Call of Duty in Druga Svetovna Vojna

Originalna Call of Duty igra je bil izdana davnega leta 2003, postavljena pa je bila v samo središče najbolj brutalnega konflikta v človeški zgodovini. Pomenila je začetek ene izmed najbolj popularnih franšiz v zgodovini, ki je odpeljala igralce skozi več obdobij. Prednaročilo za Call of Duty WW2 že sprejemajo na EIGRE.si!

To igro, ki je vse skupaj začela, je izdelalo razvojno podjetje Infinity Ward. Njen takratni slogan je bil: “In war, no one fights alone,” s čimer so poudarili pomembnost vojakov v svoji bližini. Med igro se igralec nenehno bori z ramo ob rami z vojaškimi prijatelji – vse do dneva D in naprej.

Call of Duty je predstavil koncepte, kot so zavezniki z AI (umetna inteligenca oz. računalnik), ki se bojujejo skupaj, in šok med eksplozijo granate, ki povzroči zamegljen vid in zvonjenje v ušesih. Igro so sprejeli s široko odprtimi rokami in kritičnim odobravanjem, kar lahko pokaže tudi nagrada “Game of the Year“.

Igra se prične leta 1944, ko vojna divja s polnim zamahom. Igralca ponese skozi več zgodb in kampanj, v različne vloge in uniforme zavezniških sil. Pričnemo z ameriško kampanjo, v kateri stopimo v škornje pripadnika 506. padalske pehotne divizije na začetnem treningu. Kasneje nas ponese na noč dneva D, kjer sredi Normandije skočimo s padalom, se pridružimo pomešani enoti, začnemo napadati sovražnika in pričnemo svoj boj skozi Francijo.

V britanski kampanji igramo kot narednik Evans iz 6. padalske divizije. Tudi tokrat uspešno doskočimo na dan D v jutranjih urah, 6. junija 1944. Evans se pridruži Captainu Priceu, ki se v franšizi večkrat pojavi (Captain Price iz Modern Warfare je njegov vnuk). Evans se bojuje preko Francije ob strani svojih kolegov vojakov, na nemški bojni ladji pa vse do Nemčije in sodeluje v več pomembnih misijah.

Zadnja kampanja je sovjetska, ki jo začnemo z bitko za Stalingrad kot vojak Voronin. Bitko ponesemo iz Stalingrada vse do Berlina. Vmes poveljujemo tanku, se izogibamo ostrostrelcem in se pridružimo 105. strelski diviziji, ko napadejo “Reichstag”, 30. aprila 1945.

United Offensive je prvi dodatek za Call of Duty, ki je bil izdan leta 2004. Igralec se vrne k ameriški, britanski in sovjetski kampanji in tokrat igra v okviru različnih skupin vojakov in obišče nekaj najbolj poznanih bitk druge svetovne vojne, vključno z bitko pri Bulgu, bitko pri Kursku in invazijo Sicilije.

Ko nadaljujemo odkrivanje franšize in raziskovanje druge svetovne vojne, izvemo da je United Offensive več kot le dodatek; je igra z robustnim in inovativnim večigralskim načinom. Doda tudi funkcije, kot so tekanje in zakasnjeno metanje granat, doda tudi vozila in veliko večje večigralske mape.

Call of Duty: Finest Hour je bil prav tako izdan leta 2004, samo nekaj mesecev po United Offensive. Tokrat se igra začne na vzhodni fronti, igralec je vojak Aleksandr Sokolov, ki se bojuje v Stalingradu. Kasnejše misije nas popeljejo do britanske kampanje, kjer spremljamo Edwarda Carlyla v bitki z njegovo enoto v severni Afriki. Za konec se pa pridružimo še ameriški kampanji kot poročnik 1. pehotne divizije s Chuckom Walkerjem, ko se zavezniki zopet poskušajo združiti po neuspešni operaciji Market Garden.

Naslednica prvotne igre je Call of Duty 2 v letu 2005. Še vedno je igra postavljena v čas druge svetovne vojne in igralca še enkrat pošlje v uniforme več vojakov; Američanov, Britancev, Sovjetov in na bojne položaje, kjer se bojujejo s svojimi kolegi.

Nove misije zasedajo dogodke, kot so invazija Normandije (dan D) in bitka za Stalingrad; prvič v seriji pa tudi v severno Afriko, kjer se igralec preizkusi v drugi bitki za El Alamein, ki pomeni prelomno točko za Britance in zaveznike. Igra doživi vrhunec, ko z Američani prečkamo reko Ren in začnemo s potiskanjem sovražnika v notranjost Nemčije.

Call of Duty 2 ponovno vključi Captain Pricea iz originalne igre, kjer je mogoče razširiti britansko kampanjo. Tokrat pa je on tvoj poveljujoči, medtem ko igralci igramo kot narednik John Davis iz 7. britanske oklepne divizije v severni Afriki.

Call of Duty 2: Big Red One je prva igra, ki jo je razvilo podjetje Treyarch in je izšla leta 2005. Prvič v Call of Duty igrah, je bil igralni način osredotočen na eno samo enoto iz ameriške 1. pehotne divizije pod vzdevkom “Big Red One”, saj so našitki na uniformi velike rdeče 1.

Igralec ves čas igra kot vojak Roland Roger, ki se bori vse od Afrike pa do same Nemčije kot član Fox enote. Med igro postane povišan v desetnika in kasneje v narednika. Skozi to zgodovinsko potovanje se boste pridružili bitki za Oran, operaciji Husky in dnevu D.

Čeprav večinoma igramo v vlogi Rogerja, je zgodba osredotočena na zvezo med njim in njegovimi kolegi, medtem ko jih spremljamo, kako se starajo, napredujejo in v nekaterih primerih ne preživijo misije.

Razvijalci Treyarch so leta 2006 pripravili igro Call of Duty 3. Igra se osredotoči na dogodke po tem, ko so zavezniki zavzeli krvavo obalo Normandije. Sledi eni večji kampanji, kjer zavezniške sile potiskajo v notranjost Francije. Igralec stopi v škornje vojakov ameriške, britanske, kanadske in poljske vojske preko več različnih misij.

V igri najdemo narednika Jamesa Doyla in majorja Geralda Ingrama, člana britanske Specialne zračne službe, ki sta bila prisotna že v igri Call of Duty: United Offensive. Igra doda posebne boje na blizu in uvede razrede (klase) v večigralskem načinu.

Tokrat nas franšiza popelje na popolnoma nov oder druge svetovne vojne z igro Call of Duty: World at War, ki jo je razvilo podjetje Treyarch leta 2008. Dogajanje je postavljeno na Pacifik in Vzhodno fronto med drugo svetovno vojno, kjer pridružimo ameriški in sovjetski kampanji.

Kot Američan prevzamemo vlogo vojaka Millerja pri bitki za Peleliu in naprej, medtem ko pri Sovjetih spet začnemo z bitko za Stalingrad, kjer nas igra predstavi vojaku Dimitru Petrenkovu in naredniku Viktorju Reznovu. Vam imeni zvenita znani? Ja, pojavijo se tudi v seriji Black Ops.

Tokrat so vključili tudi Treyarchov, sedaj neznani,  zombie igralni način.

Letos (2017), 9 let po zadnji igri, ki se je dogajala med drugo svetovno vojno, pa se razvijalci Sledgehammer Games vračajo z novim delom te popularne franšize, ki so ga imenovali Call of Duty: WWII. Več o njej lahko izveste danes, 26. 4. 2017 v prenosu v živo, ob 19. uri. Prednaročilo za Call of Duty WW2 že sprejemajo na EIGRE.si!

Galerija

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime