Kako izbrati pravi napajalnik?

Izbira pravega napajalnika ni tako preprosta kot se sliši. Ni dovolj če preračunamo porabo in izberemo najcenejšo “škatlo”, ki jo najdemo za napajanje našega strojčka. Zame osebno je ta del računalnika prav tako pomemben kot izbira perfektne grafične kartice. Skratka to je eden izmed najpomembnejših sestavnih delov računalnika, saj “hrani” z električno energijo čisto vse komponente. Z nekvalitetnim napajalnikom lahko pridemo do težav, kot so sesutje sistema in problemi ob zagonu, v skrajnih primerih pa celo do samovžiga.

Kaj napajalnik počne in kako?

Vsakdo, ki je že sestavljal svojo “bojno mašino”, ve oziroma se mu dozdeva, kaj napajalnik počne. Njegovo delo je, da vzame 110-120V, ki tečejo na 60Hz in jih pretvori v primerno voltažo in frekvenco, ki jo naš računalnik potrebuje. Zelo pogosto vsebujejo nalepko, na kateri piše v kakšne volte pretvarja. Večina računalnikov uporablja +3.3V, +5V in +12V, med katerimi je slednji najpomembnejši za računalniške entuzijaste, saj z njim napajamo procesor in grafično kartico, medtem ko ostali služijo za manjše komponente na matični plošči, diske in dodatno periferijo.

Prevajanje toka

Koliko moči potrebujemo?

Vsakdo, ki se prvič sooči z uresničevanjem svojih sanj in izgradnjo svojega računalnika, se vpraša: “Kako za vraga naj vem, kako močan napajalnik potrebujem?”. Na svetovnem spletu obstaja več kalkulatorjev za izračun porabe vašega sistema. Težava je v tem, da v njihovih bazah podatkov nimajo čisto vseh komponent in tako je potrebno malo predvidevanja. Na koncu priporočam da uporabite možnost “Always on”. Paziti pa morate tudi na navijanje sistema, saj se s tem poveča tudi poraba. Osebno bi izbral 50W močnejši napajalnik, če pa imate namen iz komponent iztisniti še tistih nekaj kapljic moči, pa priporočam vsaj 100W večjo moč od predlagane, sem pa prepričan, da bo napajalnik preživel večino komponent in bil uporabljen v naslednjih sistemih, tako, da nekaj rezerve ne škodi. Naslednja težava takih izračunov je, da niso vsi napajalni sistemi enako izdelani. Kvalitetnejši obdržijo sistem na nogah tudi ko se približajo maksimalni porabi, tisti slabše kvalitete pa lahko dostavijo manj moči, kot je oglašujejo. To lahko najlažje preverite, če odčitate koliko amperov (A) lahko dostavijo na eni 12V tirnici in pomnožite ampere z volti, in tako dobite vate.

Primer: 62,4A * 12V = 748,8W

V zgornjem primeru lahko dostavi maksimalno 748,8W moči, kar je dobro, saj oglašuje 750W.

Modularni: DA ali NE?

Če vaš na novo zgrajeni bojni računalnik vsebuje stransko okno, je tudi ta izbira pomembna. Zakaj? Če je napajalnik modularni, pomeni, da lahko iz njega izključimo vse kable, ki jih ne potrebujemo. S tem si lahko močno olajšamo urejevanje kablov, saj imamo tako le tiste, ki jih zares potrebujemo in tako skozi okno računalnika vidimo lepo urejeno notranjost. Na trgu se najdejo tudi pol modularni napajalniki, pri katerih se ne da odstranit nekaj kablov, kot so glavno napajanje za matično ploščo (24pin) ali napajanje procesorja (8pin), saj le te nujno potrebujemo.

Če obrnemo kovanec na drugo stran, pa modularni napajalniki niso tako super, saj vsak priklop zmanjšuje učinkovitost. Boljši proizvajalci so izboljšali svoje konektorje, tako da so izgube minimalne in v večini primerov je odstranitev odvečnih kablov precej večji plus kot minus. Opozarjam vas, da konektorji na napajalniku niso standardni, tako da če kupujete nove kable ali imate doma več napajalnikov poglejte, ali so kompatibilni.

Modularni
Pol modularni
Navaden

Učinkovitost in certifikat

Vsaka naprava, ki deluje s pomočjo električne energije se greje. Ker so nas v osnovni šoli učili, da se energije ne da uničiti ali ustvariti iz nič, se nam poraja vprašanje od kot ta toplota. Vsak napajalnik ima svojo učinkovitost, kar pomeni, da če lahko dostavi maksimalno 500W moči pri 80% učinkovitosti, je dejanska poraba ob polni obremenitvi 20% večja, saj nekaj električne energije pretvori v toploto.

Tako je nastal certifikat 80 PLUS, ki pomeni, da ima napajalnik pri 20%, 50% in 100% obremenitvi, vsaj 80% čistega izkoristka. Z leti so napajalniki postajali vse bolj varčni in tako je nastalo več certifikatov in vsak ima določeno stopnjo izkoristka energije.

Certifikati

Kakšne konektorje potrebujem?

Zelo pomembno je, da pred nakupom novega napajalnika pregledate koliko kablov in koliko konektorjev za posamezno komponento vsebuje. Če imate 2 diska, je pomembno, da vsebuje vsaj 2 sata konektorja. Prav tako nekatere matične plošče zahtevajo samo 4 pinski priključek za napajanje procesorja, zato moramo imeti ali 4 ali 4+4 pinski konektor. Nekatere grafične kartice dodatnega napajanja ne potrebujejo, spet druge rabijo dva 8 pinska priključka.

Kabli in priključki

Večja moč = manj toplote in hrupa

Da pojasnim ta čuden naslov bomo kar takoj skočili na primer. Recimo da ima naš računalnik v mirovanju porabo 80W in uporabljamo 500W napajalnik. Če ga nadomestimo z 750W napajalnikom, bo naša poraba še vedno 80W v mirovanju. Torej če imamo večjo maksimalno moč, ne pomeni da bo sistem naenkrat porabil več energije. Zanka je v tem, da so napajalniki najučinkovitejši v območju okoli 50% obremenjenosti in je optimalno izbrati temu primeren napajalnik. V danem primeru bo napajalnik z 750W ustvaril malenkost več toplote, bo pa neprimerno manj obremenjen. Nekaterim napajalnikom se v mirovanju ventilator tudi ustavi – torej so popolnoma tihi.
Ravno zato priporočam da izberete napajalnik z malo večjo maksimalno močjo, saj lahko tako prispevate k tišjem sistemu in manjšim temperaturam. Torej, če vaš napajalnik pod obremenitvijo porabi 250W za optimalno izkušnjo kupite kvaliteten 500W napajalnik. Sistem bo ostal tih, izkoristek pa maksimalen.

Velikost

“Pravkar sem kupil čisto nov 1000W napajalnik, ki bo poganjal moja dva Titan X v SLI-ju. Čisto nežno in enostavno ga namestim v ohišje in … Ni več prostora za diske!”

Tako je. Kot vsaka komponenta so tudi napajalniki različnih velikosti, dolžin, višin in širin. Prav zato se moramo pozanimati o velikosti želene naprave in ali bo v ohišju dovolj prostora za vse.

Da ne pozabite …

Ob nakupu pazite da izberete dovolj močan napajalnik in da le ta lepo sede v vaše ohišje. Pozanimajte se o izkoristku in učinkovitosti in ne pozabite prešteti konektorje. Prav tako malo rezerve, kar se moči tiče, ne škodi in vam kvečjemu olajša ušesa. Priporočam pa da kupujete kvalitetne napajalnike za daljše časovno obdobje, kar pomeni močnejše in vsaj 80 PLUS gold učinkovitosti in vaš računalnik vam bo hvaležen za vso čisto energijo, ki mu jo privoščite.

Nakup napajalnika priporočamo v spletni trgovini EIGRE.si

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime