Kateri procesor kupiti (Marec 2017)?

Že nekaj dni se spravljam zraven, da izdam že kar nujno potrebno posodobitev k preteklemu istoimenskem članku iz začetka novembra. Od takrat se je spremenilo precej. Intel je izdal novo linijo procesorjev pod oznako KabyLake, vendar z njo nismo dočakali omembe vrednih pohitritev. Pozitivno je izstopal zgolj eden izmed vstopnih procesorjev, ki ga bom v nadaljevanju omenil. Veliko sem pričakoval od i3 7350k, kjer pa je Intel z postavitvijo nerazumljive cene pogrnil na celi črti. Za 4- jedernika namreč želijo okoli 175€, kar ga uvršča že v segment vstopnih i5 vrstnikov. Igričarje je razveselila zmogljivost 7700k, vendar je bila nadgradnja finančno opravičljiva zgolj za peščico, ki do tega trenutka še ni imela i5 procesorjev iz Sandy Bridge kolekcije.

Vendar smo se že vsi ob izidu Kaby Lake z nestrpnostjo ozirali v prihodnost, k prihodu AMD Ryzen procesorjev. Pred dnevi smo dočakali uradni izid in v test sem ga prejeli tudi mi. Na spletu sem zasledil veliko naslanjanja nekaterih pristašev konkurence in na obrazu se mi je izrisal podel nasmeh: “Plačujte več za manj. Nekateri ne bomo 🙂 .” Čeprav so bila pričakovanja nekaterih pretirana, moram reči, da me je AMD s procesorji samimi izjemno pozitivno presenetil. Vredno je omeniti, da so zaenkrat izdali zgolj višji segment procesorjev za domačo rabo in delovne postaje.

Dovolj nakladanja, poglejmo, za katerimi procesorji se je vredno ozreti.

Za pisarniško rabo (do 50€)

V tej kategoriji bom izbiral procesor, ki je dovolj zmogljiv za nemoteno in tekočo izkušnjo pri rabi pisarniških programov. Ciljal sem na tem nižjo porabo in vgrajeno grafično kartico.

Dobite ga: eigre.si
Arhitektura: Skylake
Frekvenca: 2.8 GHz
Jedra: 2
Integrirana grafika: Intel HD 510
Podpora rama: Dvo-kanalni DDR4 1866/2133 ali DDr3L 1333/1600MHz
TDP:51W
Ležišče: LGA 1151

Izbral sem Intel Celeron G3900. Moč ga je dobiti že za preračunljivih 40€. V svoji konkurenci je premagal AMD A4 7300.Ob nizki porabi in integrirani grafični ga odlikuje še solidna procesorska zmogljivost, nizka cena in lahka pot za nadgradnje, saj lahko na enako podnožje namestite tudi Pentium, i3, i5 in i7 procesorje.

Njegova glavna slabost sta samo 2 jedri in nizka frekvenca, saj deluje na 2.8Ghz. Prav tako integrirana grafična ne zadošča za igranje iger, procesor pa je izjemno omejen pri navijanju.

Primeren za:
– cenen družinski računalnik
– pisarniško rabo

Neprimeren za:
-igranje večine iger
-delo z Photoshop, Premiere in ostalimi orodji

Vstopni gaming procesor (do 80€)

Iščem procesor, ki bo ob nizki ceni igralcem omogočal zadovoljivo preigravanje novejših in starejših naslovov. Vgrajena grafična ne bo potrebna, saj sem pri izbiri ciljal predvsem na navdušence nad igrami in temu je izbira prilagojena.

Če je bil prava izbira še pred nekaj meseci Athlon X4 860k, se je situacija od takrat precej spremenila. Intel je izdal pravi mali dragulj med, cenovno ugodnimi, procesorji. Govorimo seveda o  Pentium G4560, ki je dejansko nekakšna mini enačica i3 procesorja s podobno zmogljivostjo. Če je še do nedavnega veljalo, da imajo Pentiumi zgolj 2 jedra, so G4560 tokrat dodeliti 2 jedri in 4 niti. Žal navijalska enačica ne obstaja, je pa tudi na tovarniških nastavitvah dovolj zmogljiv za poganjanje vsega, kar vržete predenj. Jedri delujeta z 3.5GHz, brez boost frekvence. Podpira tako DDR3, kot tudi DDR4 pomnilnik (odvisno od matične plošče). DDR4 bo deloval do 2400MHz, DDR3 pa 1600MHz. Vanj je vgrajena Intel HD610 grafična kartica, ki bo zadostovala zgolj za poganjanje nekaterih osnovnih iger.

Edino pravo konkurenco mu predstavlja AMD Athlon X4 860K, ki pa se v igrah odreže nekoliko slabše, čeprav gre še vedno za kvaliteten procesor. Svoje naredita manjša poraba in podpora za novejše tehnologije ter boljša igralna izkušnja.

Posodobitev: Namesto Athlon 860x priporočam FX 6300, ob nakupu katerega prejmete še dve igri (Total War: Warhammer in Ashes of the Singularity) in predstavlja boljšo vrednost.

Primeren za:
-družinski računalnik
-nezahtevne igralce iger

Neprimeren za:
-resnejše delo

Dobite ga: eigre.si
Arhitektura: Kaby Lake
Frekvenca: 3.5 GHz
Jedra: 2(4)
Integrirana grafika: Intel HD 610
Podpora rama: DDR4 – 2400MHz DDR3 1600MHz
TDP: 54W
Ležišče: 1151

Procesor za igričarje (do 150€)

Pentium G4560 me je prisilil, da sem izpustil eno izmed kategorij, saj jo po zmogljivosti dosega tudi sam. Če je do sprememb prišlo do v kar nekaj kategorijah, v tej temu ne bo tako. AMD FX 8300, ki za dano ceno nima konkurence. Ob nakupu prav tako prejmete igro Deus Ex. Mislim, da za dan denar ponuja največ med vsemi procesorji. Po zmogljivosti prekaša tako FX 6300 kot Intel-ove i3 rešitve. Njegov direktni konkurent i5, ki je tudi nekoliko zmogljivejši, je za dobrih 40€ dražji. Tako kot, za 2 jedri prikrajšan, bratranec tudi FX 8300 slovi kot odličen navijalec. Na kvalitetni plošči ga bo mogoče naviti med 4.5 in 5GHZ z dokupljenim hladilnikom seveda. Tako kot pri predhodniku je tudi tukaj hladilnik ozko grlo. Sicer ga nekako še uspe ohranjati hladnega, boste pa dobili občutek, da ob vas vzleta Airbus A380.

Za igre vam ni potrebno skrbeti, saj bo brez težav poganjal vse novejše naslove. Vredno omembe je, da ob nakupui brezplačno prejmete še dve kakovostni igri Total War: Warhammer in Ashes of the Singularity.

Primeren za:
-igralce, ki v igrah želijo uživati
-družinski računalnik
-streaming

Neprimeren za:
-serverje
-delovne postaje

Dobite ga: eigre.si
Arhitektura: Vishera
Frekvenca: 3.5 (4.2) GHz
Jedra: 8
Integrirana grafika: Brez
Podpora rama: Dvo-kanalni DDR3 1866MHz
TDP: 95W
Ležišče: AM3+

… ki želijo nekaj več (do 250€)

Če smo še pred dobrega pol leta, v tej kategoriji zaključili z AMD-jevo konkurenčnostjo, se tokrat to ne bo pripetilo. Sicer se cenovno tukaj postavlja FX 9370, ki kljub svojemu TDP 220W ni najbolj konkurenčen in se ne proslavi. i5 7500 za dani denar omogoča  brezkompromisno izkušnjo in zadovolji tudi izjemno zahtevne igralce. Procesor ima 4 jedra in deluje pri 3.4-3.8 GHZ. Poraba ostaja v mejah normale saj ima TDP 65W. Čeprav se 8 jederni AMD zdi izjemno mikavna stvarca, pa ga i5 prekaša zahvaljujoč novejši arhitekturi in zmogljivejšim posameznim jedrom.

Z njim boste kljub majhni porabi pridobili izjemno zmogljivost in integrirano grafično rešitev, ki pa ne bo omogočala igranja novejših iger.

Primeren za:
-resno igranje iger
-družinski računalnik
-streaming

Neprimeren za:
-serverje
-delovne postaje

intel-core-i5-6500-3-2-3-6ghz-6mb-lga1151-box-procesor-1481-600x600 Dobite ga: eigre.si
Arhitektura: Kaby Lake
Frekvenca: 3.4 (3.8) GHz
Jedra: 4
Integrirana grafika: Intel HD 630
Podpora rama: Dvo-kanalni DDR4 2133MHz
TDP: 65W
Ležišče: LGA 1151

Alternativa

I5 7600K, navijalska izvedenka i5 procesorja. Če ste pristaš navijanja in Intel procesorjev je vsekakor vreden premisleka. Boste pa za navijanje potrebovali Z170 čipovje. Nujen bo tudi nakup hladilnika saj le ta ni priložen. Gre za odličen procesor za vse igralce iger in solidnega navijalca, ki bo ob sreči s silicijsko loterijo dosegel in presegel 5GHz.

Entuziasti (do 400€)

Ko je vse drugače, kot je še nedavno bilo. V tej kategoriji, lahko brez pomislekov svoje priporočilo namenim AMD Ryzen 7 1700, ki je preskočil konkurenco, ko v obzir vzamemo tudi ceno. Gre za 8(16) jederni procesor, ki je popravil težave FX serije, torej zmogljivost posameznega jedra. Slednje je skoraj na nivoju Kaby Lake. Še več, v delovnih postajah si boljšega procesorja pod 400€ ne morem zamisliti. Ob vsem tem ima odklenjen tudi množilnik, kar omogoča navijanje. Z navijanjem se lahko doseže do 3,9 oz 4 GHz. Ne priporočam voltaže nad 1.35V.

Priložen hladilnik, je kvalitetnejši od hladilnikov, ki smo jih bili vajeni dobivati ob nakupih procesorjev. Dodano ima celo rdečo led osvetljavo. Tudi sama nastavitev priloženega hladilnika se je malce spremenila in bodite na to pripravljeni.

Kako pa se odnese v igranju iger? Dobro. Navit i7 7700k sicer doseže nekoliko več sličic, vendar je razlika zanemarljiva, če nimate v lasti 144Hz monitorja. Dosega namreč odlične minimume in zagotavlja tekočo igralno izkušnjo. Oboževali ga boste stremerji, saj bo zaradi večih jeder zlahka kos tudi temu.

V prihajajočem mesecu lahko še pričakujemo popravke programske opreme in BIOS-a, saj gre konec koncev za popolnoma novo arhitekturo, na katero, bo programsko opreme in igre še potrebno prilagoditi. Za nakup priporočam AMD Ryzen 7 1700, ki je praktično enak močnejšima bratcema 1700x in 1800x, v kolikor ga navijete na enako frekvenco. Deluje na 3GHz vendar se le ta dvigne vse do 3.6GHz. TDP je odličen, saj znaša samo 65W. Naj na tem mestu še enkrat opozorim, da ne gre za oznako porabe temveč toplote, ki jo je ob delovanju potrebno odvajati preko hladilnika. Procesor, ki je zobovje pošteno zaril v konkurenta in predstavlja najboljši nakup do cenovnega razreda 1000€.

Test procesorja si lahko preberete na naši strani.

Primeren za:
-resno igranje iger
-družinski računalnik
-delovno postajo
-vstopen server

Neprimeren za:
-NAS

Dobite ga: eigre.si
Arhitektura: Summit Ridge
Frekvenca: 3.0 (3.6) GHz
Jedra: 8(16)
Podpora rama: Dvo-kanalni DDR4 3400MHz
TDP: 65W
Ležišče: AM4

Alternativa

#1

V kolikor računalnik uporabljate zgolj za igre in AMD-jevih procesorjev ne prenesete, vam kaj drugega kot i7 7700k ne preostane. Gre za navijalsko različico i7 7700, ki ima za 600mhz višjo frekvenco že v osnovi.  Vendar zaradi tega porabi tudi nekoliko več energije. Njegov deklarirani TDP je 91W.

Procesor je dobra izbira, tako za igričarski računalnik, kot tudi vstopne serverje in delovne postaje. Potrebno je opozoriti, da ob nakupu i7 7700k zraven ne boste prejeli procesorskega hladilnika. Slednjega bo potrebno dokupiti. Vseeno, če pogledam resnici v obraz, ga napram Ryzen 1700 ne morem iskreno priporočiti, razen če računalnik uporabljate zgolj za igranje iger. V tem primeru se ozrite tudi za drugimi hobiji.

Dobite ga: eigre.si
Arhitektura: Skylake
Frekvenca: 4.2 (4.4) GHz
Jedra: 4(8)
Integrirana grafika: Intel HD 630
Podpora rama: Dvo-kanalni DDR4 1600MHz
TDP: 91W
Ležišče: LGA 1151

#2

Še ena skromnejša Intel alternativa, ki je še pred pol leta izgledala dosti bolj mikavno. Procesor i7 5820k vam ponuja kar 6 jeder in 12 niti ter podpira štiri-kanalni DDR4 pomnilnik. Poraba je sicer nekoliko višja kot pri predhodnikoma. TDP znaša 140W, kar je precej več od Ryzen-ovih 65W.

Tudi tukaj zraven ne boste prejeli CPE hladilnika in ga bo potrebno dokupiti. Ob tem tudi nima integrirane grafične rešitve.

Idealen je za uporabo v delovni postaji ali serverju, zaradi brutalne zmogljivosti pa se ga ne boste branili niti resni igralci računalniških iger.

Kralj siromakov

Pa smo prišli do kralja in to je, za katerega bo potrebno odšteti oderuških 2000€. Govorimo seveda o i7 6950X V zameno boste prejeli neprekosljivo zmogljivost v obliki 10 jeder in 20 niti. Ne vsebuje integrirane kartice. Prav tako CPE hladilnik ni priložen.

Primeren za:
-ultimativno igranje iger
-družinski računalnik
-resno delovno postajo
-dober server

Neprimeren za:
-NAS

Dobite ga: eigre.si
Arhitektura: Skylake
Frekvenca: 3.0 (3.5) GHz
Jedra: 10(20)
Integrirana grafika: Brez
Podpora rama: Štiri-kanalni DDR4 2400MHz
TDP: 140W
Ležišče: LGA 2011

Upam, da ste v članku uživali in našli informacije, ki ste jih iskali. Gre za moje mnenje in z vsemi izbirami se ne boste strinjali oz. bi sami izbrali drugače.

Če sklenem misli v celoto je AMD-ju v mojih očeh uspel velik met. Že dolgo namreč nisem videl procesorja, ki bi za razmeroma malo denarja ponujal tolikšno zmogljivost. Bo pa v naslednjem mesecu potrebne še nekaj potrpežljivosti, da se odpravijo nekateri hrošči in težave, saj gre konec koncev za novo arhitekturo. Z velikim veseljem zrem v nestrpnost in z navdušenjem pričakujem, kaj nam bodo pri AMD dostavili z cenejšima AMD 5 in AMD 3 serijama.

Za vprašanja sem na voljo na forumu ali na e-poštnem naslovu: davorin@gaming.si

Kmalu bo objavljen tudi vodič navijanju FX (tudi iz starin se da še nekaj iztisniti) in Ryzen procesorjev, vabljeni, da si ga ogledate na naši spletni strani – samo naložim ga še 🙂 .

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

2 KOMENTARJI

  1. Slab guide.

    1. Zakaj bi kupoval Skylake ko je Kaby na voljo za isto ceno
    2. G4560 stane 57€. Tako da dual core celeron odpade. G4560 all the way do Core i5. Ni druge boljše izbire.
    3. AMD FX danes kupit je največja napaka v tem guidu. Počaka se na Ryzen 5 še dva tedna. Ali pa se doda še par € za i5. Ali pa G4560. Samo ne AMD FX.
    4. Do 250€: i5 je kul, ampak se splača počakati na Ryzen 5 zdele.
    5. Ryzen 7 in 7700K sta oba kul CPUja, vendar vsak za drug namen. Prvi je bolj za delo (z občasnimi igrami), drugi je bolj za igre (z občasnim delom). Pod delo spada naprimer virtualke, programiranje, video editing…
    6. Odkar je na voljo (cenejši) Ryzen 7, je i7 5870K čisto ne relevanten. Ni računice da je boljša izbira.
    7. i7 6950X za 2000€. seriously? Kdor kupuje tak CPU ne bere tega guida. Ultimativno igranje iger? Resno? 10C20T 3,5GHz CPU pač ni primeren za ultimativno igranje iger. Že tako je internet poln benchmarkov ki primerjajo i7 7700K ki ima višji clock in manj jeder z Ryzen 7 ki ima nižji clock in več jeder, in i7 dosega navadno boljše rezultate v igrah. In pa primeren je tudi za družinski računalnik? Pokaži mi prosim eno družino ki kupi cel družniski računanik za 2000€ s periferojo vred, ne pa da dajo samo za CPU 2000€…

    Vsaj pol članka je čisto mimo. Pametne izbire so samo: G4560, i5 7500, Ryzen 7 1700, i7 7700K. Za CPU cenovno med G4560 in i5 7500 se počaka na Ryzen 5.

    • Ok, da odgovorim. Ne morem priporočati procesorjev, ki še niso izšli. Ko izide 3 in 5 serija se bo članek seveda posodobil.

      1. Skylake = Kaby Lake kar se zmogljivosti tiče. Je nekaj minimalnih izboljšav, ki jih povprečni uporabnik ne bo nikoli opazil. Če je takt višji za 0,2GHz, to še ne pomeni, da je pridobljena zmogljivost posledica arhitekture.

      1.1 G4560 stane 57€ v Nemčiji, cena G3900 je tam 35€. Za preprosta dela na računalniku, tabele ipd. G3900 popolnoma zadostuje. Seveda se lahko še vedno vzame tudi G4560.

      2. G4560 je, kar se zmogljivosti tiče, ok procesor, ni pa nič presunljivega. Za ceno ponuja veliko, ampak mu zlasti v MP igrah (Battlefield 1,4 , Witcher 3 Novigrad ipd.) začne pohajati sapa. Nerealnih pričakovanj do 60€ procesorja ne moremo gojiti. Kaj zmogljivejšega od 1050 ti na njem sam ne bi uporabljal.

      3. Čeprav so AMD FX že precej stari vseeno še vedno ponujajo precej glede na ceno. Če sva že pri nemških cenah se dobi FX 8300 za manj kot 100€. S tem, da zraven dodajo še 2 igri v vrednosti dobrih 40€. Naviti so v igrah (večini naslovov) zmogljivejši od G4560. Edina stvar, ki jih drži nazaj je visoka poraba, zmogljivost posameznih jeder in star chipset. Tole pišem kot pretekli uporabnik, ki je FX serijo tudi dodobra preizkusil.

      4. Ryzen 5 ne morem priporočiti, ker ga še ni na trgu.

      5. Se strinjam, čeprav se razlika tudi v igrah pokaže zgolj pri 120Hz in 144Hz monitorjih – to pomeni grafična vsaj GTX 1080 (razen za OW, Dota, LoL, CS itd.)+. Za 60 Hz je 7 1700 dosti bolj smiselni nakup, če se računalnik ne uporablja zgolj za igranje iger. Ampak zgolj za igranje iger zadošča že kakšen i5k.

      6. Se strinjam, ampak če nekdo želi Intel naj vzame Intel. Moje mnenje je jasno zapisano. Nekateri drugih znamk procesorjev pač ne želijo uporabljati.

      7. Mislim, da nihče od vseh bralcev ne bo kupil tega procesorja. Ga je bilo pa potrebno omeniti kot enega zmogljivejših predstavnikov. Je pa jasno, da izbira ni racionalna, kar je tipično za vse high-end komponente.
      Če ima kdo preveč denarja pa ga lahko mirne duše vzame.

      Vsekakor imaš svoj pogled na celotno zadevo (ga razumem in ni napačen), vendar to še ne pomeni, da je edini pravilen.

      p.s. Sem dal všečka, ker so podani tehtne opazke.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime