Preizkusili smo: Roccat Kave 5.1 XTD – Digitalne

Slušalke postajajo vse bolj priljubljen pripomoček med uporabniki računalnikov – tako za igranje računalniških iger, kot tudi poslušanje glasbe ali ogled filma. Kot kaže, so se pri Roccatu ob vstopu na trg slušalk odločili za premišljen pristop in Kave namenili predvsem igričarjem. Rezultat tega so bile Roccat Kave 5.1, ki so doživele lep uspeh. Sledila je prenovljena verzija Kave XTD 5.1 s krmilnikom. Ne gre zanikati, da so oboje visokokakovostne slušalke, ki bodo pritegnile predvsem ljubitelje računalniških iger. Ali gre za naše najljubše slušalke do sedaj?

Zahvalil bi se Roccatu, ker mi je omogočil test slušalk.


Tehnične specifikacije

    • Frekvenčni razpon: 20~20.000Hz
    • Maksimalni SPL: 1kHz 115±3dB
    • Frekvenčni odziv: 20~100Hz
    • Maksimalni vnos: 300 mW
    • Parameter zvočnika: 30mm

      Mikrofon

    • Frekvenčni odziv: 10~10.000Hz
    • Mere: 4×1,5mm
    • Občutljivost pri 1kHz: -32±2dB
    • Impedenca: 2,2 kΩ + 15%
    • Usmerjenost: omni-directional

      Ostalo

    • Povezava: USB
    • Impedenca: 32 Ω
    • Dolžina kabla: 3,6m
    • Teža (samo slušalke): 335gr
    • Premer 21.0 cm
    • Višina 19.5 cm
    • Dolžina 10.2 cm

Video test


Embalaža

Embalaža je stilsko lepo oblikovana in zadržane – črno-modre barve, ki se lepo poda k barvi slušalk. Pretežno je kartonasta, na straneh pa za izstopajoč izgled poskrbi prozorna plastika. Ta nima samo estetske note, saj kupcu omogoča, da si deloma ogleda slušalke in krmilnik. Na sprednji strani so napisane vse tehnologije, ki so v slušalkah uporabljene – 5.1 zvok, zvočna kartica, bluetooth povezava, izjemno udobje. Na zadnji strani se nahaja slika sestava paketa in razložene tehnologije iz prve strani.

Opazno je, da je embalaža praktično oblikovana in slušalke niso samo “vržene” vanjo. Za njihovo zaščito je dobro poskrbljeno, saj se lepo prilegajo plastični zaščiti. Tudi pri razstavljanju ni bilo težav. Z eno samo potezo sem slušalke z varovalom potegnil iz škatle – je pa zraven res kar nekaj plastičnih modelov, ki držijo slušalke na mestu. Poudaril bi, da je skoraj nemogoče, da bi se sestavni deli med transportom do vašega doma poškodovali. Roccat misli resno in že zgodaj se pokaže, da pri materialih niso skoparili.

Prišel sem do osrednje stvari, slušalk samih. Z navdušenjem bi jih strgal s plastičnega objema  vendar hej, ne tako hitro. Sam sem v test prejeli Kave XTD 5.1, ki imajo priložen tudi namizni krmilnik. V škatli se ob slušalkah krmilniku in kablu ne nahaja nič drugega. Kabli so fiksni, tako, da možnosti za modifikacije ni.


Izgled

Kot počasi že pričakujemo za Roccat produkte, ostajajo zvesti svoji modro-črni barvni kombinaciji. Kave XTD dajejo občutek kakovostne izdelave, kar se čuti že ob dotiku, tudi po teži, ki ni zanemarljiva – ne me narobe razumeti, nikakor ne gre za pretirano težke slušalke. Večji del je izdelan iz ne-svetleče plastike, ki ne pušča odtisov in je malenkost bolj odporna na praske.

Iz svetlečega materiala je le manjši del ob obeh ušesnikih. Ti so obdani z izjemno udobno imitacijo usnja. Na zunanji strani levega je prisotna osvetlitev, na desnem pa se nahaja majhen Roccat logo. Ker ne gre za brezžične slušalke, je potrebna kabelska povezava.

Na spodnji strani loka se nahajajo tri blazinice iz umetne pene, prevlečene z bombažno prevleko, ki so na otip izjemno mehke. Med nošenjem jih skoraj sploh nisem občutil. Logo podjetja se nahaja tudi na vrhu naglavnega loka in je izpisan s svetlečo plastiko, ki lepo izstopa.

Na desni strani se nahaja tanek, a dolg snemljiv mikrofon. Ko je utišan (ugasnjen) nam da to vedeti z majhno modro lučko, ki sicer očem ni vpadna in moteča, je pa zagotovo koristna.

Kabel je izdelan iz lahko upogljive umetne mase z dolžino 3.6m, zaradi česar bo zdržal več upogibov kot trši kabli, ki navadno začnejo odstopati pri robu USB priključka.

Ena izmed zelo dobrih novosti Roccat Kave XTD je krmilnik. Je uporaben in estetsko oblikovan. Ne gre samo za neuporabni pripomoček, ki bi bil dodan zaradi marketinških trikov, temveč za dobro oblikovan produkt. Na njem se nahaja 6 gumbov – levi zgoraj služi vklopu filmskega načina, srednji nastavitvi zvočnikov in njihove posamezne glasnosti (v vsakem naušniku se skrivajo po trije), desni pa služi za hiter preklop med zvočniki in slušalkami.

Desno spodaj je še gumb za utišanje mikrofona, levo spodaj pa za sparitev krmilnika z telefoni. Na sredini se nahaja velik vrtljiv gumb za nastavitev glasnosti z Roccat logotipom. S pritiskom nanj lahko zvok izklopite. Najbrž ste do sedaj opazili, da se v kontrolorju nahaja tudi Bluetooth vmesnik, ki slednjega poveže s telefonom in omogoča sprejem klicev preko slušalk. Krmilnik mi je bil všeč in cenili ga bodo predvsem uporabniki, ki izmenično uporabljajo zvočnike in slušalke, čenče, ki za računalom rade klepetajo in ljubitelji okraskov na mizi.


Mikrofon

Za test sem mikrofon uporabil preko programov Teamspeak in Skype. Od prijateljev sem izvedel, da mikrofon pobere zelo drobcen, oddaljen glas. Razlog za to ni v tihem govoru, saj glas ni tih, temveč oddaljen. Za slabo kvaliteto je kriva USB povezava, ki zvoka ne prenaša tako dobro kot standardni 3.5mm audio kabel. Čistost in glasnost tako ni problem, ta leži le v kvaliteti, ki jo mikrofon pobere.


Ergonomija

Sam ne sodim med ljudi, ki imajo manjše glave, vendar so se mi slušalke vseeno lepo podale in tudi po daljši uporabi niso postale neprijetne. Gre za zaprt tip slušalk z dobro izolacijo hrupa iz okolice. Vseeno omogočajo soliden pretok zraka, kar bo zmanjšalo potenje in odpravilo občutek vročine ob nošenju. Naglavni del je prilagodljiv po velikosti – kot nalašč za vse lastnike “nestandardnih” glav. Notranji trak je kovinski, kar podaljša njegovo obstojnost in odpornost.


Test

Teste sem ločili na dva dela – glasba in filmi ter igre. Na splošno imajo Roccat Kave dobro kvaliteto zvoka, čeprav imajo zaradi USB povezave skorajda zanemarljivo količino statike.

Glasba in filmi

V tem aspektu 5.1 prostorski zvok zveni bolj slabo. Celo visoko-kvalitetni viri so imeli bolj povprečno kvaliteto, saj so podrobnosti in linearnost praktično manjkale. 5.1 tako pri filmih in glasbi povzroči padec kvalitete v vsem, razen usmerjenosti. Še filmi namenjeni za 5.1 zvok, se kvaliteta ni najbolje odrezala in zaradi tega Kave XTD morda niso najboljše za gledanje filmov in poslušanje glasbe.

Igre

Čeprav se Kave ne izkažejo v prejšnji kategoriji, pa ob igrah to še kako nadoknadijo. Že brez dodatne zvočne kartice nudijo odlično zvočno izkušnjo, kar se še kako pozna v streljačinah, kot so Battlefield, Call of Duty ter podobne. Sicer so detajli bolj tako-tako, zaradi česar so nekatere pozicijske podrobnosti neizrazite. Velika škoda, saj na splošno 5.1 zvok deluje dobro. Vsekakor se splača malo poigrati z nastavitvami v igri ali programski opremi, da najdete kombinacijo, ki vam bo najbolj všeč. Bas zveni dobro, a ne primerljivo z zato namenjenimi slušalkami z ojačanim basom. Njegovo jakost lahko nastavljate preko krmilnika, a razpon vseeno ni najboljši. Sam zvok brez dodatnih popravkov zveni, kot da bi se nahajali v kakšni jami.

Za slušalke s fokusom na igričarstvo so Kave več kot zadovoljive. Če iščete slušalke z solidno kvaliteto za ceno in prostorskim zvokom so čisto solidne, a vseeno je razlika med celo malo dražjimi slušalkami očitna, tako pri igranju, kot tudi pri poslušanju glasbe in gledanju filmov.


Programska oprema

Glede programske opreme nimam nikakršnih pripomb. Če ste uporabljali kakšen drug ROCCAT product, vam ne bo tuja. Zdi se mi fantastično zasnovana. Omogoča malo goro nastavitev in modifikacij, ki uporabnikom omogoča, da si vse prilagodijo lastnemu okusu. Glavno okno omogoča dostop do zvočnih nastavitev za vsak kanal. Še ena zelo dobra funkcija v tem oknu je Magic Voice, s katerim lahko svoj glas zakrinkate (tudi kot racman). Drugo okno vsebuje napredne nastavitve, ki omogočajo uporabo različnih efektov, na primer “Brilliant Audio”, ki izboljša zvok iz virov s slabšo kvaliteto. Ostala dva okna sta še izenačevalnik in podpora/posodobitve.


Zaključek

Če strnem svoje občutke v celoto, gre za ene izmed bolj pomenljivih slušalk, kar sem jih kadarkoli imel priložnost uporabljati. Kvaliteta izdelave je dobra, kakovost zvoka rahlo nadpovprečna, pa tudi estetsko so odlično zasnovane. Ponujajo veliko dobrot, ki pa jih vsi ne bodo izkoristili. Programska oprema je podrobna in vredno jo je preizkusiti ter slušalke prilagoditi lastnim željam. Tudi prostorski zvok je spodoben. Ceniti ga bodo predvsem igričarji. Za ceno 83€ tako Roccat Kave XTD ponujajo veliko, napram 200€ kolikor so stale še do nedavnega. Za novo ceno so vredne nakupa in imajo moje priporočilo. Sicer niso najbolj natančne pri srednjih tonih in je je za njihov popoln izkoristek potrebno igranje v programu, ampak katere igričarske slušalke do 100€ pa so.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime