Kateri procesor kupiti (April 2017)?

Tokrat na popravek ni bilo potrebno čakati veliko časa. AMD je pred dobrim tednom izdal procesorje srednjega ranga, ki jih lahko najdete pod oznako AMD 5 1600x, 1600, 1500x in 1400. Razvrstil sem jih od najdražjega do najcenejšega. Najbrž vas zanima, po čem se razen oznake še razlikujejo? 1600x in 1600 sta 6(12) jedrna procesorja z 12 nitmi, 1500x in 1400 pa 4(8) jedrna z 8 nitmi (čeprav si z Intel i7 delita enako število jeder in niti, jih vseeno ne moremo direktno primerjati). Ker velika večina iger še ne zna izkoristiti surove zmogljivosti toliko jeder, so rezultati v igrah tako med 1700 kot 1500x dokaj podobni. Kljub temu se v večini naslovov enakovredno kosajo z Intel predstavniki. To je zaenkrat tudi edini segment, kjer konkurenčnih procesorjev ne pojedo za jutranjo malico.

Prišlo je tudi do pocenitev, saj se je vsem procesorjev iz serije Ryzen 7 cena znižala za dobrih 30-40€. Intel začuda cen (v konkurenčnih segmentih) ni prilagodil glede na konkurenco in trenutno za denar ponuja preprosto premalo. Najbrž ni pretirano težko razbrati mojega navdušenja nad novo serijo procesorjev, ki je resnično dober vsestranski izdelek.

Obžalujem, da vam nismo še nismo uspeli pripraviti navijaškega vodiča za Ryzen procesorje, ki ga bom poskusil izdelati do konca meseca. Vsi, ki ste se znašli v tem položaju, se vam obetajo sladke skrbi, saj že dolgo ni bilo mogoče dobiti toliko surove moči za 300€.

Za pisarniško rabo (do 50€)

V tej kategoriji bom izbiral procesor, ki je dovolj zmogljiv za nemoteno in tekočo izkušnjo pri rabi pisarniških programov. Ciljal sem na tem nižjo porabo in vgrajeno grafično kartico.

Dobite ga: eigre.si
Arhitektura: Skylake
Frekvenca: 2.8 GHz
Jedra: 2
Integrirana grafika: Intel HD 510
Podpora rama: Dvo-kanalni DDR4 1866/2133 ali DDr3L 1333/1600MHz
TDP:51W
Ležišče: LGA 1151

Izbral sem Intel Celeron G3900. Moč ga je dobiti že za preračunljivih 40€. V svoji konkurenci je premagal AMD A4 7300.Ob nizki porabi in integrirani grafični ga odlikuje še solidna procesorska zmogljivost, nizka cena in lahka pot za nadgradnje, saj lahko na enako podnožje namestite tudi Pentium, i3, i5 in i7 procesorje.

Njegova glavna slabost sta samo 2 jedri in nizka frekvenca, saj deluje na 2.8Ghz. Prav tako integrirana grafična ne zadošča za igranje iger, procesor pa je izjemno omejen pri navijanju.

Primeren za:
– cenen družinski računalnik
– pisarniško rabo

Neprimeren za:
-igranje večine iger
-delo z Photoshop, Premiere in ostalimi orodji

Vstopni gaming procesor (do 80€)

Iščem procesor, ki bo ob nizki ceni igralcem omogočal zadovoljivo preigravanje novejših in starejših naslovov. Vgrajena grafična ne bo potrebna, saj sem pri izbiri ciljal predvsem na navdušence nad igrami in temu je izbira prilagojena.

Če je bil prava izbira še pred nekaj meseci Athlon X4 860k, se je situacija od takrat precej spremenila. Intel je izdal pravi mali dragulj med, cenovno ugodnimi, procesorji. Govorimo seveda o  Pentium G4560, ki je dejansko nekakšna mini enačica i3 procesorja s podobno zmogljivostjo. Če je še do nedavnega veljalo, da imajo Pentiumi zgolj 2 jedra, so G4560 tokrat dodeliti 2 jedri in 4 niti. Žal navijalska enačica ne obstaja, je pa tudi na tovarniških nastavitvah dovolj zmogljiv za poganjanje vsega, kar vržete predenj. Jedri delujeta z 3.5GHz, brez boost frekvence. Podpira tako DDR3, kot tudi DDR4 pomnilnik (odvisno od matične plošče). DDR4 bo deloval do 2400MHz, DDR3 pa 1600MHz. Vanj je vgrajena Intel HD610 grafična kartica, ki bo zadostovala zgolj za poganjanje nekaterih osnovnih iger.

Edino pravo konkurenco mu v nasprotnem taboru predstavlja AMD FX 6300, ki pa se v igrah odreže podobno. Bo pa za 6 jeder potrebno odšteti kakšnih 10€ več.

Posodobitev: Namesto Athlon 860x priporočam FX 6300, ob nakupu katerega prejmete še dve igri (Total War: Warhammer in Ashes of the Singularity) in predstavlja boljšo vrednost.

Primeren za:
-družinski računalnik
-nezahtevne igralce iger

Dobite ga: eigre.si
Arhitektura: Kaby Lake
Frekvenca: 3.5 GHz
Jedra: 2(4)
Integrirana grafika: Intel HD 610
Podpora rama: DDR4 – 2400MHz DDR3 1600MHz
TDP: 54W
Ležišče: 1151

Procesor za igričarje (do 120€)

Pentium G4560 me je prisilil, da sem izpustil eno izmed kategorij, saj jo po zmogljivosti dosega tudi sam. Če je do sprememb prišlo do v kar nekaj kategorijah, v tej temu ne bo tako. AMD FX 8300, ki za dano ceno nima konkurence. Ob nakupu prav tako prejmete igri Total War: Warhammer in Ashes of the Singularity. Mislim, da za dan denar ponuja največ med vsemi procesorji. Po zmogljivosti prekaša tako FX 6300 kot Intel-ove i3 rešitve. Njegov direktni konkurent i5, ki je tudi nekoliko zmogljivejši, je za dobrih 50€ dražji. Tako kot, za 2 jedri prikrajšan, bratranec tudi FX 8300 slovi kot odličen navijalec. Na kvalitetni plošči ga bo mogoče naviti med 4.5 in 5GHZ z dokupljenim hladilnikom. Tako kot pri predhodniku je tudi tukaj hladilnik ozko grlo. Sicer ga nekako še uspe ohranjati hladnega, boste pa dobili občutek, da ob vas vzleta Airbus A380.

Za igre vam ni potrebno skrbeti, saj bo brez težav poganjal vse novejše naslove.

Primeren za:
-igralce iger
-družinski računalnik
-streaming

Dobite ga: eigre.si
Arhitektura: Vishera
Frekvenca: 3.5 (4.2) GHz
Jedra: 8
Integrirana grafika: Brez
Podpora rama: Dvo-kanalni DDR3 1866MHz
TDP: 95W
Ležišče: AM3+

Zahtevne uporabnike (do 200€)

Do 200€ je najboljši procesor na trgu AMD 5 1500x. Gre za 4(8) jederni procesor, ki za svojo ceno ponuja preprosto več od Intel i5 rešitev, za nameček pa ima še 4 dodatne niti. V aplikacijah s podporo za več jeder i5 7400 in 7500 preprosto zdrobi, ob tem pa ima še odprt množilnik in omogoča navijanje. Veliko pomislekov se pojavlja pri igrah, vendar je tudi temu opravilu kos in dosega podobne rezultate kot i5 procesorji.

Tudi cenovna umestitev je glede na 5 1600 in 1400 primerna. Vsi, ki bi radi prihranili nekaj € lahko mirne vesti namesto 1500x vzamete 1400 in ga po potrebi navijete, bi pa omenil, da zraven namesto Wraith Spire prejmete Stealth.

Če zraven dodamo še kakovosten hladilnik, ki ga prejmete ob nakupu, potreb po nakupu ločenega za veliko večino odpade. Neprekosljiva vrednost.

Primeren za:
-igranje iger
-družinski računalnik
-streaming
-osnovne delovne postaje
-serverje

Dobite ga: eigre.si
Arhitektura: Summit Ridge
Frekvenca: 3.5(3.7) GHz
Jedra: 4(8)
Integrirana grafika: X
Podpora rama: Dvo-kanalni DDR4 3400MHz
TDP: 65W
Ležišče: AM4


Za uporabnike, ki želijo nekaj več (do 250€)

Če smo še pred dobrega pol leta v tej kategoriji zaključili z AMD-jevo konkurenčnostjo, se tokrat to ne bo pripetilo. V med-obdobju so namreč v rdečem taboru izdali izjemno konkurenčen procesor 5 1600. Zakaj nisem izbral 1600x? Ker gre zgolj za nekoliko navit primerek. Za razliko od Intela je AMD vse procesorje izdal z odklenjenim množilnikom, kar omogoča preprosto navijanje modelov, ki so serijsko sicer nekoliko podhranjeni pri frekvenci. Za to bo potrebna vsaj plošča B350 ali še bolje X370. Pričakovana frekvenca, ki jo večina uspe doseči pri navijanju je okoli 4GHz. Že res, da ne gre za najboljše navijalce v zgodovini, so pa zmogljivost vseeno opazno poveča.

Sama razlika med 1600x in 1600 je samo v višini takta, s tem, da se naj bi 1600x ob uporabi kvalitetnega hladilnika še sam dvignil frekvenco za do 100MHz nad navedeno v specifikacijah. Torej nič, kar ne bi z malo igranja v BIOS-u lahko dosegli sami s 1600 procesorjem. Vredno je omeniti, da X modelom ni priložen tovarniški procesorski hladilnik, ki je pri novi seriji naravnost odličen in Intelovi se z njim še zdaleč ne morejo primerjati.

Drugače sam procesor uporabniku omogoča dobro izkušnjo. Kot idealen je za vse, ki uporabljate Adobe orodja, AutoCad ali pa želite zgolj igrati igre (tudi ob streamanju to ne bo težava). Procesor, ki zadosti potrebam skoraj slehernega posameznika. Morda je manjša slabost samo, da nima integrirane grafične rešitve, kar pa večina na procesorju te vrednost tako ne bi uporabljala. Škoda, da se AMD ni odločil ob nakupu zraven dodati kakšne igre, kot pri FX seriji.

Primeren za:
-resno igranje iger
-družinski računalnik
-streaming
-delovne postaje
-serverje

Dobite ga: eigre.si
Arhitektura: Summit Ridge
Frekvenca: 3.2(3.6) GHz
Jedra: 6(12)
Integrirana grafika: X
Podpora rama: Dvo-kanalni DDR4 3400MHz
TDP: 65W
Ležišče: AM4

Alternativa

I5 7600K, navijalska izvedenka i5 procesorja. Če ste pristaš navijanja in Intel procesorjev ter želite računalnik uporabljati zgolj za igranje iger na 144Hz monitorju, ga lahko pogojno priporočim – pri trenutni ceni. Boste pa za navijanje potrebovali Z170 čipovje. Nujen bo tudi nakup hladilnika saj le ta ni priložen.

Entuziasti (do 400€)

Ko je vse drugače, kot je še nedavno bilo. V tej kategoriji, lahko brez pomislekov svoje priporočilo namenim AMD Ryzen 7 1700, ki je preskočil konkurenco, ko v obzir vzamemo tudi ceno. Gre za 8(16) jederni procesor, ki je popravil težave FX serije, torej zmogljivost posameznega jedra. Slednje je skoraj na nivoju Kaby Lake. Še več, v delovnih postajah si boljšega procesorja pod 400€ ne morem zamisliti. Ob vsem tem ima odklenjen tudi množilnik, kar omogoča navijanje. Z navijanjem se lahko doseže do 3,9 oz 4 GHz. Ne priporočam voltaže nad 1.35V.

Priložen hladilnik, je kvalitetnejši od hladilnikov, ki smo jih bili vajeni dobivati ob nakupih procesorjev. Dodano ima celo rdečo led osvetljavo. Tudi sama nastavitev priloženega hladilnika se je malce spremenila in bodite na to pripravljeni.

Kako pa se odnese v igranju iger? Dobro. Navit i7 7700k sicer doseže nekoliko več sličic, vendar je razlika zanemarljiva, če nimate v lasti 144Hz monitorja. Dosega namreč odlične minimume in zagotavlja tekočo igralno izkušnjo. Oboževali ga boste stremerji, saj bo zaradi večih jeder zlahka kos več opravilom hkrati.

V prihajajočem mesecu lahko še pričakujemo popravke programske opreme in BIOS-a, saj gre konec koncev za popolnoma novo arhitekturo, na katero, bo programsko opreme in igre še potrebno prilagoditi. Za nakup priporočam AMD Ryzen 7 1700, ki je praktično enak močnejšima bratcema 1700x in 1800x, v kolikor ga navijete na enako frekvenco. Deluje na 3GHz vendar se le ta dvigne vse do 3.6GHz. TDP je odličen, saj znaša samo 65W. Naj na tem mestu še enkrat opozorim, da ne gre za oznako porabe temveč toplote, ki jo je ob delovanju potrebno odvajati preko hladilnika. Procesor, ki je zobovje pošteno zaril v konkurenta in predstavlja najboljši nakup do cenovnega razreda 1000€.

Test procesorja si lahko preberete na naši strani.

Primeren za:
-resno igranje iger
-družinski računalnik
-delovno postajo
-vstopen server

Dobite ga: eigre.si
Arhitektura: Summit Ridge
Frekvenca: 3.0 (3.6) GHz
Jedra: 8(16)
Podpora rama: Dvo-kanalni DDR4 3400MHz
TDP: 65W
Ležišče: AM4

Alternativa

#1

V kolikor računalnik uporabljate zgolj za igre ali AMD-jevih procesorjem ne zaupate, vam kaj drugega kot i7 7700k ne preostane. Gre za navijalsko različico i7 7700, ki ima za 600mhz višjo frekvenco že v osnovi.  Vendar zaradi tega porabi tudi nekoliko več energije. Njegov deklarirani TDP je 91W.

Procesor je dobra izbira, tako za igričarski računalnik, kot tudi vstopne serverje in delovne postaje. Potrebno je opozoriti, da ob nakupu i7 7700k zraven ne boste prejeli procesorskega hladilnika. Slednjega bo potrebno dokupiti. Vseeno, če pogledam resnici v obraz, ga napram Ryzen 1700 ne morem iskreno priporočiti, razen če računalnik uporabljate zgolj za igranje iger. V tem primeru se ozrite tudi za drugimi hobiji.

Dobite ga: eigre.si
Arhitektura: Skylake
Frekvenca: 4.2 (4.4) GHz
Jedra: 4(8)
Integrirana grafika: Intel HD 630
Podpora rama: Dvo-kanalni DDR4 1600MHz
TDP: 91W
Ležišče: LGA 1151

#2

Še ena skromnejša Intel alternativa, ki je še pred pol leta izgledala dosti bolj mikavno. Procesor i7 5820k vam ponuja kar 6 jeder in 12 niti ter podpira štiri-kanalni DDR4 pomnilnik. Poraba je sicer nekoliko višja kot pri predhodnikoma. TDP znaša 140W, kar je precej več od Ryzen-ovih 65W.

Tudi tukaj zraven ne boste prejeli CPE hladilnika in ga bo potrebno dokupiti. Ob tem tudi nima integrirane grafične rešitve.

Idealen je za uporabo v delovni postaji ali serverju, zaradi brutalne zmogljivosti pa se ga ne boste branili niti igralci računalniških iger.

Kralj siromakov

Pa smo prišli do kralja in to je, za katerega bo potrebno odšteti oderuških 2000€. Govorimo seveda o i7 6950X V zameno boste prejeli neprekosljivo zmogljivost v obliki 10 jeder in 20 niti. Ne vsebuje integrirane kartice. Prav tako CPE hladilnik ni priložen.

Primeren za:
-(ultimativno) igranje iger in stremanje
-delovno postajo
-server

Dobite ga: eigre.si
Arhitektura: Skylake
Frekvenca: 3.0 (3.5) GHz
Jedra: 10(20)
Integrirana grafika: Brez
Podpora rama: Štiri-kanalni DDR4 2400MHz
TDP: 140W
Ležišče: LGA 2011

Upam, da ste v članku uživali in našli informacije, ki ste jih iskali. Gre za moje mnenje in z vsemi izbirami se ne boste strinjali oz. bi sami izbrali drugače.

Če sklenem misli v celoto je AMD-ju v mojih očeh uspel velik met. Že dolgo namreč nisem videl procesorja, ki bi za razmeroma malo denarja ponujal tolikšno zmogljivost. Bo pa v naslednjem mesecu potrebne še nekaj potrpežljivosti, da se odpravijo nekateri hrošči in težave, saj gre konec koncev za novo arhitekturo. Z velikim veseljem zrem v prihodnost in nestrpno in z navdušenjem pričakujem, kaj nam bodo pri AMD dostavili s cenejšo AMD 3 serijo.

Za vprašanja sem na voljo na forumu ali na e-poštnem naslovu: davorin@gaming.si

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime