Test gaming stola: UVI CHAIR Gamer

Vsi, ki za računalnikom preživimo več ur dnevno, se zavedamo pomena dobrega in kvalitetnega stola, ki tudi po daljši uporabi ne bo povzročil bolečin. Kvaliteta izdelave, udobnost in pravilna pozicija telesa omogočijo nemoteno delo brez prekinitev, ki bi jih sicer povzročila bolečina ob sedenju. Tako se lahko osredotočimo na stvari, ki so pomembne.

Mnogokrat potrošniki preveliko denarja porabijo za kakovosten računalnik, tipkovnico, miško … stol pa spregledajo. Že res, da bo tudi star lesen ali ceneni pisarniški služil svojemu namenu, ampak temu sledi neizbežno vprašanje – kako dolgo? Kaj nam bo super duper računalnik, ko pa nas bo že po pol ure igranja zmotila ostra bolečina in občutek nelagodja.

Sprva bi omenil, da na spletu kroži veliko nerealnih pregledov stolov, saj jih proizvajalci podarjajo naokrog za ta namen. No, mi na srečo nismo dovolj “pomembni”, da bi dobili lasten primerek, zato se je del ekipe zbral in odpeljal do pisarne slovenske znamke stolov, UVI CHAIR, da preverimo, ali stoli res ponujajo obljubljeno.

Od leve proti desni: UVI Gamer, UVI Devil Red, UVI Styler

Resnici na ljubo se včasih kakovostnih stolov po normalnih cenah skorajda ne da dobiti. Sicer jim zadnje čase cena pada, ampak še vedno je težko najti udobje, kvaliteto ter nizko ceno obenem. UVI Gamer to obljublja, ampak kot vedno sem bil raje skeptičen. Zato sem ga preizkusil z lastno ritjo. Pa ji je bil všeč?

Začnimo pri izgledu (testiral sem modro varianto). Večina stola je črne barve, stranski del pa je moder. Barvna kombinacija se poda predvsem Roccat izdelkom, saj je skorajda identična. Na videz stol izgleda kvalitetno, spominja pa na nekatere različice DXRacer stola in tudi cena je primerljiva, čeprav malenkost nižja.

Kako pa gre podvozju, ki je prav tako pomembno? Sploh glede na to, koliko posnetkov kroži na spletu, ko kolešček popusti, ubožec na stolu pa se prevrne na tla. Je v obliki zvezde, s petimi ojačanimi jeklenimi profili, ki preprečujejo, da bi se med uporabo prevrnil. Koleščki so najlonski in preprečujejo poškodbo tal. Zato koleščki tudi gladko tečejo in omogočajo “vožnjo” brez zatikanja (vseeno imam raje avtomobil, razen po bregu navzdol, har har har). Hej, zakaj bi se moral vstati, da pridem do čipsa na drugi strani sobe?

Železen okvir, najlonski koleščki in CLASS-4 plinska vzmet, lepo skrita pod pokrivno plastiko.

Celoten del pod sedalnim območjem stola prekriva jeklena konstrukcija, ki je vzdržljiva in kvalitetno izdelana. S pomočjo ročice na desni strani lahko nastavljate višino za vsega 9 cm. Dvižni mehanizem uporablja CLASS-4 plinsko vzmetje, ki velja za enega bolj kvalitetnih na trgu. To se je izkazalo tudi med testom, saj je nastavljanje višine enostavno, nudi pa tudi večje udobje. Glede dolgoročne vzdržljivosti bi se bolj težko opredelil, ker bi moral stol uporabljati dlje.

Preko ročice lahko nastavljate naklon hrbtnega dela od 90 do 180 stopinj. Sicer oglašujejo, da je to več kot dovolj za vsesplošno uporabo, vse od prehranjevanja pa do gledanja filmov. Položna pozicija ravno ne služi za kaj drugega kot gledanje zvezd in tudi ni preveč udobna za ležanje, ampak za to imam tako ali tako posteljo. Mi je pa všeč, da je kot nastavljanja velik, precej višji od Markusa, kjer je nekje 90–130 stopinj. Ročici se nahajata na levi in desni strani, pomikata pa se lahko na vse smeri. Na njiju me je motilo le, da nista oblazinjeni, a celostno sem bil z njima zadovoljen.

Stol je stabilen tudi ob ekstremnih nagibih nazaj.

Na sliki zgoraj opazite, da se tudi sedišče stola nagne nazaj z ročico, na levi pa lahko naš nastavljen nagib zaklenemo. Odlična funkcija za vse, ki filme in serije gledate za računalnikom. No, vsaj dokler ne nameravate prespati cele noči na stolu, je udobje dobro, a vseeno toplo priporočamo posteljo. Pod stolom se nahaja gumb, katerega vrtite v levo ali desno, in s tem nastavljate trdoto nagiba. Dobrodošla funkcija, toda osebno sem nastavil na najnižjo trdoto oziroma tako imenovano trdoto za “softiče”, kar mi omogoči noge na mizo in rahlo guganje za “šefe” izgled.

Sedišče sestavlja spominska pena, prevlečena z umetnim usnjem. Sedenje je udobno, spominska pena pa se po odstranitvi zadnjice vrne na prvotno pozicijo. Spet bi težko ocenil dolgoročno vzdržljivost, glede tega me vprašajte čez 1 leto. Tudi glede hrbtišča nimam večjih pripomb. Je iz identičnih materialov in je prav tako udobno. Jekleni okvir, prevlečen s tanjšo plastjo umetne pene in usnja, se ne čuti in sedalna izkušnja ostane dobra tudi po daljših igralnih sejah, za razliko od cenenih stolov. Ob sedenju nisem čutil nobene utrujenosti in bolečine. Morda bi kot slabost omenil, da lahko kar hitro pozabite, da se morate vsake toliko časa malo pretegniti in razmigati.

Zaradi ojačane konstrukcije je UVI Gamer primeren tudi za težje uporabnike, saj naj bi zdržal težo do 185 kg. Tega sicer nisem mogel preizkusiti, ker nisem našel dovolj prigrizkov.

Čeprav s svojimi 190+ cm sodim med višje osebe, se mi stol ni zdel premajhen. Rame dokaj ugodno padejo med opornici zgoraj, pa tudi naslonjalo je dovolj visoko, da nanj lahko naslonim glavo. Tudi tisti manjši se ne prestrašite. Če ravno niste pritlikavec, boste lahko na stolu udobno sedeli.

Dodani sta dve blazini, ki bi naj naredili sedenje še bolj udobno. Sam sem eno pritrdil na nadledvični del, drugo pa na predel vratu. Sta iz istega materiala kot stol, z barvno kombinacijo pa se lepo podata zraven.

UVI Gamerja odlikuje multifunkcijski mehanizem.

Za konec bi se dotaknil še podpor za roke. Podpore, kar me je presenetilo, niso iz popolnoma trde plastike, ampak iz mehkejše plastike, ki se malce prilagodi in poskrbi za večje udobje. Podporo lahko premikamo v popolnoma vse smeri (naprej, nazaj, gor, dol in obrnemo levo ali desno). Tudi tukaj so se fantje pri UVI CHAIR dokazali. Naj pa opozorimo, da je tak manever možen samo pri modelu GAMER, ostali stoli pa ne omogočajo premika naprej in nazaj, ampak samo gor, dol, levo ali desno.

Naslonjalo za roke je nastavljivo v vse smeri!

Sestava s pomočjo je bila dokaj enostavna in celostno sem s stolom zadovoljen. Z izjemo nekaj manjših pripomb mi je bil zelo všeč, sploh udobje in prileganje je odlično. Sicer bi ga težko primerjal z drugimi stoli višjega cenovnega razreda, ker jih nisem imel priložnosti testirati – seveda se morate zavedati, da ne boste prejeli Hermana Millerja. Omenil bi še, da ima stol dvoletno garancijo, česar pri ostalih proizvajalcih nismo vajeni, kajti tudi največje znamke ponujajo zgolj eno leto.

Po besedah proizvajalcev bo stole v naslednjem tednu mogoče kupiti v vseh večjih trgovinah po Sloveniji (Mimovrste, Bigbang, EIGRE.si, Enaa3xbe.net …). Ste prodajalec in bi želeli stole prodajati v vaši trgovini? Za distribucijo skrbi podjetje AIM-HIGH plus d.o.o..

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime