Home Gaming Test ohišja: NZXT Noctis 450

Test ohišja: NZXT Noctis 450

0
Test ohišja: NZXT Noctis 450

Čeprav NZXT Noctis 450 ni fantom, so estetske podobnosti s Phantom 410 očitne. Ime je malo zgrešeno, saj je noctis v latinščini noč, čeprav je ohišje poleg črne na voljo tudi v beli barvi. Črn primerek na pogled spominja na vse, od dirkalnih avtomobilov, futurističnih artefaktov do Darth Vaderja. A kakorkoli se nagibate v fantazijskem oziroma realnem svetu, vsekakor boste našli lastno primerjavo za to ohišje.


Tehnične specifikacije

  • Dimenzije (mm): 220 x 544 x 567 (W x D x H)
  • Material: jeklo, plastika
  • Barva: črna ali bela
  • Teža: 9.6 kg
  • Sprednji I/O: Zagonsko stikalo, 2 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, avdio in/out
  • Mesta za diske: 6 x 3.5″/2.5″, 2 x 2.5″
  • Podpora za ventilatorje: 2 x 140 mm ali 3 x 120 mm spredaj (vključeni ventilatorji 3 x 120 mm), 1 x 140 mm/120 mm zadaj (vključen ventilator 140 mm), 2 x 140 mm ali 3 x 120 mm zgoraj
  • Prostor za CPU hladilnik: 180 mm
  • Maksimalna dolžina grafične kartice: 294 mm (406 mm brez HDD kletke)
  • Odstranljivi filtri za prah

Zunanjost

Prvi stvari, ki izstopata, sta zgornja in sprednja stranica z zavitimi, zaobljenimi sekcijami, prekinjenimi z mrežo za prezračevanje. Zgornji del gostuje tudi I/O ploščo, kjer boste našli dvoje USB 3.0 ter dvoje USB 2.0 vrat ter avdio in/out priklopa. Zraven njih se nahaja še gumb za zagon z agresivno rdečo LED obrobo. Na sredini zgornjega dela je na desni strani mreža, za katero se stranica rahlo izboči, kar ji da športen, moderen izgled. Prav tako se manjša mreža nahaja tudi na nasprotni strani za in pod izbočenim delom. Še ena stvar, ki bi jo omenil, je, da se pod ploščama po celotnem delu nahaja še ozka odprtina, ki ne služi le izgledu, ampak pripomore tudi k boljšemu prezračevanju. Sprednja stranica izgleda podobno, pravzaprav identično, s to izjemo, da sta omrežena dela zrcalno obrnjena.

Na zadnjem delu boste našli nameščen 140 mm ventilator, čeprav ga je po želji mogočeo zamenjati tudi s katerim koli 120 mm ventilatorjem. Noctis 450 se lahko pohvali s sedmimi mesti za ventilatorje, kar je več kot hlajenje za SLI/Crossfire več požrešnih grafičnih kartic. Pod zadnjim ventilatorjem sta tudi dve z gumo prekriti odprtini za vodno hlajenje.

Levo stranico polovično prekriva pleksi steklo, na mestu pa jo držita dva vijaka, ki sta narejena tako, da imata nekaj prostora, zaradi česar ju ni treba vzeti iz stranice, ko to odstranimo. Pametna stvar za vse, ki jih radi izgubljamo. Desna stranica je po standardu v celoti iz plastike.

Zgornji in prednji pokrov je možno enostavno odstraniti s potegom za spodnji rob, kar nam omogoči pogled tudi na filter za prah, ki poteka ob celotni prednji stranici. Kot zanimivost bi omenil, da filter na zgornjem delu držita dva magneta, medtem ko je na spodnjem delu zataknjen za zob. Prekriva tri vgrajene 120 mm ventilatorje, ki jih je po želji možno zamenjati z dvema 140 mm soimenjakoma. Še en filter za prah se nahaja tudi na spodnji strani, odstranite pa ga lahko z zadnje strani. Stvar, ki mi je bila zelo všeč, je, da za razliko od večine ohišij, ki sem jih uporabljal, I/O plošča ostane na mestu tudi ob odstranitvi zgornje stranice, zaradi česar je le-to lažje odložiti, brez da bi morali paziti na kablovje, ki povezuje I/O ploščo z ohišjem.

Notranjost

Pod desno stranico med drugim najdemo tudi veliko kablovja, ki smo ga raje pustili na miru. Na prednjem delu so mesta za pet 3.5″ oziroma 2.5″ diskov, vsako kletko pa je mogoče tudi odstraniti, kar bo tudi potrebno, če želite spredaj namestiti radiator za vodno hlajenje.

Napajalnik se namesti spodaj, iz sprednjega zornega kota pa sploh ni viden, namesto tega čez celoten spodnji del poteka pokrov, na katerem je oranžni napis NZXT. Za napajalnik je namenjenega precej prostora, zaradi česar kablovja ne bo problem skriti, težav pa ne bi smeli imeti niti ob večjih napajalnikih.

Noctis 450 podpira ATX, mATX in ITX matične plošče, še ena dobra stvar pa je, da mesto za CPU-hladilnik na zadnji strani ni prekrito, zato matične plošče ob menjavi hladilnika ni potrebno odstraniti. Na desni strani je, po zaslugi treh odprtin z gumo ter veliko mesta, kablovje možno enostavno urediti, tudi mesta med zadnjo stranico je dovolj. Zaradi veliko prostora je ohišje primerno tudi za velike grafične kartice do dolžine 294 mm s kletkami za diske, če pa te odstranimo, pa pridobimo še dodatnih 112 mm.

Še ena stvar, ki mi je bila všeč, je, da ima ohišje na sredini za matično ploščo čip-ploščo, kjer lahko priklopite do osem ventilatorjev, ki so nato preko enega kabla povezani na matično ploščo. Še ena mala čip-plošča se nahaja na zgornjem delu, služi pa za priključitev osvetljave.

Zraven ohišja dobite v last tudi škatlo z dodatki, ki bi si jih lahko zaželel vsak lastnik novega ohišja. V njej zraven dodatnih vijakov najdemo tudi vezice, nalepko ter navodila.

 

Osvetljava

Ker gre seveda za dokaj drago ohišje, ob nakupu pričakujete tudi par nestandardnih funkcij. Osvetljava je pomembna za lepši izgled in veseli me, da so se tu pri NZTX potrudili.

Prva lučka ne služi lepšemu izgledu, temveč ima praktično funkcijo. Kolikokrat ste v temi želeli priključiti nov kabel oziroma kaj izključiti? Noctis 450 ima na zadnjem delu nad priključki matične plošče močno belo LED lučko, ki jo je mogoče prižgati preko gumba poleg nje.

Sedaj pa preidimo na vizualno plat. Na spodnjem delu čez celoten del poteka osvetljava, ki na površino oddaja rdečo svetlobo, k temu pa sovpada tudi prej omenjen NZTX napis na napajalniku, osvetljen v rahlem odtenku rdeče.

 

Sestava

Procesor: Intel i7 4790
Hladilnik za procesor: NZXT Kraken X42
Matična plošča: MSI H81I ITX
Ram: 2 x 8 GB DDR3
Grafična kartica: R9 270x + AMD 7950 + GTX 1070 ITX
Disk: Samsung 512GB SSD + WD Blue 1 TB HDD
Napajalnik: LEPA G700M
Dodatna ventilatorja: NZXT Hue+ AER RGB 120

Test

Kako se je ohišje odrezalo na testu? Moram reči, da zvočna izolacija trpi zaradi njegove odprtosti. V sistemu samem sem imel, če zraven štejem še ventilator na radiatorju, 6 ventilatorjev, ki so poskrbeli za dober pretok zraka. Omenil bi, da priloženi ventilatorji niso ravno najtišji na trgu. Nekaj težav sem imel z nadzorom ventilatorjev preko NZXT krmilnika ventilatorjev, ki je preko 4 pinskega priključka, bil priključen v mojo ITX ploščo. Popolnoma možno je, da je bila težava v plošči, ki pri dodatnih funkcijah ne izstopa.

Temperatura procesorja je med večurnim Prime95 dosegla 45 stopinj, kar je za i7 4790 odličen rezultat. K slednjemu je ogromno pripomoglo odlično hlajenje NZXT Kraken X42. Žal na voljo nisem imel Intel K procesorja in ustrezne plošče, kar je pripeljalo do tega, da temperatur pod navitjem nisem mogel preizkusiti. Žal imam na testu samo eno ohišje in testov ne morem ponoviti na konkurenčnih ohišjih. Celostno gledano je ohišje sposobno učinkovito odvajati toploto, kar ne preseneča, glede na njegovo zračnost.

 

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime