Test avdio ojačevalnikov: Sennheiser GSX1000/ GSX1200 Pro

Sennheiser je proti koncu lanskega leta dal v prodajo dva avdio ojačevalnika – GSX 1000 in GSX 1200 Pro. Prvi je na voljo za dobrih 220 €, medtem ko se cena drugega giblje približno 20€ višje. Njun namen je nadomestiti zvočno kartico in omogočiti 7.1 prostorski zvok na slušalkah, ki ga drugače ne omogočajo. Edina razlika med obema je, da ima GSX 1200 Pro tudi vmesnik za medsebojno povezavo. Gre za možnost, ki je uporabna predvsem na LAN turnirjih, saj lahko z njeno pomočjo medsebojno povežete več avdio ojačevalnikov za odpravo latence med pogovorom. Morda se sliši kot dodatna komplikacija, a naj vas opomnim, da pri tekmovalnih igrah odločajo desetinke in da igralci iščejo vedno nove (legalne) načine za dosego prednosti pred nasprotno ekipo. Razvit je bil posebej za eŠport gaming – Sennheiser virtualni prostorski algoritem naj bi omogočil izjemen 7.1 virtualni prostorski zvok. Druge, omembe vredne funkcije so še LED zaslon na dotik in aluminijast obroč za spreminjanje glasnosti.


Tehnične specifikacije

  • USB povezava z računalnikom
  • 3.5 mm priključki za mikrofon, slušalke in zvočnike
  • Mini usb priključek
  • 2.5 mm priključek za medsebojno povezavo A (vhod) in B (izhod)
  • Frekvenčni odziv (slušalke) 0–48.0 kHz
  • Skupno harmonično popačenje 0.005% THD
  • USB kabel dolžine 1.2 m
  • Avdio izhod za slušalke: skupni DC in dvo-linijsko napajanje

Embalaža

Sennheiser GSX 1200 je pospravljen v kompaktni škatli z vsestransko visoko-kvalitetno svetlečo podobo. Ko za izdelek plačaš več kot 200 €, je kvalitetna, privlačna škatla vsekakor pričakovana. Zadnji del vsebuje vse pomembne funkcije v različnih jezikih. Skupaj z ojačevalnikom so zraven priloženi še Mikro USB kabel, instalacijski vodič in varnostni nasveti.


Izgled

Sennheiser GSX 1200 Pro je štirikotne oblike, širine in višine 10 cm. Ohišje je črne barve, izdelano pa je večinoma iz plastike. Seveda to pripomore k nižji teži, a osebno bi mi bilo bolj všeč, če bi bilo celotno ohišje iz aluminija, saj teža ni ovira za izdelek, ki večino časa preživi na mizi. Pravzaprav bi celo rekel, da bi celotna naprava lahko bila malo težja, saj bi jo tako bilo težje pomotoma premakniti.

Večina zgornje strani prekriva LED zaslon na dotik v obliki kroga, preko katerega lahko kadarkoli enostavno spreminjate nastavitve zvoka. Na sredini zaslona je vidna jakost glasnosti, okoli pa so razvrščene različne opcije, namenjene spreminjanju vira in kvalitete zvoka. Več o funkcijah bom napisal v naslednjem poglavju. Okoli zaslona se nahaja premičen obroč, ki služi spreminjanju glasnosti. Je srebrne barve in iz aluminija, zato ne drsi. V kotih ojačevalnika so štiri mesta, označena z rdečo črto, kjer lahko shranite profile in jih menjujete. Podobno kot zaslon delujejo na dotik, zato lahko včasih nenamerno pritisnete na katerega izmed njih, sploh ob igranju z nastavitvami ojačevalnika.

Na zgornjem delu so prisotni vsi priključki, od leve proti desni so to: priključek za medsebojno povezavo B, mikro USB priključek za povezavo na računalnik, priključki za zvočnike, mikrofon in slušalke ter nazadnje še drug priključek za medsebojno povezavo A. Na levi stranici se nahaja le kolešček za spreminjanje glasnosti odhodne povezave, na nasprotni stranici pa kolešček za spreminjanje glasnosti vhodne povezave. Na spodnji stranici je še logotip in napis Sennheiser.

Če avdio ojačevalnik obrnemo okoli, najprej zagledamo prilagodljivo nogo, ki se po širini razteza skozi skorajda celoten spodnji del. Spodnji robovi so zaobljeni, zator ne gre za popolno kocko. Na spodnjem delu je protizdrsna gumijasta podloga, zgornjem delu pa je čudoma ni. Je pa prisotna na robu prej omenjene nogice, zato je uporaba te nujna, saj se drugače zgornji del ojačevalnika ob najmanjšem premiku ziblje levo in desno.


Delovanje

Naj sem poslušal glasbo, gledal filme ali igral igre je bila kvaliteta zvoka preko GSX 1200 konsistentno visoka preko vseh frekvenčnih razponov. Zvok je bil rahlo topel, kar je poskrbelo za zelo prijetno izkušnjo. Sicer ni bil tako podroben kot pri nekaterih zvočnih karticah, je pa, seveda, dosti kvalitetnejši kot pri zvočnih karticah, vgrajenih v matično ploščo. Če uporabljate vgrajeno zvočno kartico, boste tako opazili višjo kvaliteto in jasnost, še posebej, če uporabljate kvalitetne zvočnike ali slušalke.

Velika prednost, ki jo ima Sennheiser GSX 1200 nad vgrajenimi zvočnimi karticami, je tudi amplifikacija zvoka. Seveda, obstaja veliko močnejših ojačevalnikov zvoka, saj gre navsezadnje prvotno za igričarski DSP.

Čeprav je zvočna kvaliteta bolj osebni okus, je težko zanikati, da je GSX 1000 odlična rešitev za virtualni prostorski zvok. Navadno je virtualni prostorski zvok bolj mešana rešitev. Z njim žrtvuješ na kvaliteti, saj zvok zveni nekako oddaljeno. A to za GSX 1000 ne drži. Zvok, predvajan preko zvočnega ojačevalnika, ni zvenel tako oddaljeno in zlahka je šlo za najboljšo iteracijo prostorskega zvoka, kar sem jo kadarkoli slišal. To je še kako očitno pri igrah.


Funkcije

Če si ponovno ogledamo glavni zaslon, vidimo precejšnje število ikon. Če jih naštejemo v smeri urinega kazalca, so to: menjevanje med slušalkami in zvočniki, izenačevanje, ojačitev sprednjih oziroma zadnjih zvočnikov pri prostorskem zvoku (seveda, 2.0 slušalke nimajo toliko vgrajenih zvočnikov, zato gre za emulacijo). Zadnje tri opcije so še omogočanje virtualnega zvoka, “sidetone” amplifikacija (če želite slišati sami sebe med govorjenjem) ter nazadnje, ročna nastavitev odmeva. Čeprav je pomen nekaterih funkcij bolj težko razbrati iz ikon, je za to namenjen vodič, priložen v škatli.


Zaključek

Zvok je za večino ljudi isti “šmorn” kot napajalnik – le zakaj bi zanj zapravili več, kot je potrebno. A če računalnika nimate le za občasno brskanje po spletu in pisarniška opravila, lahko dobra zvočna kartica ali ojačevalnik, kot je Sennheiser GSX 1000/1200 pomeni veliko razliko. Če ga združite še s slušalkami in zvočniki srednjega cenovnega razreda, je razlika dramatična. Kvaliteta je dosti boljša, prav tako pa lahko lažje dostopate do mnogih koristnih funkcij. Zraven vsebuje še odličen virtualni prostorski zvok, ki odlično simulira dejansko zadevo bolje od katerekoli programske opreme na trgu. Rekel bi celo, da je prostorski zvok boljši kot pri marsikaterih cenejših slušalkah z 5.1 zvokom, saj te, za nižjo ceno, pogosto vsebujejo zvočnike nižje kvalitete. Seveda pa GSX 1000 ni perfekten. Je precej drag in plastičnega občutka, čeprav slednje ni ravno velik problem, saj ne gre za ceneno plastiko. Tudi fizična implementacija je izvrstna, nastavitve so zelo odzivne in menjavanje med njimi je gladko. Prav tako obožujem možnost menjavanja med zvočniki in slušalkami.

Tako GSX 1000 ne bi mogel prehvalit. Čeprav je za popolno izkušnjo priporočljivo imeti solidne slušalke in vir zvoka, bo še kako velik kitajski “šrot” spremenil v blagor za ušesa. Gre za odličen način izboljšanja zvočne izkušnje za vsakega oboževalca filmov, glasbe in iger.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime