Razlika med SSD in HDD diski

Že kar nekaj let, oziroma desetletij se po naših računalnikih potikajo trdi diski (HDD) in tako kot uporabniki niti nismo imeli veliko izbire, kakšen medij za shranjevanje datotek bomo uporabljali. To se je pred kratkim spremenilo z vstopom novega medija na trg, imenovanega SSD disk. V nadaljevanju članka bomo govorili o prednostih, ki nam jih kateri ponuja in kateri bi bil za vas primernejši.

Kaj je HDD in kaj je SSD?

Najprej pa k osnovam. Za tiste, ki v svetu računalništva niste tako domači, bom najprej razložil, kaj HDD ali SSD je in kako delujeta. HDD je naprava, polna gibljivih mehanskih delov, med katerimi sta najpomembnejša bralna glava in vrtljiva okrogla plošča, prevlečena z magnetno snovjo, na kateri so zapisani podatki. Vsaka plošča je razdeljena na več krožnic, ki se imenujejo sledi. Le te se delijo še na sektorje. Ko računalnik na disk zapiše podatke, krmilnik sporoči bralni glavi, kje se nahaja prazen prostor na disku. S pomočjo vrtenja plošč in pomikanja bralne glave se v ta sektor zapišejo novi podatki. Ker se plošče vrtijo z ogromnimi hitrostmi (od 3600 do 15000 obratov na minuto) in je vse zelo natančno izdelano, je disk tudi hermetično zaprt in tako zaščiten pred tujki.

Notranjost diskov: na levi HDD na desni SSD

Na drugi strani imamo nove in čudovite SSD diske. Za razliko od starih in tradicionalnih trdih diskov nimajo nobenih gibljivih delov in vrtljivih plošč. Le kako potem delujejo in zapisujejo podatke? Najlažje si boste njihovo delovanje predstavljali kot USB ključek ali pomnilnik računalnika. Podatke, ki jih zapišemo, shranjuje na tako imenovanih flash čipih. Ker HDD potrebuje nekaj časa za dostop do podatkov na magnetnih ploščah, SSD zaradi negibljivih delov praktično nima dostopnega časa.

Prednost enega je slabost drugega

Sedaj pa k bistvu. Opisal in razložil bom največje razlike, slabosti in prednosti enega in drugega diska. Verjamem, da boste skozi to poglavje spoznali, da sta oba še kako potrebna. No, vsaj zahtevnejši uporabniki potrebujejo zaenkrat še oba.

Cena

Začel bom s ceno, saj je to ponavadi največji in najpomembnejši faktor pri vsakem nakupu. Če se zanimate za nakup SSD diska, ste najbrž že zasledili na več spletnih trgovinah, da je njihovo cenovno področje nekje med oblaki, vsaj kar se tiče, koliko denarja plačate za 1GB. V času pisanja članka lahko v Sloveniji kupimo navaden HDD velikosti 1TB za približno 50€, medtem ko se njegov mlajši bratec iste kapacitete giblje na vrtoglavih 300€ in več.

Kapaciteta

Danes lahko SSD dobimo že v velikih kapacitetah, vendar se le te za domačega uporabnika ustavijo nekje pri 2TB. Seveda obstajajo tudi večje velikosti, vendar so namenjene bolj za industrijo in večja podjetja. Po drugi strani pa so standardni trdi diski dostopni do velikosti 10TB, seveda pa tudi ti obstajajo v večjih kapacitetah. Najbolj pogosto se uporablja kombinacija trdega diska velikosti 1 do 2TB in SSD-ja med 120 in 500GB.

Hitrost

V prejšnjih dveh kategorijah novincu ni ravno kazalo, da ima kakšno prednost pred dobro znanimi in široko uporabljenimi HDD diski. Največjo boniteto požanje prav v tej kategoriji, saj lahko doseže tudi do 10x večje hitrosti kot HDD disk. Tako lahko pohitrimo zagon računalnika (iz minute na nekaj sekund), hitreje zaženemo aplikacije itd.

Fragmentacija

Trdi disk vsebuje vrtečo se ploščo na katero zapisujemo podatke. Ker podatkov določene datoteke ne moremo vedno zapisati enega za drugim, pride do fragmentacije. To pomeni, da mora bralna glava iskati, kaj bo prebrala naslednje in tako povečuje dostopni čas, zaradi česar so taki diski počasnejši. Pri SSD disku pa po drugi strani do fragmentacije sploh ne pride, saj je vseeno, kam se zapišejo podatki, ker nimajo počasne bralne glave.

Fragmentiranje diska

Vzdržljivost

Ker nova generacije shranjevalnih medijev ne vsebuje premikajočih se delov, ni tako občutljiv na udarce, prah in tresljaje. Trdi disk sicer “parkira” bralno glavo, ko je sistem ugasnjen, vendar med samim delovanjem teče glava nekaj nanometrov oddaljena od magnetnih plošč. Skratka, če se deli lahko premikajo, se lahko tudi polomijo ali zvijejo.

Velikost in oblika

Pri navadnem disku nimamo ravno veliko izbire, saj si v ponudbi lahko postrežemo z dvema velikostma, 2,5″ in 3,5″. Po drugi strani pa SSD diske najdemo v veliko več različnih oblikah in velikostih kot so naprimer, 2,5-inčni, M.2 v obliki palčke, PCIe in drugi.

HDD disk
SSD disk
SSD M.2
SSD PCIe

Glasnost in hrup

Ker se v HDD diskih premika precej koščkov, to proizvaja zvok. Roka se premika naprej in nazaj, disk se vrti in še celo najtišji diski proizvedejo zvok in hrup, kar se pa še toliko bolj sliši, če je nameščen direktno na kovinsko podlago. Hitrejše diske se sliši bolj kot počasnejše. SSD-ji so za razliko od njih neslišni, saj je v njih nič ne premika.

Ugotovitve

Če na koncu povlečemo črto, je SSD disk v skoraj vseh pogledih boljši od HDD diska, kar pa ne moremo trditi za ceno. Nova generacija diskov je še vedno precej draga in tako moramo odšteti kar zajeten kupček denarja, če želimo imeti kapaciteto primerljivo s starimi diski. Kar se tiče dolgoročnosti pa je res, da se SSD disk s časom izrablja, saj je lahko vsaka celica zapisana in izbrisana le nekajkrat. Vendar se s tem ni za obremenjevat, saj je to število tako visoko, da bomo prej zavrgli disk in kupili novega zaradi zastarelosti.

Kateri je za vas?

Spet smo pri vprašanju, kaj potrebujemo oz. kateri disk je bolj primeren za nas? Moje mnenje je, da potrebujemo oba, saj tako dobimo odlično razmerje med ceno, hitrostjo in kapaciteto. SSD disk v velikosti 120-250GB uporabimo kot sistemski disk in za zagon nekaj zahtevnejših aplikacij, HDD disk pa za shranjevanje večjih količin podatkov, kot so slike, filmi in glasba. Kaj pa za igre? Edina razlike ki jo boste opazili, če bo igra nameščena na SSD, se bo le ta hitreje naložila. Razlike pri sličicah na sekundo so pa zanemarljive.

Predlagal bi naslednje:
– “Domači” uporabnik: majhen SSD za zagonski disk, po potrebi trdi disk za podatke
– “Gamer” uporabnik: SSD disk za sistemski disk ter morda nekaj iger in trdi disk za ostale igre in podatke
Grafično oblikovanje: SSD disk velike kapacitete, prav tako HDD

Prihodnost

Moje mišljenje je, da SSD diski počasi izpodbijajo stare in počasne HDD diske. Kapacitete so vedno večje in vedno bolj dostopnejše, tako da s časom mislim, da ne bo več potrebe po starih, glasnih in počasnih diskih. Prav tako se vedno pogosteje pojavljajo PCI-e SSD diski, ki so še hitrejši, a morajo biti za delovanje vstavljeni v PCI-e režo.

Kaj pa mislite vi? Bodo HDD diski tonili v pozabo kot diskete ali CD? Kaj bo nadomestilo SSD diske?

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime