Preizkusili smo tipkovnico: Roccat Skeltr

Na test smo prejeli tipkovnico, glede katere sem imel že pred začetkom testiranja drobec dvoma. Kljub vsemu je že takoj pritegnila mojo pozornost. Govorim seveda o Roccat Skeltr, tipkovnici višjega cenovnega razreda. Na prvi pogled ponuja priročne tehnologije, ampak ali gre le za vizualne, nekoristne priboljške ali pa ji le ti nudijo prednost pred konkurenco? Preverimo!


Tehnične specifikacije

  • 3 nastavljive “thumbster” tipke
  • 5 nastavljivih makro tipk
  • Easy-Shift[+]™ z 20-tipkovnem EasyZone
  • ROCCAT® Talk™
  • Multimedijske funkcije
  • Bluetooth V3.0
  • 1.8m pleten USB kabel
  • 512kB spomina + 32-bit Arm IC
  • Stopnja odzivnosti 1000Hz (polling rate)
  • Membranske tipke

Embalaža

Ne morem si predstavljati, da bi kdorkoli lahko spregledal to embalažo. Je dopadljivo oblikovana z lepim potiskom. Pa me imate, šlo je za ljubezen na prvi pogled. Kaže nekaj nemške zadržanosti z elegantnimi linijami in je v klasični modro – črni barvni kombinaciji, kot smo pri Roccat-u že vajeni.

Na sprednji strani nas pričaka slika tipkovnice z predstavitvijo funkcij, ki so na zadnji strani še malo podrobneje opisane. Ena izmed bistvenih informacij, ki jo iz nje lahko izberemo je povezljivost tipkovnice s pametnim telefonom ali tablico, ampak več o slednjem v nadaljevanju. Zadnja stran je večinoma prekrita s tekstom, na vrhu pa je še ena podobna fotografija kot na sprednji strani, spet z izpostavitvijo povezovalnih možnosti s telefonom ter tablico.

Vendar vas najbrž bolj zanimajo dobrote, ki so jih pri Roccat-u dodali. Nikar se ne veselite preveč, saj jih je za na prste ene roke. Zraven so dodane osnovne reči, kot so navodila, zelo kratek micro usb kabel, še en kratek 3,5mm obojestranski audio kabel (oba za telefon ali tablico) in počivalnik za dlani. Morda bi glede na cenovni razred pričakoval še kakšen “nestandardni” posladek.


Izgled

Že pri razdiranju embalaže sem opazil, da ne gre za preveč težko tipkovnico, sploh če jo primerjam z nekaterimi mehanskimi tipkovnicami, kot je na primer SteelSeries 6Gv2 – utrdbo, ki bi za razliko od Minas Tirith-a prebivalce Mordorja pred svojimi zidovi zadrževala celo večnost. Pri Skeltr-ju tega občutka ni, a vseeno ni zanikati, da gre za lepo oblikovano tipkovnico brez pretirane količine kiča. Kot sem omenil, je priložen tudi dodaten počivalnik dlani, ki razbremeni zapestja ob pisanju in nudi nekaj opore. Doda se lahko po želji, saj to vzame samo nekaj sekund.

Njene lepo izdelane linije so prava paša za oči. Na vrhu je vidna tudi vdrtina, kamor lahko odložite mobilni telefon ali tablico, ko te povežete preko aplikacije. Sicer je tipkovnica na voljo v treh barvnih kombinacijah, naša različica pa je bila sivo-črna. Drugi dve različici sta še povsem črna in črno-bela. Vse izgledajo zelo dobro in brez skrbi se bo katera od njih podala k vašemu kotičku. Logotip Roccat je viden le na počivalniku dlani ter Windows tipki, medtem ko je na dnu tipkovnice napis “Skeltr – Smart Communication Gaming Keyboard.” Same tipke so odzivne vendar je potrebno v obzir vzeti, da gre za membransko tipkovnico. Postavitev tipk je standardna z razliko makro tipk na skrajni levi strani in skrajšanega entra, kar bo na začetku nekatere motilo. Njegov zgornji del namreč “zamenja” podaljšana tipka ž. Tipkovnica ima primarno angleško postavitev tipk, zato sta tipki z in y zamenjani, šumnikov pa ni.

Podobno, kot poznamo pri večini prenosnih računalnikov in nekaterih tipkovnicah, je na desni strani spodaj dodan funkcionalni gumb FT. S držanjem slednjega boste lahko na številčnici dostopali do hitrih tipk, kot so nastavitev glasnosti, kalkulator, predvajanje, brskalnik in podobno. Slednje me osebno ne moti, ker bližnjic ne uporabljam pogosto, zna pa iz tira spraviti rednega posluževalca.

Na njej se znajdejo še štiri dodatne tipke, ki služijo sparjenju s telefonom ali sprejemu klicev, oboje preko bluetooth povezave. Ne gre pozabiti še tri tipke pod preslednico, ki služijo hitri menjavi profilov z nastavitvami. Tako lahko naprimer na hitro zamenjate barvo osvetljave, namembnost tipk in podobno.

Kljub srednji teži je njena lega na mizi dobra. Če jo boste uporabljali na podlagi, kot je naprimer ASUS ROG Sheath se ne bo premaknila z mesta. Na spodnji strani se namreč nahajajo 4 proti-zdrsne gume, ki svoje delo solidno opravljajo. Gumirani sta tudi nogi, ki sta standardni na skoraj vseh tipkovnicah. Izgledata kar trpežno in ju ne bo mogoče odlomiti kar tako. Čeprav se mi je na ilovnati mizi ob sunkovitejših pritiskih rahlo poplesavala, pri normalni uporabi teh težav ni bilo.

Na skrajni levi in desni strani je proizvajalec tipkovnici dodal nekaj drznejših potez, ki bodo nekaterim po godu, druge pa bodo motile. Meni so se zdele kot dobra naložba. Vseeno bi izpostavil neprijetnost. Na tem izzivalnem delu se nahaja s plastiko prevlečena LED dioda, ki sveti v barvi osvetlitve tipkovnice (barvo lahko tudi poljubno nastavite). Čeprav je drugače tipkovnica izdelana iz nesvetleče plastike, je del okoli teh diod svetleč. Zaradi tega se neprijetno blešči, če nismo poravnani s tipkovnico in tipkamo nekoliko s strani. Do slednjega bo prihajalo zlasti v temnem prostoru, še posebej, če bo barva osvetlitve agresivna (modra, rumena…) .

Skeltr uporablja PS2 priklop. Pa sem vas, seveda ne, gre za USB priklop. Celo dva, saj eden služi za povezavo tipkovnice z računalnikom, drugi pa predstavlja nekakšen USB podaljšek, saj se en USB priklop nahaja tudi na zadku tipkovnice. Vendar to še ni vse. Ob obeh USB kablih sta zraven še 3.5mm podaljška za mikrofon in slušalke. Koristno, saj pogosto preklapljam med zvočnim sistemom in naglavnimi slušalkami.


Test

Končno smo prispeli do najpomembnejšega vidika tipkovnice, tipk samih. Glede samih tipk pripomb nimam. Izdelane so iz obdelane plastike z topimi robovi in tudi daljše tipkanje ne predstavlja težav. Mirne duše lahko rečem, da bi po občutku pri pisanju in igranju iger težko našel boljšo membransko tipkovnico. Tipke so odzivne in imajo tekoč hod brez zatikanja. Preslednica bo normalno prijela, tudi če jo pritisnete na obeh skrajnih smereh, kar za nekatere cenejše membranske predstavnike ne bi mogel reči.

Ponuja osvetlitev v 16.8 milijona barvah. Dejansko seveda ne boste opazili toliko barvnih kombinacij, saj se podobne barve – kot so vijolična in modra ter rdeča in roza le malenkostno razlikujejo. Kljub vsemu bo prostora za prilagoditve dovolj in vsakdo bo našel ustrezno barvo zase. Predhodno bo potrebno namestiti Roccat Swarm programsko opremo. Nikar ne skrbite, pri Roccat so se potrudili in naredili uporaben program, vendar več o tem  v nadaljevanju. Za moč osvetlitve je mogoče uporabiti 6 nastavitev, če zraven štejemo tudi popoln izklop, kar je dobrodošla opcija.

Kot sem malce višje napisal ima tipkovnica tudi dodatni USB slot. Vendar ima slednji praktično veljavo, saj je prvovrstno namenjen priključitvi pametnega telefona na tipkovnico. Če bo udobno uspel ob polnjenju telefona z računalnikom povezovati USB ključke, pri diskih ne bo tako. WD prenosnega diska, ki se napaja ekskluzivno preko USB priključka namreč ne zmore napajati.


Programska oprema

Programček Swarm je vzgleden kos opreme, ki sem ga uporabljal čez celotno testno obdobje. Vendar kot običajno tudi tukaj ni šlo brez napak. Programček je lepo oblikovan in ga redno posodobljajo. Različnih nastavitev je vrh glave. Če ste navajeni na mehanske tipkovnice, lahko nastavite zvočni efekt ob pritisku (čeprav mislim, da ene redkih slabosti mehanskih tipkovnic nihče noče podoživeti). Prvo okno nudi par osnovih opcij glede zvoka tipk, učinkov LED osvetljave, ponavljanja klikov, bluetooth povezave. Omogoča tudi ponastavitev vseh nastavitev. Drugo okno je namenjeno ekskluzivno nastavitvi makrotov ter kombinacij tipk in tretje okno je za nastavitve glede LED osvetljave.


Posebnosti

Najbolj opevani vidik s strani oglaševanja je bilo povezovanje s pametnim telefonom. In tukaj se prične. Sam si lastim Nokia Lumia 830 z operacijskim sistemom Windows 10. Da vidimo kako se bo obneslo. ERROORRRRRR, jebemti presenečenje, aplikacija seveda, kot mnogo drugih, ne podpira Windows sistema za mobilne telefone. Seveda stran obljublja, da bo kmalu izšel, ampak tega smo že vajeni. Najlažje je ljudem obljubiti nekaj, na kar tako ali tako čez čas pozabijo. Kaj pa jabolček? Tudi to ne. Krasno, očitno je podprt samo Android.

Najbolj opevano zadevico sem tako preizkusil le bežno (usmerjam zloben pogled na Roccat). Čeprav sem imel tipkovnico na testu mesec dni, se v tem času ni nič premaknilo glede podpore drugih operacijskih sistemov, pa naj sem še tako pridno hodil k maši in se klanjal pred oltarjem. Kakorkoli, na rezervnem telefonu (ki je seveda kitajec), se je aplikacija namestila pohvalno hitro. Klici so delovali brez težav in tudi možnost uporabe tipkovnice za pisanje sporočil je bila uporabna. Kljub tudi tu je obstajal kisel priokus. Ker telefon ni bil najbolj zmogljiv, je Swarm deloval počasi in zatikajoče. Uporabniki kvalitetnih android telefonov boste z aplikacijo zadovoljni, vsi ostali pa bomo še nekaj časa čakali in morda dočakali.

Opazil sem tudi zanimivo težavo, za katero ne morem potrditi, ali je splet nesrečnih okoliščin. Če je na Intel sistemu telefon pravilno izpisoval temperaturo procesorja, frekvenco grafične kartice in v glavnem vse opevano, na AMD sistemu ni delovalo nič od nadzornih funkcij. Torej – nič temperature procesorja, temperature grafične in nič preverjanja frekvence in porabe pomnilnika. Tako je ena najbolj koristnih funkcij pri meni požela bolj klavern aplavz, čeprav se morda problem skriva na moji strani. A vsaj tipkovnico se je dalo nastavljati – vse funkcije, od makro bližnjic do osvetlitve. Zelo fensi, a ne kaj preveč koristno, saj lahko iste stvari spreminjam tudi sam na računalniku. Edina rešilna bilka so tako klici in pisanje sporočil, in ja, moram priznati, ta zadeva pa je dejansko koristna – sploh pisanje sporočil.

Slabosti

Je to edina zamera? Za ceno 160€, kolikor je potrebno za lično tipkovnico odšteti, bi pričakoval mehanske tipke, v zameno pa dobil membranske, ki so po kvaliteti pritiska le malo boljše od preostalih membranskih igričarskih tipkovnic. Nekoliko me je znala razjeziti tudi v športnih igrah, saj vsaj v PES 2017 ni zmogla beležiti pritiska štirih gumbov hkrati, zaradi česa so podaje za kratek čas prenehale delovati? Seveda PES ni najboljši primer, ker je PC port za en drek, a isto se mi je dogajalo tudi v Word-u, kjer je isto zabeležila le štiri pritiske naenkrat. Kot zaprisežen uporabnik Nokia Lumia 830 me je na hladnem pustila tudi, sicer vzorno narejena, programska oprema Roccat Swarm, ki zaenkrat še ne podpira telefonov z Windows operacijskimi sistemi. Deluje pa z Androidi dobro, vsaj sklepam glede na to, da mi vsega na AMD sistemih ni uspelo usposobiti. Nekoliko moteča je bila osvetljava, saj so pod normalnim kotom pisanja v zgornjih dveh vrstah tipke slabo vidne.

Zaključek

Skeltr je s svojo kreativnostjo celostno gledano pustila kar dober vtis, saj gre navsezadnje za kvalitetno izdelano tipkovnico. Ima pa eno veliko in ključno pomanjkljivost. To je previsoka cena, ki jo nišni dodatki za široko publiko le stežka upravičijo. Za podoben denar sta na voljo kvalitetni mehanski Razer BlackWidow Ultimate in Logitech G610 Orion, a če ne marate mehanskih tipkovnic, so tudi ostale membranske tipkovnice za nižjo ceno dovolj dobro nadomestilo. Velika prednost Skeltr-ja nad konkurenco je le povezljivost z telefoni in tako tipkovnica ne bo za vsakogar. Za ceno 160€ vam morajo funkcionalnosti biti resnično pisane na kožo, da se podate v nakup.

Naš testni primerek je na voljo za nakup po znižani ceni 108,58€.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime