Preizkusili smo slušalke: Roccat Cross

Na test smo prejeli slušalke Roccat Cross. Gre za lahke, mobilne slušalke, težke le 185 gramov in z izgledom, kot da bi jih že malo močnejši prijem zdrobil na delce. Namenjene so tako uporabnikom osebnih računalnikov, kot tudi konzol, telefonov in tablic. Majhna velikost in lahkost jih naredita kot nalašč za na pot, 50mm notranji zvočniki pa bi naj po besedah proizvajalcev nudili tudi zelo kvaliteten zvok. Obljube so fantastične, pa je vse tako, kot je treba?


Tehnične specifikacije

  • Frekvenčni odziv: 20∼20000Hz
  • Impedenca: 32Ω
  • Max. SPL pri 1kHz: 98dB
  • Premer zvočnikov: 50mm

Mikrofon

  • Občutljivost pri 1kHz: -42dB
  • Impedenca: 2.2kΩ
  • Razmerje signal-zvok: 58dB

Splošno

  • Teža (samo slušalke): 185g
  • Dolžina kabla (PC): 2.35m (odstranljiv)
  • Povezljivost: Dvojni 3.5mm priključek
  • Dolžina kabla (Telefon/konzola): 1.2m (odstranljiv)
  • Povezljivost: Enojni 3.5mm Priključek

Embalaža

Najprej se posvetimo embalaži. Ta je klasične modro-črne barve, kar je pri Roccat že kar stalnica. Je tudi precej majhna, kot se tudi prilega slušalkam. Na sprednji strani se nahaja slika slušalk ter velik napis “Outstanding everywhere”, kar se nanaša na to, da so slušalke namenjene več platformam.

Na zadnji strani so podrobneje predstavljeni še dodatki in pomembnejše lastnosti, s katerimi se slušalke lahko pohvalijo. Prav tako lahko že takoj vidimo, da sta zraven priložena tudi dva kabla, eden od katerih ima tudi vgrajen mikrofon.

Leva in desna stran sta prav tako polni z informacijami. Na levi si lahko preberemo tehnične specifikacije, medtem, ko druga služi kratki predstavitvi.

Ko odpremo embalažo, nas pričaka zelo majhen plastični model s slušalkami, prekritih s plastičnim pokrovom. Priloženi dodatki so enostavno priloženi v zadnji del modela, vključujejo pa navodila ter dva 3.5mm audio kabla. Vse je zelo premišljeno sestavljeno tako, da zavzema čim manj prostora.


Izgled in občutek

Pri oblikovanju je imel Roccat v mislih eno samo besedo – minimalnost. Tako so Cross zelo enostavne in na izgled skorajda krhke. V celoti so črne barve brez LED osvetljave – ob nošenju te tako ali tako ne bi videli, a morda boste pred prijatelji zato izgledali manj “kul”.

A bolj kot izgled vas najbrž glede na minimalnost skrbi kvaliteta izdelave? Ta sicer ni vrhunska in vidi se, da je bila delno žrtvovana zaradi želje po čim nižji teži in velikosti ter seveda nižji ceni.

Vrhnji lok je manj debel, kot pri katerih koli slušalkah ki sem jih imel priložnost testirati doslej. Enotno ga pokriva tanka plast penaste podlage, ki je mehka na dotik in skrbi za udobje med uporabo. Na samem vrhu loka je vdolben napis Roccat. Glede na minimalnost sem imel že takoj pomisleke glede na velikost, na katero se lok raztegne. A brez skrbi. Okvir se raztegne dovolj, da bo primeren tudi za višje oz. večje ljudi. 

Eno slušalko z zunanje strani prekriva logotip, drugo pa manjši napis Roccat. Blazinici sta malo manjši in srednje globoki, material, ki prekriva notranji del pa je imitacija usnja. Notranje 50mm zvočnike prekriva tanka plast tkanine. Ob nošenju obe slušalki udobno sedita na ušesih, a morda bi osebno raje videl, da bi bili malce večji.

Okvir v notranjosti skriva aluminijast trak, ki je lepo viden, če slušalke raztegnemo. Odločitev za aluminijast okvir je pravilna, saj gre za prenosne slušalke, zaradi česar bi ob plastični notranjosti hitro prejeli veliko število reklamacij.

Mikrofon je zanimiva zadevica. Ne nahaja se na slušalkah, ampak kar na enem izmed kablov. Kaj za Boga? Sprva sicer izgleda zelo čudno, a v praksi se izkaže. Vidite, Roccat je priložil dva kabla. Če želite uporabljati mikrofon, enostavno uporabite kabel, ki ga vsebuje. Sam mikrofon je bolj standardne kvalitete, kabel pa je gibljiv in izdelan iz umetne mase. Sicer zna biti mikrofonov izrastek rahlo štorast, a večinoma se dobro obnese.


Mikrofon

Mikrofon se je obnesel presenetljivo dobro, čeprav še vedno ni primerljiv s kondenzatorskimi mikrofoni ali celo srednje-cenovnimi USB mikrofoni. Pobere globok, naraven zvok in vsebuje tudi odlično izničevanje zvoka iz okolice. Zaradi tega se kliki tipkovnice in miške slišijo dosti manj kot pri ostalih mikrofonih, ki sem jih testiral. Občutljivost je morda nastavljena malenkost previsoko, zaradi česar morate najprej mikrofon najprej nastaviti v pravo oddaljenost od ust. Ta se razlikuje glede na sistem, zvočno kartico, glasnost govora in vse ostale faktorje. Slabost mikrofona je, da zraven zvoka odlično pobere tudi nezaželene zvoke, kot so dihanje, srkanje, žvečenje in podobno.


Test

Glede na ceno me je kvaliteta zvoka presenetila. 50mm notranji zvočniki poskrbijo za kvaliteten zvok z velikim številom podrobnosti. So kot idealne za poslušanje glasbe, saj se dinamični razpon dobro obnese v obeh delih spektroma. Čeprav je poslušanje glasbe pokazalo, da je ena izmed značilnosti Cross močan pas, nisem opazil nobenih težav tudi pri srednjih in visokih tonih.Višji toni so obravnavani natančno, srednji toni so predvajani izjemno čisto, nizki toni pa imajo za sabo tudi tako zaželen “udarec”.

Močan bas je še posebno izrazit pri elektronski glasbi. Potrebnega je bilo nekaj prilagajanja vendar sem glede samega zvoka zadovoljen. Maksimalna glasnost je visoka in nikakor ne priporočam poslušanja na njej, saj bo hitro prišlo do okvare sluha. Vseeno priporočam poslušanje na srednji do visoki glasnosti, saj na tem območju zvenijo najbolje (pri nizki je zvok malce nečist).

Pri dizajnu so pri Roccatu imeli v mislih tako standardne uporabnike, kot tudi igralce iger in tako ne bi bilo pošteno, če jih ne bi preizkusil v obeh okoljih (pa še en izgovor več za igranje iger). Skozi vse igre, kjer sem jih preizkusil, so se prebile brez težav. Vse od streljačin, dirkačin pa do MMO-jev in strategij ni pokazalo nobenih odmevnejših težav. V Battlefield-u so eksplozije imele za sabo udar, dialog v vseh igrah je bil čist in bas ter dobro obravnavanje vseh tonov je poskrbelo za vživetje med igranjem. Edina stvar, ki bo nekatere motila, je, da Cross nimajo funkcije prostorskega zvoka, a vseeno se mi nikoli ni zdelo, da ne bi uspel razbrati, iz katere smeri strelja sovražnik. Prav tako sem se ves čas sem se zavedal, kaj se dogaja okoli mene.


Zaključek

Po par tedenski uporabi moram reči, da so me Roccat Cross pozitivno presenetile. Kvaliteta izdelave sicer ni vrhunska, a vseeno jih ne boste kar tako poškodovali. Prav tako so udobne in kljub majhnem, minimalnem izgledu primerne tudi za višje ljudi. A najpomembneje – zvok je več kot kvaliteten, ki bo več kot zadostil potrebam tako standardnih uporabnikov, kot tudi igričarjev. Avdiofilov sicer ne bo zadovoljiv, a glede na ceno okoli 70€ je izvrsten. Koristno zna priti tudi multi-platformska podpora, saj lahko slušalke uporabljate tako na telefonih, kot tudi konzolah in računalnikih. Dobili smo torej par slušalk, na katere je Roccat lahko ponosen.

Testni primerek lahko kupite TUKAJ po znižani ceni.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime