Nvidia še naprej preizkuša potrpljenje potrošnikov

Že nekaj časa je marketinška strategija proizvajalcev strojne opreme, da ob nakupu njihovega izdelka zraven dodajo igro ali dve. S tem želijo spodbuditi potrošnike, da izberejo njihov izdelek, saj je konkurenca na trgu strojne opreme huda. Igričarji se njihovega boja ne branimo in radi prejmemo “brezplačen” naslov. Če nam igra ni povšeči jo kasneje preprosto izmenjamo s prijateljem, podarimo ali  prodamo za mastne denarce. Čeprav to najbrž ni namen proizvajalcev, je vseeno bolje igro dati naprej, kot pustiti, da klavrno propade. Ali pač?

To za igre, ki bodo priložene Nvidia karticam (trenutno For Honor in Tom Clancy’s Gost Recon Wildlands) kmalu ne bo več Veljalo. Zeleni so v pravilih uporabe navedli, da so kode iger, ki jih prejmemo ob nakupu grafične kartice ali računalnika, namenjene zgolj kupcu tega izdelka. Da bi preprečili “zlorabe” bomo sedaj kode morali aktivirati preko GeForce Experience.

Balast se s tem ne zaključi. GeForce Experience bo izvajal tudi verifikacijo strojne opreme, da se prepriča, če se v sistemu res nahaja pravilna grafična kartica. Za to ne pregleda serijske kode, ampak kartica mora biti istega razreda (npr. GTX 1070). V nasprotnem primeru aktivacija ne bo mogoča.

To bolj kot ne onemogoči podarjanje, izmenjavo in prodajo promocijskih kod iger. Ampak to še ni zaključek sage. Nvidia trdi, da lahko z računom pridobimo samo eno kopijo igre, saj druge ne potrebujemo. Če želite kupiti dve GTX 1070 in ste si finančni zalogaj želeli nekoliko zmanjšati s prodajo promocijskih iger ali pa jih igrati skupaj s prijatelji, boste sedaj za dve grafični kartici prejeli zgolj eno kodo, ki jo boste lahko aktivirali le na svojem računu oz. na računu lastnika iste grafične kartice. G2A bo očitno moral začeti nuditi posojilo strojne opreme ;).

Iz zelenega tabora na očitke odgovarjajo, da čeprav za aktivacijo igre potrebujemo pripadajočo grafično kartico, sama igra ni vezana na strojno opremo. Tako bo igra kasneje delovala normalno, tudi ob menjavi grafične kartice. Prav tako lahko po aktivaciji prosto zbrišemo GeForce Experience.

S to potezo si je Nvidia zagotovila srd velikega števila igričarjev in njihov motiv za kontroverzno potezo ni popolnoma jasen. Ali hočejo dvigniti popularnost, sicer kakovostne, Experience programske opreme? Jim založniki dihajo za vrat, ker se kode preprodajajo na spletnih tržnicah? Nihče ne ve natanko.

Kaj pa mislite vi? Je Nvidiina poteza upravičena ali so prečkali mejo? Povejte nam v komentarju in delite svoje mnenje na našem FORUM-u.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime