Test tipkovnice: Razer Ornata Chroma

Ko sem slišal zvonjenje pri vratih, je v meni kar vrelo od navdušenja. Pričakoval sem namreč nov paket s igričarskimi pripomočki. Končno. Ampak pravo presenečenje se je skrivalo v notranjosti. Govora je seveda o Razer Ornata Chroma. Oznaka Chroma označuje možnost prilagodljive osvetlitve za posamezno tipko v katerokoli barvi RGB spektra. Pri nekoliko cenejši sestrici brez Chroma oznake pa je osvetlitev izključno v zeleni barvi. Več kot primeren pripomoček za pristne Štajerce?

RAZER ORNATO LAHKO KUPITE NA EIGRE.SI

Tehnične specifikacije

  • Razer™ Mecha-Membrane
  • Srednje visoke tipke
  • Razer Chroma osvetlitev
  • Ergonomičen počivalnik za dlani
  • Podpora za Razer Synapse
  • Polno programljive tipke
  • Istočasno zaznavanje do desetih pritiskov tipk
  • Namenski igričarski način

Embalaža

V prejšnjih pregledih sem opisovanju embalaže morda posvečal preveč časa. Tokrat bom poizkusil biti kar se da hiter. Embalaža je standardna in na las podobna dražjima (khm samo, da stopim po škatli) BlackWidow Chroma V2 in BlackWidows X Chroma. Zeleno-črn slog, ki “pristnim Štajercem” ne bo po godu. Kot lahko vidite, je na prednji strani mesto, kjer lahko preizkusite stikala in ugotovite (dobite približni občutek), če so vam po godu. Pravilna odločitev, je pa res, da s preizkusom o sami tipkarski izkušnji izveste sila malo, a nudi vam vsaj vpogled v glasnost tipk. Embalaža kot celota morda skuša delovati razvpito, kar ji tudi uspe, vendar vsaj meni kombinacija črne in agresivno zelene ni kaj preveč mikavna – a vsakemu svoje.

Vendar nihče tipkovnice ne kupuje zaradi izgleda embalaže kajne… Resno fantje? Notranjost je preprosta in všečna. Brez nepotrebnega kiča, kjer bi se pol ure prebijal do tipkovnice same. Zaščita je primerna in tipkovnico boste skoraj zagotovo prejeli nepoškodovano (vsaj kar se transporta tiče). Ob straneh je zaščitena z peno, same tipke pa so prekrite s plastičnim pokrovom.

Izjemno mi je bil všeč eden izmed dodatkov, to je oblazinjen počivalnik za dlani! Na tipkovnico se ga pritrdi s pomočjo magnetnega nastavka, ki se skriva v notranjosti. Magnet je sicer dovolj močan, da se pri normalni uporabi ne bo snel od nje. Morda bi si želel, da je malenkost močnejši, ampak to je samo drobna opazka.

Izgled

Vse do sedaj je popolnoma nepomembno, če tipkovnica ne upraviči svoje cene. Razen seveda, če jo kupujete kot razstavni eksponat, za kar je Ornata s svojo osvetlitvijo več kot idealna. Kaj je torej skrivnost Ornate? Gre za “Frankenstein-ski” izdelek, nekakšno kombinacijo mehanske in membranske tipkovnice. Pri Razer trdijo, da so v njej združili najboljše iz obeh svetov. Kako torej to deluje? Tipke imajo vsaka svojo stikalo, ki pritisne na membransko poro in ob tem proizvede zvok klika. Vse to se seveda zgodi pod “palubo”. Najbolj očitna razlika je nižja velikost tipk, ki so nekje vmes.

Celostno Ornata zagotovo izgleda lepo, z nagnjeno površino, podobno kot pri MX Board 6.0. Ima nesvetlečo črno površino z zelo svetlo teksturo, zaradi katere ima kvaliteten izgled in občutek. Na spodnji strani boste našli vzdržljive gumijaste podloge, ki skrbijo proti zdrsu, vdolbino za USB kabel ter dve vzdržljivi nogici, ki jih lahko uporabite za bolj oster kot.

Razer Synapse

Kot je že iz imena razvidno, je ena izmed temeljnih lastnosti Chroma tipkovnic osvetljava. Kot je že značilno za Chroma osvetlitev, se RGB LED lučka nahaja pod vsako ločeno tipko, čeprav se pri Ornata nekoliko globje kot pri preostalih mehanskih tipkovnicah s to oznako. Slednje pripelje do difuznega občutka pri osvetljavi, ki je zaradi srednje visokih tipk še bolj izrazit in to mi je bilo všeč.

Osvetlitev je mogoče nastavljati v Razer-jevem programu Synapse, ki podpira večina Razer izdelkov. Že moč osvetljave je možno nastaviti na dvajset jakosti. Dobra sladica, čeprav bi zadostovalo polovično število. Na voljo je tudi kar 16.8 milijona različnih barvnih spektrov. Izjemno zanimivo se je igrati z nastavitvami osvetljave, saj sem lahko osvetlitev resnično lepo prilagodil. Pacman? Seveda. Mavrica? Kakopak. Razne profile drugih uporabnikov je mogoče sneti tudi iz spleta ali jih naložiti in deliti z drugimi pristaši “Razer kulta”. S svojo Chroma serijo zadel pravo zlato žilo, saj zadeva izgleda fantastično.

Test

Najprej bom napisal pomislek, ki ga glede tipkovnice same imam. To je vzdržljivost. Tipkovnica se bo starala hitreje od mehanskih, ker bo “guma” z leti izgubljala na prožnosti. V bistvu v njej ne najdemo pravih mehanskih delov, saj dotična površina deluje na principu membranskih tipkovnic. Sicer Razer tudi nikjer ne trdi, da gre za mehansko tipkovnico. Pri pritisku na tipko je tudi občutek drugačen kot pri mehanskih tipkovnicah. Ni tako tog, najbolje bi jo opisal, kot pritiskanje gobe. Tudi magneti v počivalniku zapestja so preprosto prešibki in zlasti pri prestavljanju boste počivalnik za dlani občasno nenamerno prestavili.

Na tem mestu jo moram pohvaliti, tipkarsko izkušnjo seveda, ki je odlična. Tipkovnica je odzivna, povratni učinek je dober in oboževali jo boste predvsem tisti, ki obožujete zvok “click, click, click…”. Sicer niso tako globoki kot pri standardnih mehanskih tipkovnicah in imajo bolj visok zven. Če jo uporabljate v pisarni, vas bodo sodelavci najbrž kaj hitro zasovražili. Na njej prav tako ni zaslediti nobenih unikatnih oz. namenskih tipk. Pozna Fn tipko, ki postaja vse bolj popularna tudi pri namiznih tipkovnicah. Podobno, kot pri večini prenosnih računalnikov, sem lahko z njeno souporabo nastavil glasnost, gaming način, vklopil makrote, nastavljal jakost osvetlitve in še druge stvari.

Zaključek

Ko sem prvič začel uporabljati mehanske tipkovnice, je veliko število ljudi trdilo, da se jim vrnitev nazaj k membranskim zdi nepredstavljiva. Vendar obstaja tudi kar nekaj ljudi, ki se za mehanske tipkovnice zaradi občutka, glasnosti ali cene ne odločijo. Ornata predstavlja dobro ravnotežje med obema taboroma in daje fantastičen občutek ob uporabi. Cena je razumna, saj je za Chroma različico Ornate potrebno odšteti dobrih 100€. Če osvetlitev za vas ne igra večje vloge, lahko za 20€ manj še vedno dobite Ornato z zgolj zeleno osvetlitvijo. Udobje in delovanje sta naravnost odlična. Razer Chroma Ornata je ponujala eno izmed najboljših pisalnih izkušenj do  sedaj. Izgleda fantastično, tipkanje na njej je prijetno in nudi tudi dober povratni učinek.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime