Test slušalk: Razer Kraken Pro v2

Razer je znamka, za katero je vsaj slišal že skorajda vsak igričar. Izdelujejo vse, od tipkovnic, mišk, računalnikov… v glavnem, na trgu računalniške tehnologije so precej znani. Sedaj smo dočakali izid njihovih novih slušalk za širše občinstvo, kar je bil tudi vedno cilj Kraken serije. Pro V2 različica, ki smo jo na test prejeli, za razliko od dražjega bratca Kraken 7.1 vsebuje par premijskih dodatkov, oglašujejo pa jo tudi kot “slušalke za e-sports profesionalce” – vse to za solidno ceno 85€. Nisem si mogel pomagati, da ne bi videl, da so na uradni strani večino slike majhnih, čemernih Korejcev. Ne zveni ravno obetavno za velikana, kakršen sem sam.


Tehnične specifikacije

  • Frekvenčni razpon: 12 Hz – 28 kHz
  • Impedenca: 32 Ω @ 1 kHz
  • Občutljivost (@1 kHz): 118 dB
  • Zvočniki: 50 mm
  • Premer notranjosti naušnikov: 56 mm
  • Povezljivost: Analogni 3.5 mm priključek
  • Dolžina kabla: 1.3 m + 2 m  podaljšek
  • Približna teža: 322 g

Mikrofon

  • Frekvenčni razpon: 100 Hz – 10 kHz
  • Razmerje signal-to-noise: > 55 dB
  • Občutljivost (@1 kHz): -38 ± 3 dB
  • Oblika: Enosmerni ECM boom

Embalaža

Slušalke sem prejel v nevpadljivi, zadržani, a všečno oblikovani embalaži črno-zelene kombinacije. Slednje sicer Vijolicam ne bo všeč, vendar je zeleno-črna barvna kombinacija že dalj časa značilna za Razer. Na sprednji strani se nahaja slika slušalk, ob katerem je bleščeč srebrni napis Kraken Pro V2.

Na zadnji strani so na zelo kratko predstavljene odmevnejše funkcije, spodnjo polovico pa prekriva zelo kratek opis v več jezikih. Kot lahko vidite, je naš primerek večinoma prekrival slovenski opis. Embalaža je tudi sicer neodsojna, kar mi je osebno všeč, sveti se samo slika slušalk na prednji strani.

Verjetno ste opazili, da tehnične specifikacije manjkajo… ali pač? Ne, dejansko se skrivajo na spodnjem delu škatle, skupaj s serijsko številko.

Takoj, ko sem škatlo odprl sem lahko opazil vzorno zapakirane slušalke. Takoj je pozornost pritegnil napis: »Welcome to the cult of Razer.« Hmm… ne pomnim, da bi se vanj kdaj včlanil? Kakorkoli, njihovo povabilo bom zaenkrat potisnil na stran. Pogledu ne uide, da so slušalke dobro zaščitene tudi na vidni strani, saj se na odpiralnem delu nahaja mikro pena, ki jih ščiti pred udarci in praskami.Takoj, ko sem odstranil povabilo, sem pograbil slušalke in jih izvlekel. »Nekam lahke so«, sem dejal med tem, ko sem si prilagajal velikost in jih dajal na glavo. Pa bodo ustrezale 191cm pošasti?

Razen slušalk kaj dosti priboljškov ni dodanih. Zelo mi je všeč podaljšek, ki sicer kratek kabel podaljša in mu doda priklop za mikrofon. Tudi navodila so priložena. Če jih navadno ne berete, vseeno priporočam, da jih odprete, sploh če ste ljubitelj nalepk. Razer je namreč v navodilih dodal nalepki s svojim logotipom. Uh… kaj pa je to? Pod škatlo je prilepljeno še eno pismo, ki kupca spet pozdravi v svet Razer-ja, podpisana s strani samega direktorja podjetja.


Izgled in občutek

Preden preidem na bistveno lastnost slušalk – zvok, bom napisal kaj več o samem izgledu. Razen Kraken Pro V2 so simplistične slušalke preprostega izgleda, česar od Azijcev nisem vajen. Na voljo so v črni, zeleni in beli barvi, naš primerek pa je bil črn. Najbolj me je presenetilo, da LED osvetljave sploh ni, čeprav so pri Razer-ju znani po tem, da jo zelo radi vključijo v svoje izdelke.

Okvir in nadglavni lok sta v celoti izdelana iz aluminija, kar pozdravljam. Na loku je z zunanje strani viden tudi napis Razer, ki pa ni pretirano izrazit in se dobro poda k izgledu. Ko sem jih pretegoval, raztegoval, zavijal in mučil na vse mogoče načine, so mi dale vedeti, da se v njih skriva tudi kanček vzdržljivosti in da ne bodo razpadle že, če jih bom malo grše pogledal – plastičnih, lomljivih delov je presenetljivo malo.

Omogočajo prilagoditev na velikost glave. Raztegniti jih je možno za 4cm, kar označujejo tudi oznake. Ne, te niso namenjene k merjenju, kako veliko glavo imate, ampak omogočajo lažjo enakomerno porazdelitev na obeh straneh.

Pod lokom se nahaja precej skromno oblazinjenje iz mikrovlaken. Mreža pripomore k preprečitvi znojenja in občutka utesnjenosti. Tudi ušesne blazinice so izdelane iz imitacije usnja, zvočnik pa prekriva tanka plast tkanine. Že na prvi pogled so zelo velike in tudi preizkus to potrdi. So tudi zelo mehke in se lepo prilegajo glavi. Čeprav so izdelane zanimivo, me je na njih nekaj stvari motilo. Več o tem proti koncu.


Mikrofon

Mikrofon je domiselno oblikovan, kot je že dlje časa praksa nekaterih proizvajalcev. Je namreč zložljiv, a ga ni možno odstraniti. Za razliko od preostalega dela slušalk ima na pogled cenen občutek. Seveda smo tega že navajeni, saj slušalke po veliki večini ne vsebujejo kvalitetnih mikrofonov. Ampak celotni plastični izgled mu nikakor ne dela uslug. Malo boljši vtis pusti upogljiv kabelski del iz umetne mase, a celostno je podoben kot mikrofon pri slušalkah, ki sem jih testiral pred časom – Ekho H80 Origen.

Mikrofon pobere soliden zvok, a nič več kot to. Zveni nekoliko poglobljeno in nečisto/popačeno, ampak to je značilnost skoraj vseh slušalk tega cenovnega razreda. Sem pa zaradi nizke glasnosti moral nastaviti +10 boost, kar je dodalo nekaj šuma. Glede na standard, ki je glede mikrofonov za slušalke precej nizek, bi rekel, da je kvaliteta rahlo nadpovprečna. Za pogovore preko Skypa in TeamSpeaka bo zadostoval in ravno to je tudi njegov namen.


Zvok

Prišli smo do ene izmed svetlih strani slušalk. Zvok je kakovosten, pozna se nadgradnja na 50mm zvočnike. Originalne Kraken slušalke so imele globok zvok z močno ojačanim basom. Za dosego tega so uporabili popačenje, saj so ponekod detajle zamenjali zvočni učinki. Čeprav to večini ocenjevalcev slušalk ni bilo najbolj všeč, pa je bila večina uporabnikov navdušena, zaradi česar smo v naslednjih letih dobili več različnih verzij teh slušalk.

Kraken Pro V2 ima glede na originalne Kraken slušalke povsem drugačen zvok, ki je dosti bolje uravnovešen in podroben. Še vedno vsebuje veliko zadovoljujočega udarca, a popačenje je bilo skoraj v celoti odpravljeno. Tudi vokali niso pretirano pridušeni ali prikriti.

Glede na to, da so namenjene predvsem igram, sem jih preizkusil v nekaterih izmed mojih najljubših iger. Povsod so zmogle gle zagotoviti čist, glasen, kvaliteten zvok in tako bi bil z njimi izjemno zadovoljen.

Gre torej za set slušalk z ojačanim basom, ki pa se vseeno za razliko od originalnih Kraken slušalk primerene tudi za filme in glasbo, ne le za igre. Zaradi zaprtega načina in ogromnih ušesnih blazinic so za slednje kot idealne, saj tu tudi bas pride najbolj do izraza. Zaradi nizke porabe se lahko uporabljajo povsod, od mobilnih telefonov, konzolnih kontrolerjev do računalnikov.


Slabosti

Do sedaj Kraken Pro V2 nisem preveč kritiziral, a ob uporabi sem opazil tudi kar nekaj slabosti. Po velikosti so mi bile slušalke malo premajhne, čeprav sem jih imel nastavljene na največjo velikost. Manjkal jim je kak centimeter. Zaradi tega so že po kakšni uri postale neudobne in me pričele tiščati, začel pa me je grabiti tudi glavobol. Seveda to govorim kot nekdo z nadpovprečno višino. Zato jih že takoj vsem z večjimi glavami odsvetujem. Prav tako sem jih zaradi vročine v ušesih moral vsake toliko časa za nekaj trenutkov sneti. Dolgotrajno nošenje je bilo tako večja muka kot užitek. Vidi se, da gre za azijsko znamko, saj so tamkajšnji ljudje glede na evropsko povprečje nižji.

Pohvaliti ne morem niti majhne kontrolne enote. Kar ne morem verjeti, da se ob njo ni spotaknil nobeden izmed ostalih opisovalcev – je namreč izjemno površno narejena. Uporabljena je cenena plastika, kar se začuti že ob prvem dotiku. Če na slušalke ne boste ravno pazili, ga boste skoraj zagotovo zlomili. Še slabši je kolešček, ki ima izjemno kratek hod. To niti ne bi bila težava, če ne bi bil že na otip grozen. Če se bo naslanjal na karkoli premikajočega, vam jo bo pogosto zagodel in proti vaši želji spreminjal glasnost. Zadnja slabost je bila že prej omenjena, to je mikrofon. Ob premikanju še ropota in imel sem občutek, kot da ni dovolj zategnjen in ima preveč prostora za premikanje.


Zaključek

Kot enostavnejše slušalke za igranje iger, Kraken Pro V2 za ceno 85€ zadovoljijo pričakovanja. Kompaktnost, čvrst okvir in kvalitetna, trpežna izdelava jih naredijo kot idealne za na pot, sploh če ste profesionalen igričar in veliko potujete. A najpomembnejša stvar je seveda zvok – tudi ta je z ojačanim basom odličen, sploh za igre.

A vse ni rožnato. Moč je opaziti nekaj dvomljivih odločitev, ki močno otežijo uporabo za višje ljudi, zaradi česar tem slušalke povsem odsvetujem, saj lahko ta denar porabijo za podobne, a večje slušalke. Če niste pretirano visoki in imate majhno-srednje veliko glavo in ušesa se vam bodo podale kot ulite, a vseeno vsem priporočam, da jih pred nakupom (če je to seveda možno) preizkusite.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime