Test miške : Ozone Neon M50

Po malo daljšem premoru sem v test ponovno prejel miško. Tokrat gre za Ozone Neon M50. Nikoli nisem popolnoma dojel logike, ki se v zadnjih letih pojavlja na trgu gaming izdelkov. To so pogosto že pretirane osvetljave. Če ima še osvetlitev tipkovnice praktičen namen, pa za miško tega, vsaj sam, ne morem reči. Me je ta miška za 50 € prepričala v svoj prav?


Tehnične specifikacije

  • Optični senzor Pixart PMW3310
  • DPI (max.): 5000
  • Ergonomična oblika
  • Notranji pomnilnik: 128 kB
  • Teža: 115 g
  • Omron stikala
  • 6 nastavljivih gumbov
  • Hitro menjavanje med 400/800 ter 1000/2000 DPI
  • Programska oprema
  • Nastavljiv odziven čas med 125/250/500/1000 Hz
  • Velikost: 132.63 x 73.48 x 41.29 mm
  • USB priklop

Embalaža

Že na začetku bi izpostavil, da je na pogled embalaža Ozone izdelkov običajno všečno oblikovana. Tudi tokrat je temu tako. Na zgornji strani nas pričaka slika miške, ki na sliki sami ne izgleda nič posebnega. Vsekakor se vidi, da so želeli izpostaviti osvetlitev, kar jim je uspelo. Če embalažo obrnemo za 180°, nas slika miške, tokrat z drugačno osvestitvijo, pričaka tudi tukaj. Navedenih je par posebnosti, kot so možnost nastavitve osvetljave, gumijasta, protizdrsna prevleka ter poseben gumb za določitev DPI.

Ker ne gre za brezžično miško, je priloženih stvari bolj malo. Moram pa pohvaliti izjemno lahko odpiranje na magnet, kar nam olajša delo in obenem prepreči poškodbe embalaže (če vam je to pomembno). Nasploh sem opazil, da vsa embalaža Ozone mišk izgleda ter “deluje” na identičen način.

V notranjosti se ob dobro zaščiteni miški sami, skriva še nekaj dodatnih priboljškov. Eden zanimivejših je bon za G2A v vrednosti 3 €. Ob tem dobite še Ozone nalepko, na kateri se nahaja logo podjetja, navodila in, presenetljivo, dodatne drsne ploščice, kar pri miškah tega cenovnega razreda nisem vajen. Z embalažo in dodatki so se pri Ozone izkazali, bo miška nadaljevala ta sloves?


Izgled

Miška na pogled ni niti grda niti lepa. Z izjeno osvetlitve je izgled klasičen, se pa že takoj vidi ergonomsko oblikovanje in malo večja velikost. Skorajda v celoti je črne barve iz plastičnih materialov ter vrhnjega dela, na katerem se hitro poznajo prstni odtisi in drugi madeži, ki jih povzroča dlan. LED osvetljava se nahaja na logotipu na zadku ter liniji, ki poteka od sprednjega levega dela proti zadku ter nato enako na desni strani. Seveda gre za RGB osvetljavo, ki je sama po sebi odvisna od DPI nastavitve, katero imate nastavljeno.

Skupno vsebuje šest gumbov, kar je več kot dovolj za večino opravil. Stikala delujejo rahlo trdo, ampak menim, da je to pozitivna stvar. Seveda ne sme manjkati tudi kolešček, ki ima gumijasto prevleko, in vzorec, ki preprečuje drsenje. Tudi stranska dela sta prekrita z malo bolj trdo različico gume, ki ni tako očitna, a vseeno služi boljšemu oprijemu.

Kabel je oblečen, kar ga nekoliko zavaruje pred poškodbami, sicer pa meri 2 m, kar zna biti za koga že malce kratko, sploh če se računalnik ne nahaja ob mizi. Je pa zato USB priklop pozlačen, kar bo omogočalo boljšo ohranjenost in kontakt skozi čas. Mesto, kjer se kabel stika z miško, je rahlo izbočeno, kar miški ne dela večjih estetskih uslug, a prav tako ne morem v isti sapi reči, da bi bilo moteče.

Spodnji del skriva identičen optični senzor, ki ga je imela, oziroma ga ima, tudi Exon F60 Origen, ki smo si jo ogledali pred časom. Črna monotonost je prekinjena z oranžno-belimi napisi ter označbami, in ne bi imel nič proti, če bi tudi zgornji del ubral podobno taktiko – zakaj ne bi enkrat za spremembo imeli miške, prekrite z napisi. Spodaj se nahaja še stikalo za menjavanje med dvema DPI nastavitvama (ki imata spet preko zgornjega gumba dve nastavitvi) ter štiri gumijaste nogice, ki imajo v škatli tudi rezervo.


Test

Hmm, kako pa se je naša neroda obnesla med samim delovanjem? Pričakovanja so bila razmeroma visoka, vsaj po sedaj videnem. V notranjosti miške se nahaja kvaliteten optični senzor Pixart PMW3310, ki omogoča vse do 5000 DPI. Tovarniško boste imeli možnost izbirati med 400 in 800 DPI ter 1000 in 2000 DPI, odvisno od izbire na stikalu. Tudi brez podlage se je na mizi odnesla dobro, čeprav je na podlagi bila definitivno natančnejša.

Na tem mestu lahko povem, da je miška upravičila in celo presegla moja pričakovanja. Čeprav je na prvi pogled delovala nerodno, temu ni tako. Ko sem se je navadil, mi je zlezla pod kožo. Zadovoljila bi tudi ogromne dlani Martina Krpana, saj je namreč, kot sem že tolikokrat omenil, precej velika. V moje dlani, ki niti pod razno niso majhne, se je izjemno lepo podala. V daljšem času uporabe ni povzročala težav in neprijetnega občutka v dlaneh. Kot večina ostalih mišk je tudi ta prvenstveno namenjena desničarjem. Kljub spodobni velikosti tehta 115 gramov, kar je precej manj od recimo Asus Spatha bajsa.

V sebi skriva kvalitetna Omron stikala. Še ta so prijetno trda in ni kazalo na to, da bi se njihova zaznava hitro poslabšala. Plastika, uporabljena na gumbih, je kvalitetna, brez ostrih linij in robov, ki bi povzročali bolečine v prstih. Dolga osrednja gumba, ki se raztezata skoraj čez polovico miške, je mogoče pritisniti tudi v skrajnih legah. Sicer ima miška 6 gumbov, kar je manj od nekaterih drugih mišk. Na koncu pridemo do vprašanja, koliko gumbov zares potrebujemo pri igranju. Če ravno niste pristaš MMORPG iger, bo za večino to število več kot dovolj.

Na levi strani se nahajata dva smerna gumba. Postavljena sta pametno, zato do nenamernih pritiskov ne bo prihajalo. Ob osrednjih na miški, najdemo še gumb za DPS in kolešček. Slednji deluje tekoče in je bil v času testiranja natančen tako za majhne kot dolge zasuke. Je srednje velikosti. Premika se samo v dve smeri in ne tudi levo in desno kot pri nekaterih miškah. Veljalo bi omeniti še preklopno stikalo, ki se nahaja na spodnjem delu miške. Po tovarniških nastavitvah lahko z njim preklapljate med 400 in 800 ter 1000 in 2000 DPI. Seveda lahko te vrednosti v programski opremi, ki je miški priložena, po želji spreminjamo. Najbrž se sprašujete, kako lahko s stikalom, ki ima samo dve poziciji, spreminjamo med štirimi nastavitvami? Preprosto, gre za skupini po 2 profila, ki ju lahko potem preklapljamo z namenskim DPI gumbom.

Kako pa se obnese napram konkurenčnim izdelkom? Odlično. V mojih očeh preseže tudi, na pro sceni izjemno priljubljeno, Zowie EC2-A. Tukaj je še Logitech G402 Hyperion, vendar mi oblika M50 bolj odgovarja. Je pa res, da z nobeno izmed zgoraj omenjenih ne boste zgrešili. Gre za eno izmed najboljših mišk v tem cenovnem razredu. Stikala so postavljena pametno in do nenamernih pritiskov stranskih gumbov ne prihaja. Kvaliteta izdelave ni vprašljiva, morda me je nekoliko motilo zgolj to, da se na miški pozna vsak odtis, čeprav ta težava skoraj ni vredna omembe.


Programska oprema

Še najšibkejši del celote je programska oprema, ki sicer ponuja kar nekaj nastavitev, vendar je po mojem okusu nekoliko nepregledna. Kar nekaj časa sem porabil, da sem ugotovil, kje lahko nastavljam barve (namig – to so majhne ikone pod DPI nastavitvami). Vendar je običajno tako, potrebno se je privaditi. Zrave še omogoča makro nastavitve, nastavljivost po X ter Y osi, tip osvetljave ter hitrost osveževanja. Skratka, ni ravno bleščeč biser, ki bi omogočil nastavitev vsega do potankosti, a prav tako ni tako ubogo, kot so bili moji prvi vtisi. Imam še vedno raje programsko opremo, ki jo nudita Razer ter Asus.


Zaključek

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime