si lahko ogledate tu.


Ergonomija

Udobje Strix slušalk je relativno dobro in brez težav jih lahko nosite tudi dalj časa. K temu pripomoreta predvsem visoka kvaliteta izdelave in spominska pena, ki pripomore k prilagajanju. Je pa sila, s katero so slušalke “pritrjene” na glavo, malo večja, kot sem jo bil navajen pri ostalih slušalkah. Dobra stvar tega je, da dobro izolira zvok iz okolja in preprečuje “uhajanje” zvoka, a nanjo se je potrebno navaditi. Kvaliteta okvirja je, kot sem že omenil, dobra ter robustna in tako ne bi smelo priti do poškodb, tudi če vam slušalke padejo na tla.

Ima pa, kot ostale Strix slušalke, tudi brezžična različica škripajoč okvir, ki se oglaša pri vsakem premikanju. Sicer se ga ob igranju iger ali gledanju filmov ne sliši, ampak je še kako prisoten med tišino, na primer brskanju po spletu ali pisanju dokumentov. Tako je ob neuporabi slušalke priporočljivo odložiti nekam, kjer se ne bodo premikale.


Test

Prva stvar, ki smo jo testirali, je brezžičen signal. Obnesel se je odlično, saj do razdalje 12m od računalnika ni prihajalo do izpadov signala. Tudi baterija nam ni povzročala težav, ker je brez težav zdržala okoli 10 ur. Če vzamemo v račun 60mm “zvočnike” in brezžično tehnologijo, bi bilo to pred par leti zelo impresivno, a dandanes ni nič posebnega. Anatomija je tako za polovico krajša od konkurenčnih Razer ManO’War. Je pa treba omeniti, da boste v zameno dobili bolj stabilno povezavo na večjih razdaljah. Kolikor je to koristno za vas, precenite sami. Še ena zelo koristna zadeva za igralce konzol PS4 je direktna povezava, saj so Asus Strix edine slušalke, ki se lahko direktno povežejo brez modifikacij.

Za preizkus kvalitete zvoka smo izklopili vse avdio izboljšave v priloženem programu. Sploh ojačanje basa se je izkazalo za nepotrebno, saj imajo slušalke že same po sebi zelo močan bas. Ravno bas je občasno povzročal izgubo kvalitete ob poslušanju glasbe, sploh elektronska glasba je zvenela čisto nenaravno. Z izjemo tega so brezžične slušalke nudile dobro kvaliteto, a za najbolj zahtevne uporabnike morda niso ravno na ravni. Za primerjavo sem nato slušalke testiral še preko 3.5mm audio priključka in kvaliteta je bila presenetljivo boljša, primerljiva s kvaliteto zvoka pri standardnih Strix slušalkah.

V igrah so se slušalke izkazale odlično in bilo je, kot da bi bil transportiran v drug svet. Vse od pogovorov, pa do same glasbe je imelo pridih življenja. Hoja, streli in eksplozije nasploh so zaradi prostorskega zvoka zveneli odlično, zaradi česar so igre imele bolj živ in vznemirljiv občutek. Bi pa omenil, da je zvočna izolacija tako velika, da boste zlahka spregledali tudi množico ljudi, če bodo ti klepetali za vašim hrbtom. Virtualni prostorski zvok je sicer malo vplival tudi na kvaliteto, zato sem slušalke raje uporabljal v stereo načinu.


Programska oprema

Slušalke delujejo po principu načina “priključi in uporabljaj” a vseeno je Asus izdal tudi kos programske opreme za naprednejše uporabnike. Programska oprema, imenovana Sonic Studio, sicer ni obvezna za uporabo, ampak jo toplo priporočam. Že sama po sebi je imela vključene nekatere izboljšave, do ojačanega basa in izničevanja šuma za mikrofon. Tudi virtualni prostorski zvok je bil vključen že po defaultu.


Zaključek

Slušalke ASUS ROG Strix Wireless obetajo veliko. Z zadovoljstvom vam lahko potrdim, da so naša pričakovanja izpolnila. Nizek odzivni čas, zanesljiva povezava in dvojna antena so me navdušile, saj so slušalke brez motenj delovale tudi do precejšne razdalje od oddajnika. Dobrodošel je tudi dodaten 3.5mm vtič, ki omogoča uporabo na več načinov. Vidno je, da so slušalke namenjene igričarjem, saj imajo izrazit bas, ob tem pa so manj natančne pri srednjih in visokih tonih.

Baterija sicer ne zdrži toliko kot pri konkurenčnih izdelkih, vendar je to pričakovano, saj ima na grbi večje zvočnike in dvojno anteno. Slušalke se lahko uporabljajo tudi žično ampak le preko 3.5mm vtiča – USB povezava se uporablja zgolj za polnjenje.

Glavno vprašanje je, ali ponujajo več za svoj denar od konkurence. Hmmm, morali boste vedeti zakaj jih kupujete. Kakovost zvoka napram 50% cenejšim modelom ni izrazito boljša in tako bodo koristne predvsem posameznikom, ki bodo izkoristili njihovo prednost pri uporabi na večih platformah in tistim, ki si želijo uporabo premijske brezžične tehnologije.


 

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime