Test monitorja: Iiyama G-Master GB2488HSU-B2 144Hz

V test sem tokrat prejel prav poseben monitor. Govora je o iiyama G-Master GB2488HSU-B2. Po čem pa se monitorji, namenjeni igričarjem, sploh razlikujejo od “navadnih”? V glavnem naj bi bila najopaznejša razlika odzivni čas. Zaradi slednjega velika večina gaming monitorjev uporablja TN matriko z boljšim odzivnim časom, ima pa zato bolj sprane barve in slabše vidne kote od konkurenčne IPS. Načeloma ji v dobro štejemo tudi ceno, saj so TN monitorji cenejši od IPS monitorjev.

Čeprav so monitorji podjetja Iiyama prvenstveno orientirani na poslovni trg, imajo že nekaj časa tudi igričarsko selekcijo. Nedavno so to selekcijo posodobili in približali ciljnim kupcem. Tokrat so poskrbeli za mikavni izgled, a konec koncev bomo večino časa strmeli v zaslon in ne obline ohišja. Zato smo preizkusili enega izmed novincev, to je G-Master GB24488HSU.

Svojega lahko naročite na EIGRE.si – IIYAMA G-MASTER GB2488HSU-B2

Tehnične specifikacije

Diagonala: 24″ (61 cm)
Razmerje: 16:9
Zaslon: TN LED, mat površina
Nativna resolucija: Full HD 1920 x 1080
Svetlost: 350 cd/m²
Kontrast: 12 000 000:1 ACR
Odzivni čas: 1 ms
Vidni kot: Horizontalni – 170°, vertikalni – 160°; desni/levi – 85°, gor/dol – 80°
Prikazne barve: 16.7 milijona
Površina zaslona: 298.9×531.4 mm
Velikost pikslov: 0.277×0.277 mm
Horizontalna sinhronizacija: DVI/DP: 30–160 kHz
Vertikalna sinhronizacija: DVI/DP: 55–145 Hz


Nove modele boste zlahka prepoznali, saj imajo za razliko od predhodnikov, ki so se imenovali “ProLite”, sedaj naziv “G-Master”. Znotraj linije, namenjene gamerjem, se nahajajo trije cenovni razredi. Osnovni modeli se imenujejo “Black Hawk”, 144 Hz modeli “Red Eagle” in UltraHD (4K) “Gold Phoenix”. Igričarski oddelek iiyama monitorjev slovi po cenovno razumljivih, vendar kvalitetnih monitorjih z nizkim odzivnim časom in nizko latenco (imput lag and response times). Zato so primerni tudi za igričarje, ki si želijo gaming monitor, imajo pa preplitko denarnico za premijske produkte.

Kako pa se je odrezal na našem testu? Upraviči ceno in ponuja več od konkurence?

Kot sem že omenil, smo na test prejeli iiyama G-Master Red Eagle GB2488HSU-B2, kratko ime, ni kaj. Gre za naslednika GB2488HSU-B1, ki je na police prišel v letu 2014. Tokrat so poskrbeli, da se monitorji nahajajo v na oko privlačni embalaži, ki pritegne. Tako vam bodo hitreje padli v oči tudi v fizičnih trgovinah. Tokrat se z embalažo kaj dosti ne bom ukvarjal. Lahko rečem le, da je monitor kvalitetno zapakiran, kar izdatno zniža možnost poškodb med transportom, torej da nam pošta v roke izroči poškodovan monitor. Sama oblika ni preveč vpadljiva in pogled pritegne zgolj odprtina na stojalu, ki pripomore k nekoliko modernejši obliki (in je uporabna tudi za speljevanje kablovja). Všeč mi je, da so se pri iiyama odločili za velik podstavek, ki naredi monitor resnično stabilen tudi na neravnih površinah.

Vendar to ni edina razlika napram B1 modelu. Spremenila se je tudi cena, ki je za 40 € višja od predhodnika GB2488. Še vedno je prisotna možnost nastavitve višine, kar osebno izjemno cenim in je skorajda nuja, prav tako je mogoče zaslon obrniti za 90 stopinj in ga rotirati v levo in desno. Ohišje okoli zaslona je še vedno enako B1 modelu.

Tudi pri funkcijah niso skoparili. Ko je monitor enkrat nastavljen na določeno lego, ne drsi navzdol in obstane na mestu, čeprav ga drugače po višini lahko nastavimo z minimalno močjo. Uporaben in skorajda nujen dodatek za vse, ki želijo imeti monitor nastavljen na pravilno višino, brez da bi morali pod njim naložiti kup knjig. K še večji prilagodljivosti prispeva možnost zasuka levo in desno ali rotacija za 90 stopinj. Vsi omenjeni dodatki so sila koristni, vendar lahko podobne stvari najdemo tudi pri konkurenci.

Na desni strani okvira se nahajajo gumbi za dotik. Vseh skupaj jih je pet in moram poudariti, da so bližnjice pametno postavljene. Imam pa tudi večjo pripombo, v temi je skoraj nemogoče zadeti pravega, saj se jih ne da otipati, kot je praksa pri standardnih gumbih. Izpostavil bi še, da se je občasno dogodilo, da touch ob dotiku ni prijel in da sem opazil manjši zamik med pritiskom in vidno reakcijo.

Veliko je tudi prednastavljenih profilov, katerih uporabnost, z izjemo Text in Strategy Game, bo moral presoditi vsak pri sebi. Osebno mi je kar nekaj profilov bilo presvetlih in so kar rezali v oči. Kalibracija TN monitorjev po pravilu ni tako uporabna, saj slika izgleda nekoliko drugače iz vsakega zornega kota.

V bistvu se ni spremenilo veliko stvari. Priklopi tudi tokrat ostajajo enaki. Tako je na voljo Display Port, 2 HDMI priključka in dual-link DVI. Ob tem najdemo zraven še 2 audio 3.5 mm vtiča. Do manjše razlike je prišlo pri dveh usb priklopih, saj na B2 najdemo USB 3.0 za razliko 2.0 v B1. Zraven monitorja prejmemo priložene Display Port, Dual-link DVI, napajalni, AB ter obojestranski 3.5 mm avdio kabel, HDMI pa je odsoten.

Vendar ne gre za popolnoma identični izdelek, saj B2 nudi podporo za FreeSync, kar bo razveselilo vse lastnike AMD grafičnih kartic. Na tem mestu bi omenil, da FreeSync ne podpira katerakoli grafična kartica. Po navedbah AMD, bo potrebno imeti vsaj HD 7000, HD 8000, R7 in R9 serije, natančneje za uporabo tehnologij za predvajanje posnetkov in varčevalnih funkcij.

Dinamično osveževanje slike med igranjem (najpomembnejša funkcija FreeSync) iger podpirajo zgolj r7 260, 260x, r9 285, r9 290, 290 x 295 x 2 in novejše grafične kartice. Nekoliko me je presenetilo, da Freesync deluje samo do 120 Hz, višjo hitrost osveževanja (med 120 Hz in 144 Hz) lahko izberemo samo, če FreeSync izklopimo.

Rezultati barvnega testa so bili zelo dobri, prišlo je le do minimalnih odstopanj. Barve so za TN panel dobre.

V Gray-testu so rezultati manj impresivni. Razvidno je, da je gama nizka po vsej liniji. Slednje vodi do izgube detajlov v svetlih delih zaslona. Opazna je tudi podreprodukcija rdeče barve, kar vodi do občutka modrozelenega odtenka.

Zahvalili bi se spletni strani https://uk.hardware.info/, ki so nam z veseljem posredovali lastne rezultate barvnega testa, saj sami ustreznih pripomočkov še nimamo.

Poraba energije med monitorji, se je v zadnjih letih znatno zmanjšala. Manjši kot je zaslon, manj energije porabi. Ker so TNT monitorji vedno osvetljeni, je razlika v porabi med črno in belo barvo majhna. Za razliko od IPS in VA matrike, ki največ energije porabi pri prikazovanju bele barve. Povprečna poraba sicer znaša 35 W.

Spodaj si lahko ogledate še skrajne vidne kote, ki med normalno uporabo niso vidni.

Od spodaj.
Od zgoraj.
Normalen kot.

V monitor sta vgrajena tudi 2 x 3 W zvočnika, v najboljšem primeru povprečne kvalitete. Uporabna sta zgolj za občasno uporabo, ko na ušesih nimate slušalk. Kaj botruje k temu? Toni so nenatančni in slabo definirani, za moj okus preveč nečisti. Visoki toni so nenatančni, srednji so za odtenek bolje definirani. Bas je skoraj neobstoječ.

Svojega lahko naročite na EIGRE.si – IIYAMA G-MASTER GB2488HSU-B2

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime