Test tipkovnice: Ozone Strike Battle Spectra

Poplava in dvig priljubljenosti mehanskih tipkovnic sta v zadnjih letih povzročila, da sta njihov trg in število proizvajalcev narasla. Tako lahko na trgu za razmeroma majhen denar dobimo solidne mehanske tipkovnice; vsaka, ki cenovno izstopa, pa mora dodatno ceno upravičiti. Enako velja za Ozone Strike Battle Spectra. Z njo Ozone ponuja kompaktno igričarsko tipkovnico z mehanskimi stikali. Kot vse druge višje-cenovne tipkovnice tudi Spectra ponuja RGB osvetlitev in makro tipke, njena največja prednost (ali slabost?) pa je dosti manjša velikost. Našo glavno vprašanje je, po čem se razlikuje od drugih tipkovnic in ali ji uspe izplavati s sivin povprečja? Naš testni primerek dobite na EIGRE.si (klikni tukaj).

Tehnične specifikacije

  • 87 tipk
  • Stikala: MX Cherry Red/Blue/Brown/Black (naš primerek je imel MY Cherry Red stikala)
  • Velikost: 34.6 x 351 x 123 mm
  • Dolžina kabla: 1.5 m (oblečen)
  • 64 KB vgrajenega pomnilnika
  • Gaming način – izklop Win tipk
  • Kompatibilnost: Windows® 10, 8, 7, ali Vista
  • Teža: 685 g
  • Tipke: ABS 94 HB
  • Povezava: USB
  • LED osvetlitev: RGB barvni spekter (16.8 milijonov)
  • Macro tipke: vse (razen Fn)
  • Materiali: aluminij in plastika

Embalaža

Že ko sem Strike Battle prvič videl, sem opazil, da bo tokrat vse skupaj nekoliko drugače. Embalaža je namreč bila skoraj za polovico manjša od Asus Claymore, skupaj s katero je prispela. Na vrhnji strani se nahaja slika tipkovnice s pripisom nekaterih njenih prednosti. Že takoj lahko vidimo, kaj napis Spectra pomeni, saj so tipke na embalaži pisano obarvane. Bo pa za ta “bonbonček” potrebno odšteti 20 € več.

Na zadnji strani se situacija s sliko ponovi, bo pa tokrat dopisanih nekoliko več specifičnih lastnosti same tipkovnice. Celostno gledano je embalaža majhna in ponudi vse informacije, ki jih pri nakupu tipkovnice potrebujemo. Za razliko od Razer Ornata in Blackwidow sicer ne omogoča preizkusa tipkanja oz. glasnosti stikal in kvalitete tipk, a glede na to, da to velja za večino tipkovnic, ji tega ne bom štel v slabo.

Notranjost

Pa skriva v notranjosti kakšen dodaten nenadejan posladek? Tipkovnica je sicer hitro dostopna, saj se nahaja na vrhu, zapakirana v plastično oblazinjeno vrečko. Ne bi rekel, da gre za najboljšo zaščito proti poškodbam. Če je na pošti ravno ne bodo metali naokoli, pa bi morala prispeti v enem kosu. Je pa precej manjša od večine konkurenčnih tipkovnic, ki sem jih do sedaj preizkusil. V bistvu je, če dam prenosnik na stran, dimenzijsko najmanjša tipkovnica, ki sem jo imel možnost uporabljati. V notranjosti se ob navodilih in dokaj veliki Ozone nalepki ne skriva nič spektakularnega. Vredno je omeniti še, da je dodanih 5 proti-zdrsnih samolepilnih gum, s katerimi lahko nadomestite že nameščene, če se obrabijo ali v kolikor jih med divjimi igralnimi seansami izgubite.

Izgled

Žal pa nikakor ne gre za najlepšo tipkovnico na trgu – v kolikor to pričakujete, boste morali iskati naprej. Prav tako ne sodi med težje primerke, saj tehta le dobrih 685 gramov. Slednje jo naredi izjemno priročno za prenašanje na razne turnirje, LAN zabave ipd. Že po prvi uri uporabe sem imel pripombo – prelahka snemljivost tipk. Ob malce bolj nerodnem prijemu bodo namreč frčale po zraku. Če imate majhne otroke in se jim nekako uspe dokopati do nje, boste še cel večer iskali tipke in jih postavljali nazaj.

Zgornji del, ki je prekrit s tipkami, je narejen iz aluminija, spodnji pa plastičen. Sploh prvi jo naredi na pogled kakovostnejšo in lažjo za čiščenje. Ker je površina gladka in brez posameznih linij, bo čiščenje preprostejše, saj bo za osnovo dovolj že spihanje s stisnjenim zrakom ali kompresorjem. Na spodnji strani ima 5 proti-zdrsnih gum. Od tega dva ob uporabljenih nogah nadomestita dodatni dve, ki se nahajata na dnu le teh. Drugih povezav sama tipkovnica nima. Če vam veliko pomeni kakšen dodaten USB priklop oz. 3.5 mm priključek za slušalke in mikrofon, tega na tej tipkovnici ne boste našli. Kabel je malce kratek, saj meri 1.5 metra. Še vedno dovolj, če računalnika le nimate precej oddaljenega od mize.

Test

Do sedaj smo že ugotovili, da je govora o majhni tipkovnici brez številčnice (numpad-a) – tako imenovani “tenkeyless” tipkovnici. V test smo prejeli različico z ameriško postavitvijo tipk (skrajšan enter). Tipke so kakovostne, narejene iz ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene). Uporabljena so Cherry Red stikala. Slednja sodijo med tišja, bodo pa zahtevala kar nekaj privajanja, saj so visoko odzivna.

Na začetku je bil občutek precej nenavaden, saj sem ob tipkanju pogosto pritisnil tudi tipke, ki jih nisem želel. Anti-Ghosting tehnologija deluje brezhibno. Tukaj je dokaz: 9u7gt5ohz6frvb j88u4hz6jop9čgt5ir. Drugače je tudi ergonomija dobra, kljub manjku počivalnika zapestja. Se je pa ob daljšem delu oz. tipkanju začelo pojavljati nelagodje. Vsi, ki smo kdaj uporabljali nizko-cenovne tipkovnice, poznamo ta občutek. Ob tem velja omeniti, da Cherry Red tudi niso prvenstveno namenjene daljšemu tipkanju ali nasploh pisarniškim opravilom. Na voljo je tudi 6 makro tipk, ki se aktivirajo z držanjem funkcionalne tipke Fn, ki je označena z Ozone logom.

Osvetlitev

Za osvetlitev uporablja podobne vzorce, kot sem jih že videl na primerkih Razer Chroma in Asus Claymore. Pod vsako tipko se namreč nahaja RGB ledica in zato je teoretično možno vsako tipko osvetliti v drugačni barvi. Na voljo je nekaj prednastavljenih profilov, do katerih je dostop možen že s pritiskom na določene tipke. Tako s pritiskom Fn + F7 aktivira ti. ripple, Fn + F8 kačo, Fn + F9 ozvezdje, Fn + F10 utripanje, Fn + F12 valove, Fn + F11 pa standardno osvetlitev – s tem, da z več pritiski spreminjamo zgolj barve. Bližnjice za menjavo osvetlitve so dobrodošle, čeprav sem jih uporabljal le poredko. Mogoče je nastaviti tudi jakost osvetlitve, in sicer imamo na voljo 4 jakosti, od katerih je ena popoln izklop osvetlitve. Nastavi se s pritiskom na Fn + Scrool. Kot pri večini drugih tipkovnic, je tudi tukaj na voljo “gaming” način, ki izklopi Windows tipke, da ne pride do nezaželenih dogodkov med igranjem.

Programska oprema

Programska oprema je na voljo preko spletne strani, kjer si lahko snamete najnovejšo različico. Grafični vmesnik je skladen z izgledom tipkovnice, praktičen ter enostaven za uporabo. Pravzaprav skoraj preveč enostaven za uporabo, saj omogoča bolj kot ne le osnovne funkcije, kot so razpored tipk, osvetljava ter nastavitev makro tipk. Nastavitev osvetljave je v primerjavi s programsko opremo Razer tipkovnic dosti bolj enostavna, a vseeno verjamem, da si jo boste lahko nastavili po vašem okusu.

Zaključek

Celostno gledano gre za kakovostno, majhno tipkovnico, ki je več kot primerna za prenašanje naokoli in samoobrambo. Sicer ni ravno najlepša, a so tipke kakovostne, proti-zdrsna podlaga pa zadovoljivo opravlja svoje delo. Majhnost ni tako moteča, kot bi pričakoval in tako gre tudi za solidno tipkovnico za vas, ki ne hodite na turnirje in jih raje spremljate od doma. Če pa je številčnica pomemben del vašega vsakdana, se ji izognite. Večjih slabosti, razen prelahke odstranljivosti tipk, nisem opazil, a prav tako nisem opazil večjih prednosti razen prenosnosti. Osvetlitev pri meni ne igra večje vloge in dejansko je že na skoraj vsaki tipkovnici oznaka RGB, tako da ne gre za nekaj inovativnega in unikatnega. Ozone Strike Battle tako priporočam, ampak si vzemite čas in si poglejte, če vam majhnost dejansko ustreza.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime